Jelenlegi hely

Buszos épületautomatizálás PC-vel vagy anélkül II.

Buszos épületautomatizálás PC-vel vagy anélkül II.

Előző számunkban beszámoltunk a PC nélküli rendszerek előnyeiről, de mint ahogyan az éremnek is két oldala van, vizsgáljuk most meg, hogy mik lehetnek egy számítógép nélkül működő rendszer hátrányai.

A PC nélküli rendszerek hátrányai

– A  kisebb  buszos rendszerek egyik hátránya, hogy méretük általában területre korlátozott: maximum 1100-1200 négyzetméteres épületekbe ajánlott. Tehát nem nagy bevásárlóközpontok, csarnokok automatizálását lehet velük megoldani, hanem inkább a magánszférában, kisebb iroda- és egyéb épületekben jelenthetnek konkurenciát a nagyobb rendszereknek.
– Mivel a  kis  rendszerek nem helységenkénti interfészekkel működnek, hanem egy tetszőleges helyen (általában az erősáramú elosztószekrény mellett) kell őket összekapcsolni, ezért minimális vezetéktöbbletet igényel. (Több elosztószekrény elhelyezésekor és azok buszos összecsatolásakor ezt a jellemzőt nem kell a hátrányok közé sorolni!)
– A számítógép nélkülözése miatt nincs lehetőség a beavatkozások, módosítások, esetleges meghibásodások visszakeresésére.
– Nem érhető el, hogy a redőnyök és a világítások együttes vezérlésével állandó fényerősséget biztosítsanak az adott helyiségben, és nincs lehetőség az interneten keresztüli állapotlekérdezésekre sem. (Ez utóbbi csak modemes csatlakozással oldható meg a PC nélküli rendszereknél).
– Egy nagyobb rendszer telepítésnél szinte már átláthatatlan a szenzorok és az aktorok működése. Legalább két ember összehangolt munkájára van szükség a megfelelő beállításokhoz.

A fejlesztések eredményei

Az előnyökhöz és hátrányokhoz ugyan számos dolgot lehetne még felsorolni, de a lényeg megfogalmazódott. A végfelhasználók igényeinek a megvalósítására megfelelő lefedettséget nyújtanak a családi házak, irodaházak méreteire kifejlesztett kisebb buszos rendszerek akár tudásszintjüket, akár az anyagi oldalukat tekintve. A két rendszert ugyanakkor nem igazán lehet öszszevetni egymással, mert a számítógép rohamos fejlődése miatt a PC-s rendszerekhez folyamatosan olyan eszközöket fejlesztenek ki, amelyek még az ember képzeletében sem igen jelentek meg. A nagy rendszerek fejlesztései a kisebb rendszereknél is megtalálhatóak, bár időbeli csúszással. Tehát ha új eszközöket fejlesztenek a PC-s rendszerekhez, az megjelenik egy fél éven belül a kisebb rendszereknél is, csak egy kicsit egyszerűbb formában (és valószínűleg olcsóbb áron). Ilyenek a videó-kaputelefon rendszerek, audio-elosztó berendezések (Multi-Room), stb.

A nagyobb rendszerek tekintetében azonban nem szabad megfeledkezni a multik anyagi hátteréről, és ennek következtében a gyorsabb, ám jóval költségesebb fejlesztésekről, ami a rendszer újabb és újabb elemein is érzékelhető.

Mindazonáltal a  kis  rendszereknél is lehetőség van PC-s csatlakozásra, az előbb említett hátrányok leküzdésére, vagyis a legmagasabb igények kielégítésére, ami nem jelenti azt, hogy e rendszerek programozása, működése a korábbi egyszerűségüket elveszítenék a felhasználók felé. A rendszer csak könnyebben programozható, átláthatóbb és így további funkciókkal bővíthető. Mik ezek a funkciók? A rendszeren belül bármely elem logikai csoportba rendezhető. A kialakított csoportok egymással is logikai kapcsolatba állíthatók. (pl.: ha nincsen erős szél, de erős napsütés van és elmúlt reggel 10 óra, akkor a napellenző kimegy. Ha valamelyik feltétel nem teljesül, akkor a napellenző nem megy ki.) Jelenlétszimuláció a rendszer 100 elemét véletlenszerűen kapcsolja ki-be, mintha tényleg otthon lenne valaki. 500 időintervallumot lehet beállítani, hogy az év melyik napján, hány órakor, mi történjen. A modemes kapcsolatot engedélyezve bárhonnan felhívható telefonról (modemen keresztül) az épület és lekérdezhető annak állapota, módosíthatók a beállítások, programozások. A teljes programozási listát nem kell papíron vezetve módosítani, megtervezni, mert egy gombnyomásra a nyomtatóból megkapjuk a teljes rendszer kialakítását. Szóval a kis rendszerekhez való számítógépes csatlakozások megvalósításával közelebb kerültünk a nagy rendszerekhez, de még mindig a PC-vel működő rendszerek vannak lépéselőnyben.

És itt jön a kérdés, hogy mekkorák az igények és az anyagi lehetőségek. Természetesen nagyon nehéz meghatározni a majdan kialakuló igényeket, de valószínűleg sokan voksolnak majd a kisebb rendszerek mellett.

Információval szolgált:
Temesvári Tamás
Architechnik Kft.

További cikkek hasonló témában

Sufnituning a házépítésben

Egy építkezés elején a laikus építtetők 52%-a úgy érzi képben van...

Épületek vízellátása és fűtése korszerű csőrendszerekkel

Az új építkezéseknél és a régi épületek felújításánál a legtöbb...

Egészségünk érdekében

A Halállal Játszol – Vagy Ami Még Annál Is...

Lebegő kapcsolók és intelligens rendszerek a jövő otthonában

A villamossági rendszerek és informatikai hálózatok világszintű...

Hozzászólások