Jelenlegi hely

Fából a fák között

Fából a fák között

A fa a természetben található egyik legfontosabb építőanyagunk. A fából készült kerti házak, faházak a természetbe illeszkedve kertünket, üdülőtelkünket otthonosabbá, kényelmesebbé teszik, természetességük miatt szinte minden tájon, telken jól mutatnak, mindig jó közérzetet biztosítanak.

A kerti házakat, faházakat sokféleképpen csoportosíthatjuk, így funkciójuk szerkezetük, szigetelésük, megjelenésük szerint. Funkciójuk szerint beszélhetünk szerszámoskamrákról, különféle kerti szaletlikről, az elárusító pavilonokról, fa nyaralókról és a készházakról.A szerszámkamrák, mint nevük is tanúsítja, elsősorban szerszámok tárolására szolgálnak, viszonylag kis alapterületűek, általában 4, 6, 8 m2 nagyságúak. Ezek a faépületek, az esetek többségében szigetelés nélkül készülnek, és szerkezetüket tekintve

egy faház szerkezetre kívül lambéria borítás kerül, vagy úgynevezett boronafalas sarokillesztésű, nutféderes deszkákból, pallókból készülnek. A tető héjalása bitumenes zsindellyel, vagy fa zsindellyel történhet, esetleg megfelelő minőségű fedéllemez is lehet.A kerti pavilonok, szaletlik jellemzően hatszög alakúak, nyitottak, kerti partik, nyári étkezések hangulatos elköltéséhez kiválóan alkalmasak.
A különféle fa kerti házak, nyaralók, szigetelés nélkül vagy szigetelt kivitelben készülnek. Lehetnek földszintes, tetőtérbeépítéses alpesi kivitelűek. Szerkezetük - szigeteléssel készülő ház esetén - kívülről befelé lambéria borítás, mely egy faváz szerkezetre van felerősítve. Hőszigetelés, majd belül lambéria borítás vagy OSB lap, vagy faforgácslap vagy gipszkarton illetve ezek kombinációja alkotja. A házak nagysága igen változó 6-8m2-től felfelé szinte bármekkora lehet. Itt kell még szólni a boronafalas gerendaházakról, melyek szerkezetéről már a szerszámoskamráknál említést tettünk .
Egy-két nagyon fontos tanács: minden esetben építésszel konzultáljunk, mielőtt hozzáfognánk az építéshez. Döntésünk több évre, évtizedre szól, így szakember, szakcég segítségét kérjük ki faház, kerti ház vásárlása előtt. Az összeépítést lehetőleg szintén szakemberrel végeztessük. Ha elkészültek az előírt karbantartási munkák, úgy faházunk kerti házunk sok-sok éven keresztül biztosítja azt a helyet, ahol jól érezzük magunkat.Információval szolgált:

Szabó József, Univerholz Kft.

További cikkek hasonló témában

Balatonfüred stílusosan és kényelmesen
– Pastel Vendégház
A vendégház fogalom már...
Az IKEA több ezer ajándékkal lepte meg a járókelőket
A járókelők kora reggel óta az IKEA több ezer...
Ilyen az, amikor a STIHL-esek lazulnak

Tikkasztó hőségre és nagy érdeklődésre...

Hozzászólások