Jelenlegi hely

Faház

Faház

Az EU-hoz való csatlakozás közelsége is egyre inkább ösztönöz, hogy az épülő lakások a hőhasznosítási, újrahasznosítási követelményeknek megfeleljenek. A FA, mint a legtermészetesebb és legegészségesebb építőanyag, számos előnyös tulajdonsága mellett megfelel ezen elvárásoknak.

A faház építésének több száz éves hagyománya van, mely a világ számos országában látható. Ma már a hagyományokat a modern technika vívmányai is segítik. Ennek megfelelően bármilyen igényt - az egyszerűtől a luxusig - a családi házak, nyaralók, sorházak, panziók építésében kielégítenek. Nem elhanyagolható körülmény, hogy a hagyományos építőanyagokkal épült házakkal szemben azonos műszaki tartalom mellett nagyságrenddel (20-30 százalékkal) olcsóbbak lehetnek.Miért válasszunk faházat?Többek között azért, mert a faház él, lélegzik és a természet közelségének érzetét kelti. A természetességen kívül mi az, ami mellette szól?- A többi építőanyaghoz képest a fának a legjobbak a hőszigetelési paraméterei, gyorsan felfűthető.

- Szinten tartja a páratartalmat, szűri, tisztítja a levegőt és igazolhatóan erősíti az immunrendszert.

- Gyorsan építhető, évszaktól fügetlenül.

- Statikailag erős és miután önhordó szerkezet, földrengésbiztosabb más építési módoknál.

- A fa alapanyag bármely építési technológiával kombinálható.

- Nem zavarja a természetes elektromos és mágneses mezőket más építkezésre használt építőanyagokkal szemben.

- A gépészeti munkák egyszerűbbek a téglaházban végzetteknél, mert vésést, falbontást nem igényelnek.Mire kell figyelni?Figyelni kell a megfelelő, mindenre kiterjedő faanyagvédelemre, szakszerű tervezésre, kivitelezésre.Amennyiben valóban ennyire jó építési mód, miért nem terjedt még el hazánkban?Véleményünk szerint azért, mert Magyrországon nincs hagyománya, kevés a referenciája, éppen ezért a lakosság egy része idegenkedik tőle.Információval szolgált:

Rákos László, Saliga János

RÁ-SA Kft.

További cikkek hasonló témában

Kortörténet III. - A fürdőszoba fejlődése

Napjainkban, a civilizált világ nagyobbik hányadában természetes,...

Eressze ki a párát!

Új építésű házak esetén problémát okoz, hogy a falak a...

Öntöttvas kályha - Környezetbarát fűtés a XXI. században

Dédapáink nem is gondolták, hogy rendkívüli értékeket hagynak az...

Itt a fűtésszezon

Figyeljünk a veszélyekre!

Hozzászólások