Jelenlegi hely

Bútorok tisztítása

Bútorok tisztítása
A nagytakarítás során érdemes a bútorokat is megtisztítani a rárakodott portól és szennyeződéstől. Íme, néhány ügyes trükk hogyan tartsuk renden a bútorokat otthonunkban.
A bútorok takarításnál vegyük figyelembe a bútor anyagát, hiszen más tisztító szert kell használni egy szép fa bútorhoz és mást egy fémbútorhoz.

Fabútorok
A jól karbantartott és megfelelően tisztított fa bútor éveken át szolgálja kényelmünket. Fontos hogy rendszeresen ápoljuk és takarítsuk le őket.

A fa bútoroknál mindig az erezet irányában haladva kell portalanítani. Soha ne használjunk durva felületű és túl nedves szivacsot, mert ezzel felsértjük a fát és a nedvességtől megdagad.

Fa bútor fényezésére és ápolására használhatunk méhviaszt, növényi olajokat, citromot is. Hatásos keverék készíthető 2 rész olívaolajból és 1 rész citromléből. Olívaolaj helyett használhatunk méhviaszt, ami kellemes illatot is ad bútorunknak.

Tölgy és mahagónibútor ápolására jól bevált módszer, ha langyos sörrel töröljük le.

Márványbútor
A márvány bútorokat időnként töröljük át szappanos vízzel, majd még egyszer sima nedves szivaccsal. Ezután töröljük át teljesen szárazra őket így nem marad folt a felületükön. A fehér márványhoz ne használjunk fényező anyagot, mert foltos lesz tőle.

Vessző és nádbútor
Az elpiszkolódott fonott bútort elegendő lemosni szappanos vízzel, majd sós vízzel öblíteni. A szabadban a napon is száríthatjuk. Ha a színük sötétedik, a mosószerhez keverjünk egy kevés bóraxot is. Így biztosan megőrzik eredeti színüket.

Fémbútor
A fémbútorokat elég portalanítani, ám a szabadban tartott bútorokat kenjük át rozsda gátló festékkel, így sokáig szépek maradnak.

Kárpitozott bútor
A kárpitozott bútort legalább havonta egyszer porszívózzuk ki, utána ecetes ruhával, szivaccsal töröljük át. A rendszeres ápolással meghosszabbíthatjuk a bútor életét.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások