Jelenlegi hely

Falburkolatok természetes kőből

Falburkolatok természetes kőből

Korábbi cikkünkben foglalkoztunk a természetes-, illetve hasított felületű kövek térburkolatként való felhasználásának szakmai követelményeivel. Most a nyersfelületű kövek falburkolóként való felhasználásával kapcsolatos szempontok közül tekintünk át néhányat.

Nyers felületűnek azt a díszítőkövet tekintjük, melyet nem csiszoltak, illetve políroztak, látható felületük hasított, tört, esetleg fűrészelt. Ezeknél a termékeknél a kőanyag színén kívül felület egyenetlensége is hozzájárul az esztétikai összhatás kialakulásához. 

 

Kőzettulajdonságok tekintetében a falburkolásra felhasznált kövekkel szembeni elvárások sokkal megengedőbbek, mint a térburkolatok esetében. Gondoljunk bele, hogy míg egy térburkoló kőnek ellent kell állnia a rajta naponta megolvadó és megfagyó hólének, vagy akár a teherautó jelentette terhelésnek, addig egy falburkoló követ maximum a csapóeső áztatja. Belső térben pedig még a fagyállóság sem lényeges szempont.
 
Külső térben előszeretettel használunk terméskövet kerítések, támfalak, lábazatok és egyéb kerti tárgyak építésére. A terméskő, mint falazó anyag sokáig volt meghatározó építőanyaga az emberiségnek. Ma is valahol ezeket a természetes felületeket próbáljuk reprodukálni, amikor burkolatként természetes követ alkalmazunk. A terméskő falazat építésének azonban több akadálya lehet, mint például a kivitelezés munkaigényessége, a megfelelő szakember hiánya, vagy a távollévő bányából való szállítás magas költsége. Ekkor ugyanis a fal szinte teljes volumenét természetes kőből építjük fel.
 
Szerencsére rendelkezésre állnak a hasított kövek, melyek akár 1 cm-es vastagságukkal (pl.:Solnhofeni) több száz kilométeres távolságra is gazdaságosan szállíthatók. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy ezek egy meglévő felületre –akár utólagosan is – kőragasztó anyaggal, vagy hagyományos habarccsal felragaszthatóak. Az esztétikai értéken kívül egy kevésbé karbantartás igényű burkolatot kapunk, melyet nem kell festeni és az eredeti színét is többé-kevésbé hosszú évtizedekig megőrzi. Hosszú távon a hasított kővel burkolt lábazat mindenképpen gazdaságosabb, nem beszélve a falra felcsapódó eső okozta esztétikai és építészeti károkról. Mint minden más burkolóanyag esetében mindig vannak divatos színek és anyagok. A mai viszonyok mellett egy épület kőburkolatát nem egy-két évre tervezzük. Nagyon megfontolandó, hogy a különleges és felettébb látványos díszítőkövek helyett a hazai piacon hosszabb ideje felhasznált és ismert anyagokból válasszunk. Ugyanúgy fenntartással kell kezelni, ha az általunk kiválasztott burkoló szakember valamely követ nem ajánlja. Utána kell kérdezni annak az okára is. Lehet ugyanis, hogy az általunk megálmodott díszítőkő felrakása gyakorlatot és speciális ismeretet igényel. Ha a mester egyszerűen azt mondja, hogy az a kő nem jó, akkor érdeklődjünk utána a kereskedőnél is, hogy más mester máshol milyen burkolatot tudott belőle készíteni.
 
Az alapos tájékozódás kőkiválasztás tekintetében különben is megkívánja, hogy ha lehet az információkat több helyről szerezzük be. Keressünk olyan referenciát, amit ugyanabból a kőből ugyanolyan felrakással készítettek. Nehéz ugyanis úgy definiálni az elérendő célt, ha sem a megbízó, sem a mester nem tudja, hogy az adott kőanyagból milyen burkolatot lehet készíteni, valamint ahhoz mennyi és milyen minőségű nyersanyag szükségeltetik. A díszítőkövek piacának globalizációja miatt ugyanis szinte mindenhol mindenféle követ lehet vásárolni, de a származási helyen felhalmozódott tudás még nem mindenhová követte az anyagot. A díszítőkövek belsőépítészeti felhasználására is egyre több példát látunk. Ilyen esetben az épület stílusán és fal színén kívül a tervezett bútorokhoz is illeszkednie kell a felhasznált kőnek, mind színben, mind a felület kialakításában. Egy erősen rusztikus belső kőburkolathoz például csak egy masszív tömörfa bútort tudnék elképzelni. Ma már a kőkereskedésekben a legkülönfélébb színű hasított kő kapható, így a színek kombinációjának csak a képzelőerő szabhat határt.
 
További kérdéseket vet fel a beltéri kőburkolatok tisztíthatósága. A kőanyag szemcsés szerkezete, felületének rusztikussága fordítottan arányos annak tisztíthatóságával. Egy selymes felületű mészkő esetében nem kell aggódnunk, hogy a kosz beeszi magát a pórusokba, viszont a porózusabb, durvább homokkő felületét a felrakás után érdemes valami felületlezáró anyaggal kezelni.
 
Bármilyen követ is választunk akár kívülre, akár belső térbe, a végeredmény szempontjából nagyon fontos tényező itt is a kivitelezés minősége, a mesterember gondossága. A legegyszerűbb apró méretű - szinte hulladéknak számító - kőből is lehet csodálatos burkolatot alkotni tiszta és gondos munkával és fordítva, a legszebb színű, nagytáblás brazil kvarcitból készült burkolatot is tönkreteheti a lelketlen, figyelmetlen kivitelezés. Az ilyen falburkolatoknál főleg a fugázás az, ami kellő türelmet, anyagismeretet és odafigyelést igényel. A legjobb, ha ennél a munkafázisnál a megbízó is a helyszínen tartózkodik. 
 
Szántó András ügyvezető

További cikkek hasonló témában

Stílusos hulladéktárolás
Az esztétikus hulladéktárolásra kínálnak...
Royal Vinyl - a műanyag falburkolat

Kanadában a Royal Plastic cég pár évtizede, hogy megkezdte a vinyl...

Bécs igazi kávékalandra hív

335 éve a bécsiek igazi kultúrát...

Masszázsmedence teszt

A koronázatlan király – Atlantis Special Edition...

Hozzászólások