Jelenlegi hely

CO jelző rendszerek

CO jelző rendszerek

A szénmonoxid mérgezésről szóló híreket hallva talán Ön nem is sejti, hogy némi elővigyázatossággal megelőzhetőek lennének a tragédiák. Ebben kívánunk Önnek segíteni azzal, hogy a szénmonoxidról és a CO jelző berendezésekről minden lényeges információt összegyűjtöttük és közzéteszünk. Reméljük, minél több család számára válik fontossá a megelőzés és minél kevesebb szénmonoxid mérgezésről hallunk a hírekben.
Vigyázzunk szeretteinkre!

A szénmonoxid

A szénmonoxid (CO) mérgező gáz, ami éghető anyagok tökéletlen égetésekor keletkezik.
Ez a gáz színtelen, szagtalan, az emberi érzékszerveknek teljesen “láthatatlan”, nem lehet felismerni, érzékelni. A szénmonoxid jelenlétére már csak a mérgezés első tüneteiből, a fejfájásból és émelygésből következtethetünk. Ha észrevesszük a figyelmeztető jeleket és nem tévesztjük össze az influenzával, elkerülhetjük a komolyabb mérgezést.
Jóval nagyobb a CO mérgezés veszélye az éjszaka folyamán, amikor képtelen vagyunk észlelni a tüneteket, vagy ha hirtelen nő meg a szénmonoxid szint és gyorsan bekövetkezik a rosszullét.
A CO gáz belélegzése tulajdonképpen fulladásos halált okoz. Ugyanis megköti a vérben lévő hemoglobint, amely felelős az oxigén szállításért. Így a vér oxigénszállító képessége csökken, a szervezet lassan megfullad. Még enyhe mérgezés esetén is hosszú idő, több óra a regenerálódás ideje.

Szénmonoxid a hétköznapokban

A szénmonoxid tökéletlen égéskor keletkezik, vagyis arról kell gondoskodni, hogy tüzelő, fűtő berendezéseink rendben működjenek. Ezek a készülékek mindennapi kényelmünket szolgálják, de mégsem szabad elfeledkezni arról, hogy veszélyforrások is lehetnek. Rendszeres karbantartással, szükség esetén a megfelelő javítással, normál működés során ezek az eszközök nem termelnek szénmonoxidot.

Egyéb veszélyeket is tapasztaltunk már: a vízmelegítő, az eltömődött kémény, a szénnel, gázzal, fával való helytelen tüzelés, a személyautó “járatása” garázsban, a hordozható grillező zárt térben való üzemeltetése, a hordozható gázos vagy paraffinos melegítő, de még a konyhai gáztűzhely is okozott már CO mérgezést.

A gáz koncentrációját a speciális egységben “ppm” (‘milliomod rész’)-ben mérik. Egy ppm a koncentráció, ha egy m3 levegő egy cm3-nyi CO gázt tartalmaz (0,0001 tf%). Ennek megfelelően a CO hatása az emberi szervezetre:

A CO mérgezés megelőzése

Valamennyien ki vagyunk téve a szénmonoxid mérgezés veszélyének, azonban nem egyforma mértékben. A mérgezés a CO és a hemoglobin kölcsönhatásából keletkezik, amely azonban az egyén fizikai állapotának és a szénmonoxid koncentrációnak a függvénye. Természetszerűen ezért a veszélyeztetettebbek a kisgyerekek, a kismamák, az idős és beteg emberek.

A szénmonoxid mérgezés megelőzése érdekében tartsa be a következő alapszabályokat:

- Tüzelő- vagy fűtő berendezéseit hivatásos szakember telepítse és évente ellenőriztesse, lehetőleg a fűtési szezon kezdetén. Bár így sem zárható ki a meghibásodás lehetősége, de a veszély jelentősen csökkenthető.
-  Soha ne járassa a motort zárt garázsban!

-  Soha ne égessen szenet zárt térben!

- Soha ne használjon hordozható benzines kemping felszereléseket zárt térben!

- Kémény nélküli tüzelő- és fűtőberendezést csak jól szellőztetett helyen használjon, soha ne zárt ajtók, ablakok mellett!

-  Soha ne használjon házon belül gázolajjal üzemelő szerszámokat, motorokat!

- Használjon gázérzékelőt a potenciális CO kibocsátó berendezés környezetében!

Ha fejfájást vagy émelygést érez, tegye fel magának a következő kérdéseket:

- Valaki más is érez hasonló tünetet a helyiségben?

- Más is rosszul van a lakásban?

- Jobban érzem magam a házon kívül?

- A friss levegőtől elmúlnak a tünetek?

Ha a kérdésekre “igen” a válasz, azonnal forduljon orvoshoz és tegye meg az alábbi intézkedéseket:

- Nyissa ki az összes ablakot és ajtót a helyiségben, hogy a mérgező gáz kiszellőzhessen!

- Ahol lehet, azonnal kapcsolja ki a tüzelő berendezést!

- Hagyja el az épületet, de hagyja nyitva az ajtókat, ablakokat!

- Azonnal kérjen orvosi segítséget, ha valaki máson észreveszi a szénmonoxid mérgezés tüneteit (fejfájás, szédülés, émelygés, hirtelen fáradtság)!

- Ne használja addig a tüzelő vagy fűtő berendezéseket, amíg szakember át nem vizsgálta és meg nem javította az esetleges hibákat!

Mit kell tudni a szénmonoxid jelző készülékekről?

A szénmonoxid érzékelő feladata, hogy telepítési helyén érzékelje és megfelelő módon jelezze, ha a szénmonoxid az emberi életre veszélyes koncentrációban és időtartam alatt jelen van. Gyakran telepítjük behatolásjelző- (riasztó-) vagy tűzjelző berendezéssel együtt.

