Jelenlegi hely

Csak egy gombnyomás...

Csak egy gombnyomás...

A technikai haladásról és az életünket megkönnyítő vívmányokról hosszan lehetne értekezni, de ejthetünk szót azokról az apró kényelmi berendezésekről melyekkel már hosszabb ideje együtt élünk, de a felhasználási körük máig is bővül.

Ezek fogalomkörébe tartozik a távirányító, illetve a távvezérelt berendezések otthonunkban.

Gyermekként első találkozásom a távirányító fogalmával, valamikor a hetvenes évek végére datálható, mikor is bárgyú mosollyal irányítottam a karácsonyra kapott Wartburg kisautót a gangon.

Hosszú éveken át gyakorlatilag semmiféle háztartási eszközben nem volt meg a távvezérlés lehetősége (kivéve a verbális alapon működő sörtovábbítást a hűtő-kanapé viszonylatban: Anyukám, ha már kinn vagy a konyhában, behoznál egy sört…?!) ám az első vezetéknélküli tévé távirányító szélesre tárta a lehetőségek tárházát.

Mára oly természetes, hogy nem kell minden egyes csatornaváltásnál felkelni a kényelmes karosszékből, és manuálisan elvégezni a kívánt tranzakciót, erre szolgált a távirányító. Emellett persze, remek státusz szimbólum a családfőnél, aki úgy markolja, mint valaha országló fejedelmünk a jogart. Akinél a távirányító, annál a hatalom!

apjainkra a televíziók és a szórakoztató elektronika mellett a háztartásunkban is egyre szélesebb felhasználási körben tűnnek fel az apró szerkezetek, az épületgépészet is szorgalmasan mutatja be felhasználás új alternatíváit.

A technika és a technológiák fejlődésének köszönhetően ma már nem luxus a kényelmünket és biztonságunkat segítő, az épületautomatizálás kategóriájába tartozó eszközök és rendszerek alkalmazása mindennapjaink során.

Világítások, elektromos eszközök, redőnyök, garázs- és kertkapuk, napellenzők, locsoló berendezések, szauna és medencevezérlés. Mindezt akár egy gombnyomásra távirányítással vagy akár mobiltelefonon keresztül is tehetjük. Nézzük át, hol és miként könnyíti meg életünket ezek a szerkezetek.

Kezdjük talán azzal, hogy már nem kell a zuhogó esőben kiszállni az autónkból, hogy kinyissuk a kert vagy garázskaput. Elég egyetlen gombnyomás és a rádió vagy infravezérelt ajtók nyitódnak, záródnak. Természetesen a lakásriasztó is gombnyomásra ki illetve bekapcsolható, tetszés szerint.

Ha már benn vagyunk otthonunkban, sem kell lemondanunk a technika nyújtotta kényelemről. Ez akkor roppant előnyös, amennyiben, mint várúr tengetjük életünket egy beláthatalan magasságú kastélyunkban, és kissé nehézkes lenne felmászni cirka 10 métert, hogy a redőnyöket elmozgassuk.

Szerencsére, már erre is megtalálták a megfelelő megoldást, sőt vannak speciális kapcsolók, melyeknél egy gomb egyszerre 3 funkciót is elláthat. Ez létezik 2, 3, 4 illetve 8 nyomógombos változatban is. Emellett természetesen már megoldott a világítási és szellőztetési funkciók vezérlése is.

A másik gyakran használt lehetőség az infravörös távirányítás. Ebből a legtöbb szintén multifunkcionális. Ez azt jelenti, hogy ugyanazzal a távszabályzóval más eszközöket is - mint TV, HI-FI berendezés, stb. - tudunk vezérelni, ami tekintve az EU normás átlagpolgár lustasági faktorát, nem is olyan kellemetlen.

Az audio-rendszer, különböző helyiségekben más-más audioeszköz egyidejű működtetésére alkalmas. A hangerő és az eszközök buszkapcsolón keresztül szabályozhatók az adott helyiségekből távirányítóval. Így egyetlen HI-FI egység is elegendő a házban.

Ezek mellett egyre elterjedtebb a video-kaputelefon néven ismert rendszer, mely egyben kamerarendszer is. Ez gyakorlatilag feleslegessé teszi az ajtókba applikált kitekintő alkalmasságokat. A kiváló képminőséget produkáló, színes LCD kijelzővel ellátott beltéri kaputelefonon a hagyományos riasztó kamerák képei is megtekinthetőek. Távollétünkben, mobiltelefonunkat hívja a rendszer, így kapcsolatba léphetünk a kapuban álló látogatóval és szükség esetén kaput, ajtót nyithatunk neki.

A napjainkra kialakult és szélesedő kínálatú digitális technológiai alapokon nyugvó berendezések segítségével elérhető közelségbe kerültek a teljesen automatizált és személyre szabható otthonok, irodák, melyek részleteiben is a mi kényelmünket szolgálják.

Hozzászólások