Jelenlegi hely

Falszárítás Poro® Pórusos vakolattal

Falszárítás Poro® Pórusos vakolattal

Sajnos gyakran keseríti meg életünket, ha azzal a problémával találkozunk a lakásban, hogy penészesek és/vagy salétromosak a falak, ezért dohos szagot árasztanak. Ennek több oka is lehet pl. vízszigetelési probléma, rossz hőszigetelés, de az ellenkezője is elő szokott fordulni: jó az épület hőszigetelése, de a nyílászárok szorosan zárnak és a helyiségek nem tudnak kiszellőzni.

Ahhoz, hogy a megfelelő gyógymódot megtaláljuk, meg kell állapítani a vizesedés, penészedés és salétromosodás okát. A penészedés a felső sarkokban hőszigetelési problémákat vet fel, míg a salétromosodás az alsó falrészeken inkább vízszigetelési problémákra utal. Mi most ezzel a problémával szeretnénk foglalkozni.
A közkeletű „salétromosodás” szó a kezdetben oldott állapotú, talajból származó ásványi sókra utal, ami a nedvességgel juthat a falakba.  Száraz időben a nedvesség elpárolog, majd a fal felületén (pl. a vakolaton) kicsapódik A sókristályok térfogat növekedés, duzzadás kíséretében alakulnak ki, ami roncsolja a vakolat szerkezetét. A vakolat tönkremegy.
Tökéletes és végleges megoldást erre a problémára csak a vizesedést kiváltó okok megszüntetése nyújthat. Ellenkező esetben csak tüneti kezelésről beszélhetünk! Az alulról vizesedő falak utólagos szigetelése jelenti a vizesedést kiváltó ok megszüntetését, amelyre többféle technológia létezik pl. az injektálás. 
Miután a vízszigetelés megtörtént – elsősorban – a falazat külső oldalára ún. szárító vagy más néven pórusos vakolatot kell felhordani, ami elősegíti a nedves falszerkezet kiszáradását. A pórusos vakolatok kiváló páraáteresztő képességgel rendelkeznek, ami a speciális adalékszerek hozzáadásával létrehozott pórusos szerkezetnek köszönhető.
A Henkel Magyarország Kft. által forgalmazott Poro® Pórusos vakolat maradéktalanul megfelel ennek a célnak. Könnyen felhordható, jól tapad, felhasználható kisebb javításokra, vakolatpótlásra, illetve hagyományos vakolat készítéséhez is. Csak egy irányban engedi át a párát és megakadályozza a csapadék bejutását a falazatba. Ezért elsősorban kültérben javasolt alkalmazása. A vizes falazatban lévő sókristályokat eltárolja, ezzel megakadályozva a salétromosodás kialakulást! Beltéri alkalmazás esetén megfelelő szellőztetést (pl. páraelszívás) kell biztosítani a helyiségben.
A Poro® Pórusos vakolatot kényszerkeverővel vagy szabályozható fordulatszámú fúrógépbe helyezett keverőszárral kell megkeverni. A jól megkevert anyagra jellemző, hogy a szerszámra nem tapad, arról lecsúszik. Az előkészített felületre a megkevert anyagot egy rétegben, maximum 15-20 mm vastagságban lehet felhordani. Ennél vastagabb vakolat csak több rétegben készíthető. A frissen vakolt felület lehet teljesen sima, esetleg saját anyagával fröcskölt. Ha a magas pórustartalom megőrzése a fontos, a habarcs felületét képezzük rusztikusra. Ha a belső térben kialakított felületet glettelni szeretnénk (pl. festés előkészítése), és a fal szárítása a célunk, azt csak jól lélegző glettanyaggal – pl. Ceresit CT 127 – szabad végezni.
A Poro® Pórusos vakolat esetleges átfestéséhez is csak jó páraáteresztő képességű festék használható.

További cikkek hasonló témában

A tardosi vörösmárvány, hazánk kiemelkedő természeti kincse

A mai kor építészetében a természetes kövek ismét reneszánszukat...

Mi is az a wellness?

A (Wellness) Magyarországon a test kényeztetésének...

Kövek a természetből

Jelen sorok írója teljes tisztelettel ugyan, ám igen határozottan...

Idén több mint 800-an indultak

... Az Ország Boltja címért. Alig 1,5 éves webáruház is dobogós...

Hozzászólások