Európában jelenleg az EN50291:2001-es szabvány alapján minősítik az érzékelőket. További szabványok: BS7860:1996 brit, UL2034 amerikai. Amelyik érzékelő ennek megfelel, azt bátran megvásárolhatjuk. Mindenképpen minősített CO érzékelőt vásároljunk ellenőrizhető helyről. Az érzékelő csak akkor nyújt megfelelő védelmet, ha szakszerűen van bekötve és felszerelve, tekintetbe véve a használati utasításban foglaltakat.

Az érzékelési elvet tekintve háromfajta CO érzékelő is kapható. Bár kivitelükben, árfekvésben eltérnek, a veszélyt egyaránt jelzik. Nézzük az alaptípusok technológiai tulajdonságait:

Tápellátás szerint csoportosítva az alábbi előnyök és hátrányok közül Ön választhatja ki az optimálisat:

Riasztás esetén a szénmonoxid érzékelők fényjelzést (villogó vagy folytonos piros LED) és általában 80-90 dB-s hangjelzést adnak. Fontos, hogy minden érzékelő jelezze a saját meghibásodását. Ezt különböző rövid hangjelzéssel és figyelmeztető fényjelzéssel (hiba LED) oldják meg. Ezek a hibajelzések jelenthetik: a szenzor tönkremenetelét, a tápelem lemerülését, a szünetmentesítő elem lemerülését, a CO érzékelő élettartamának végét.

Az érzékelők kimeneteinek segítségével a jelzések nem csak halló és látótávolságon belülre továbbíthatóak, hanem egy távoli felügyeleti hely felé is. Ezen felül azonnali biztonsági beavatkozó berendezések elindítására nyílik lehetőség, pl. veszélyes mennyiségű szénmonoxid felgyülemlésekor elindítható egy vészszellőző ventilátor. Ezáltal a helyiség gyorsabban válik biztonságossá.

Az szénmonoxid érzékelőkön általában találunk egy teszt-gombot, amelynek segítségével magunk ellenőrizhetjük az érzékelő helyes működését. Ezt az ellenőrzést havonta célszerű elvégezni.

Hová szereljük a CO érzékelőt?

Javasoljuk, hogy minden olyan helyiségbe szereljen szénmonoxid érzékelőt, amelyben lánggal égő berendezés található. Ha több ilyen helyiség van, a pénzügyi keret pedig ehhez szűk, akkor értékelje az egyes helyiségek CO kockázatát.

- A legveszélyesebb egy légtérben aludni tüzelő vagy fűtő berendezéssel. Ebbe a helyiségbe mindenképpen szereljünk CO érzékelőt.

- A kémény nélküli vagy nyitott kéményű berendezés is komoly veszélyt jelent, lehetőleg oda is kerüljön szénmonoxid-érzékelő!

- A nappali használatú helyiségek, amelyekben több órát is eltöltünk naponta, pl. tévézés közben, szintén elég veszélyesek, itt is ajánlatos a CO jelzőberendezés!

- Amennyiben egy légtérben van a konyha a hálórésszel, az érzékelőt helyezzük a főzés helyétől távol, az alvás helyéhez a lehető legközelebb!

- Ha a veszélyes berendezés helyiségét ritkán használjuk, akkor azon kívül tanácsos elhelyezni a szénmonoxid érzékelőt, ott ahol a családtagok gyakrabban és hosszabban tartózkodnak.

Ha a veszélyes berendezés nem hálószobában van, és csak egy érzékelő felszerelésére van lehetőség, szereljük a hálószoba előtti folyosóra.

A biztonságos detektálás érdekében az alábbi telepítési szabályok az irányadóak:

- Az érzékelő a lehetséges szénmonoxid forrástól 1,5-3 m-re legyen!

- Ha falra helyezzük az érzékelőket, a felszerelési magasság legyen magasabb, mint az ablakok és ajtók felső éle, de a mennyezet és az érzékelő között legalább 15 cm legyen!

- Ha az érzékelőt mennyezetre szereljük, távolsága a falaktól minimum 30 cm legyen!

- Ferde mennyezet esetén az érzékelőt a legmagasabb pontra kell telepíteni, de a faltól 30 cm-re.

- Azokban a helyiségekben, amelyekben nincs veszélyes berendezés, de telepítünk CO érzékelőt, azt belégzési magasságban kell elhelyezni (hálószoba: 50-70 cm; más helyiség: 150-160 cm).

Ismerje meg Ön is a leggyakoribb telepítési hibákat!

A két szokásos hiba, hogy a CO detektorba nem jut be akadálytalanul a levegő, illetve, hogy a erős szennyeződésekkel együtt jut be. A szénmonoxid jelzők nem alkalmasak szabadtéri érzékelésre, hiszen nem erre lettek kitalálva, hanem zárt térben fellépő veszély megelőzésére.

Hogy ezeket a hibákat elkerülje, NE telepítse a szénmonoxid-jelzőberendezést:

- külső térbe, fedetlen, fűtetlen helyiségbe,

- szekrénybe vagy a szekrény és a fal közé,

- nedves, párás helyiségbe (pl. fürdőszoba),

- közvetlenül sütő, tűzhely fölé,

- huzatos helyre,

- függöny vagy bútor takarásába,

- nagy légszennyezettségű, portartalmú helyiségbe,

- szélsőséges hőmérsékleti viszonyok közé,

- ahol útban van,

- ahol rongálásnak van kitéve.

Forrás: OKTEL

További cikkek hasonló témában

Egy szerszám ezermestereknek

A Dremel bemutatja az új 8100-as multifunkcionális szerszámot.

Elfogynak a jó telkek Budapesten?
A tényleges tranzakciók alapján végzett kutatás...

Hozzászólások