Jelenlegi hely

Csúcsminőségű profilházak a lakásépítési piacon

Csúcsminőségű profilházak a lakásépítési piacon

A könnyűszerkezetes építési technológia számos előnyös tulajdonsága által Európához felzárkózva egyre nagyobb teret hódít Magyarországon is.

Ezek a lakóépületek a hagyományos tégla és beton épületeknél több szempontból korszerűbbek, lényegesen energiatakarékosabbak, sokkal gyorsabban, olcsóbban és összehasonlíthatatlanul jobb minőségben építhetők.Típusaik szerint megkülönböztetünk panelos és helyszínen szerelhető, fa és fémszerkezetű technológiákat. A fémszerkezetek óriási előnye, hogy élettartalomban megbízhatóbbak, mint a szerves anyagból (fából) épült szerkezetek, melyek élettartalma nagyban függ a felhasznált fa alapanyagtól, az alkalmazott kezelési eljárásoktól, a nedvesség elleni védekezéstől. (A víz, de már a telített páraterhelés is lényegesen csökkentheti a fa élettartamát.) A Kanadából eredő faszerkezetű technológia speciális magyar hátrányaként a 90-es években sok hibásan kivitelezett ház épült (tisztelet a kivételnek), ahol nem megfelelő hozzáértéssel, rossz minőségű fa alapanyagból olyan házakat készítettek, melynek falai mozogtak, nyikorogtak, külső falai vetemedtek, megrepedtek, rossz példát mutatva ezzel a kiváló minőségű könnyűszerkezetű házakkal szemben, örökös felújításra kárhoztatva a nem körültekintő megrendelőket.

Hozzá kell tenni, hogy az ÉMI engedéllyel rendelkező favázas épületek, akár panelos akár helyszínen szerelt, nem okoznak csalódást az építtetőknek, feltéve, hogy a kivitelező betartja a technológiai utasításokat.Az Európában kisebb mennyiségben (ezért drágábban) előforduló megfelelő minőségű fa alapanyag miatt, az európai könnyűszerkezetes építés az 1900-as évek elejétől, a horganyzott acélból készült építési technológia felé fordult. Az új rendszer több jeles képviselője által is gyártott szerelt fal és álmennyezet profilok az 1970-es évektől már az európai házépítés meghatározóivá váltak, új utat nyitva ezzel a könnyűszerkezetes építkezésben. Aki profilház építési rendszert vásárol (2001-től már hazánkban is ÉMI engedélyezett), 25-30 százalékkal olcsóbb építési költséggel számolhat ugyanolyan tervezői szabadság mellett, mint hagyományos építés esetén. Magas fokon teljesülnek az új otthonunkkal szembeni elvárásaink:- Hosszú élettartalom

- Gyors kivitelezési határidő

- Kiszámíthatóbb, és kevesebb költség

- Kényelmes élettér, tervezhetőség

- Tűzvédelem, biztonság

- Rendkívüli energia megtakarítás

- Hő, hang, és nedvességgel szembeni ellenálló képesség

- Szerkezeti mozgásokból eredő károk megelőzése

- Átalakíthatóság, bővíthetőségA megfelelő vastagsági és hosszméretben gyártott profilok hosszú élettartalmúak, nem korrodálnak, akár szabadban is tárolhatóak. Az összes teherhordó szerkezet csavaros összekapcsolódással épül fel, a megfelelő csomóponti tervek alapján. Lehetőség van függesztett és járható födémek kialakítására is (tetőtér-beépítés). Az ily módon szerelt szerkezeteknél nincs száradási és kötési idő, nem kerül káros építési nedvesség az épület szerkezetébe.

Az épületgépészeti munkák vésés és bontás nélkül készülhetnek, így a szerkezetek nem gyengülnek meg, és gyorsabb, olcsóbb lesz a kivitelezés. Egyszerre több munkafázis is végezhető, és az elkészült szerelési munkák milliméteres pontosságúak Az építési rendszer váza hengerelt U és C profilból épül fel, amelyre kívülről egy réteg OSB lap, (vagy vele egyenértékű más burkolat) homlokzati hőszigetelés és vakolat kerül. A belső oldalon a párazáró fóliát egy vagy két réteg gipszkarton borítás fedi, a két réteg között pedig általában tűzálló kőzetgyapot hőszigetelés kerül elhelyezésre.(fokozott tűzvédelmi szempontok!). Az így kialakított falszerkezet, a Magyar Szabványban előírt értéknél kétszer jobb hő átbocsátási tényezőt biztosít (k=0,25-0,28 W/m2k), amely lehetővé teszi, hogy a tulajdonos akár egy hagyományos fűtési rendszer használatával is 30-40 százalékos fűtési költséget takarítson meg.A profilgyártó cégek a beépítés utolsó pillanatáig a csúcsminőségnek megfelelő gondossággal és körültekintően járnak el, megőrizve ezzel a technológia hírnevét. A munkálatok befejeztével a gyártó mérnökei (pld. Protektor) statikai és szerelési szempontból az épületeket átveszik, illetve szakvéleménnyel látják el, megelőzve az esetleges kivitelezésből adódó későbbi meghibásodásokat.

Csak a szerelési munkák átvétele után lehet a falakat kívül belül lefedni, ezáltal elkerülhető hogy kivitelezési hibák letakarásra kerüljenek Az épület statika és a szerelés technológia ilyen jellegű ellenőrzése, kiküszöböli ugyan a leglényegesebb pontokon a hibalehetőségeket, de ez nem jelenti azt, hogy a kivitelező kiválasztásánál nem kell körültekintően eljárni. Az egyes munkaütemek átadási határidejét, a fizetés ütemezését, az épületben felhasznált anyagok műszaki tartalmát érdemes vállalkozási szerződés keretén belül rögzíteni. Ha a kivitelező ezen túlmenően, még építési naplót is vezet az építkezés idején (amiben folyamatosan lekövethetők az elvégzett munkálatok) az a kivitelező személyét illetően nagy valószínűséggel garantálja a megfelelő hozzáértést és üzleti korrektséget.Fentieket összefoglalva megállapíthatjuk, hogy a profilház építési technológia egy szakmailag hozzáértő kivitelező által alkalmazva, minden szempontból megfelel a mai kor igényeinek, és az elkövetkező évek meghatározó építési stílusává válik mind az európai, mind a magyar lakásépítési piacon.Információval szolgált:

Ifj. Kővári György Üv.

Márka-Mix Kft.

További cikkek hasonló témában

A kisállattenyésztés és a háztáji gazdaságok fejlesztése

Több mint 1200 családot kapcsolnak be a kiegészítő...

Régiből újat, másképp

Előző értekezésünkben egy régi ház átalakítását taglaltuk...

Sport Beach & Camping
Egy igazi  zöld vízparti nyaralásra vágysz?
Akkor...
Biztonságos fűtőrendszerrel a szén-monoxid-mérgezés ellen

Bár a hivatalos fűtési szezon szeptember 15-én elkezdődött,...

Hozzászólások