Jelenlegi hely

Egészséges fűtés - láthatatlan fűtőtest

Egészséges fűtés  - láthatatlan fűtőtest

Az energia már ma is költséges, és egyre drágul, ezért napjainkban különösen fontos az energiatakarékos rendszerek alkalmazása.

A többhónapos fűtési időszakban szükséges a lakások és családi házak gazdaságos melegítése. Ennek elérésére a magyarországi piacon többféle fűtési rendszert találunk. Az egyik legkorszerűbb - új technológiájának köszönhetően - az egy vagy két fűtőelemes szalag-, illetve a padlóradiátorok, amelyeket erre a célra fejlesztettek ki.

A szalagradiátor

Napjainkban nem ritkaság, hogy a lakások felújításánál komoly gondot okoz a fűtőrendszerek korszerűsítése. A fal mentén szegélyként meghúzódó szalagradiátor ideális megoldás lehet. Az alig észrevehető fűtőtest nem a szoba levegőjét, hanem a falat melegíti fel, így a visszasugárzó hő már alacsonyabb hőmérsékleten is a hagyományos fűtéstől megszokott hőérzetet biztosítja, ami önmagában 10-20%-os energia-megtakarítást eredményezhet.

hspace=5

A szalagradiátor hőleadó-képessége jelentős, hiszen rézből készült fűtőlamelláinak sugárzó felülete az egy fűtőelemes megoldásnál méterenként közel 0,75, míg a két fűtőelemesnél 1,45 m2. A szalagradiátorok anyagát úgy választották meg, hogy kicsi legyen a hőveszteség, így a rézcsőnek és lamellának köszönhetően további energiát lehet megtakarítani. Bármely, már meglévő melegvizes fűtőberendezésre csatlakoztatható minden nehézség nélkül, és a rendszer vízigénye is csekély.

A rendszerek egyszerű felépítése miatt nincs szükség speciális, esetleg drága szerszámokra, így bármely szakember vállalkozhat a beépítésükre. A fűtőelemeket rögzítő burkolat felerősítéséhez az eddig megszokott vésési és falazási munkák helyett - ami munkadíj- és időmegtakarítást is lehetővé tesz -, csak néhány facsavarra van szükség, a takarólapok, pedig minden szerelés nélkül a regiszterekre pattinthatóak. Nem elhanyagolható szempont, hogy a fűtőtesteket könnyű szállítani is, hiszen súlyuk és helyigényük csekély.

A szalagradiátor a fal és a padló találkozásánál, parkettaszegély gyanánt fut végig. A klasszikus, ablak alá helyezett méretes fűtéselemekkel szemben, a szalagradiátor nem foglalja el a falfelületet, nem akadályozza a helyiségek bútorozását. A fűtőtestek elegánsak, diszkrétek, ezért bármilyen berendezésű helyiségben felszerelhetőek, a fal mellett húzódva alig észrevehetőek. A lemezburkolat színét megfelelően kiválasztva, padlószegélyként olvad a környezetbe. Beépített bútorok lábazatába építve szinte észrevétlenül melegíti fel a konyhát, fürdőszobát.

hspace=5

A padlóradiátor, vagy esetleg ismertebb nevén padlócsatorna, lehetővé teszi nagyméretű üvegfelületek előtti terek esztétikus, gazdaságos és egészséges fűtését. Biztosítja a szükséges klímát és a páramentes üvegfelületeket. Éppen ezért tökéletes fűtésrendszere a télikerteknek, uszodáknak, irodaházaknak vagy a nagy üvegablakokkal, -ajtókkal ellátott lakásoknak is. A padlóradiátorból feláramló meleg légfüggöny a nyílászárók használatakor meggátolja a helyiség gyors lehűlését. Légzsilipként is használható.

További előnye, hogy a padlóradiátort fedő rácsot egyszerűen csak fel kell tekercselni, így takaríthatóvá válik a csatorna. A könnyű takaríthatóság lehetővé teszi forgalmas átjárókba való telepítését is. Akárcsak a szalagradiátor, a padlócsatorna is egyszerre esztétikus és szinte láthatatlan. A regisztereket takaró keretet és rácsot a helyiség berendezéséhez lehet igazítani, tetszőlegesen rendelhető fából és különböző fémekből egyaránt.
Az energiatakarékos, diszkrét és elegáns fűtésrendszerek új távlatokat nyitnak az egészséges és korszerű fűtés elérésében.

További cikkek hasonló témában

Vasrács helyett biztonsági üvegfólia?

Az ingatlanok védelmében a technika fejlődésének köszönhetően...

Kortörténet IV.

Ha valamely lakberendezési tárgy vagy eszköz nem hiányozhat és...

Hozzászólások