Jelenlegi hely

Buszos épületautomatizálás PC-vel vagy anélkül I.

Buszos épületautomatizálás PC-vel vagy anélkül I.

A technika, a technológiák fejlődésével, s az igények növekedésével az épületek automatizálása, vagyonvédelme, kezelhetősége is folyamatos fejlődésen megy keresztül. A nagyobb épületautomatikai rendszerek, mint például az EIB (European Installation Bus) mellett folyamatosan jelennek meg a kisebb, de hasonlóan korszerű ún. buszos rendszerek, és próbálják felvenni a versenyt a piacon.

Mivel a nagyobb rendszerek tudása szinte utolérhetetlen, ez utóbbiak különféle újításokkal keltik fel a figyelmet: példa erre a PC nélküli használat és programozás.A mai épületek, lakások, irodaházak automatizálásakor elsődleges szempont a gyors átvariálhatóság, alkalmazkodás, és legfőképpen az ár. Ezeknek az igényeknek a kielégítése érdekében fejlesztették ki a gyártók a ma már világszerte működő PC nélküli rendszereket. Ezalatt azt értjük, hogy sem a rendszer installálásához, sem pedig a működéséhez nem használnak számítógépet, ami természetesen hordoz magában előnyöket és hátrányokat is.A PC-s rendszerek programozása meglehetősen bonyolult, így a felhasználónak - amennyiben a rendszer működésébe be kíván avatkozni - egy speciális tanfolyamot kell elsajátítani, vagy egy, a rendszerhez értő programozót kell kihívni.
A számítógép nélkül működő rendszereknél ezzel szemben a felhasználó a mellékelt utasítások segítségével bármikor módosíthatja a világítások, fényeffektusok, redőnyök, védőtetők, kapcsolók, távirányítók és elektromos fogyasztók üzemmódját, így a rendszer működését. A rendszer egészének a kezelése ugyanis nem igényel magas szintű műszaki végzettséget, vagy software-elsajátítást: a modulokba beépített miniatűr cél-PC segítségével programozása olyan nehézségű, mint egy mobiltelefoné.A PC nélküli rendszerek moduláris felépíthetőségének köszönhetően nem kell nagy beruházásokra gondolni, mert a kábelezés megfelelő kiépítése után bármikor bővíthetők. Az elmúlt évek során a kapcsolók formavilága is megfelel a jelen kor követelményeinek, vagyis felveszi a versenyt a piacon már ismert márkákkal. Ugyanakkor lehetőség van arra is, hogy ha a gyártó által forgalmazott kapcsolófelület nem felel meg a megrendelő igényeinek, akkor egy hagyományos kapcsolót építsen be a rendszerbe egy interfész segítségével.
A kapcsolók számának a gyors bővíthetősége érdekében nem kell újabb fali dobozokat vésni a falba, mert a már meglévő kapcsoló szerelőlemezét és keretét kicserélve akár egyszerre négy, 8 nyomógombos kapcsolót is el lehet helyezni, így a korábbi 4 kezelőhely helyett máris 32 áll rendelkezésre.Ha a használat során később kiderül, hogy egy épületen belül valahová elfelejtették a buszos kábelezést kialakítani, akkor sincs szükség utólagos munkálatokra: a rádiófrekvenciás, ugyanolyan design-ban készült távvezérelt kapcsoló bárhova felragasztó. A jel fogadására egy vevőkészüléket kell beiktatni a rendszerbe, aminek eredményeként szinte korlátlan számú távkapcsoló, illetve távirányító alkalmazható. Ha telefonnal kapcsoljuk össze, nemcsak arra van lehetősége az ingatlantulajdonosnak, hogy távollétében - telefonon történő beavatkozással - akár négy különböző (pl. fűtés-, hűtés-, szauna, medence-) programot ki-bekapcsoljon, de mód van arra is, hogy a rendszer három különböző telefonszámon értesítse a tulajdonost, ha valamilyen hibát érzékel a működés során. Ilyen esetben az észlelt hibának megfelelő üzenetet mond be. Például tűz esetén: Az épületben tűz ütött ki, kérjen segítséget! A riasztás hatására természetesen előre beprogramozott funkciók is teljesülnek, vagy akár a telefonhívás felvételekor kapcsolhatók ki-be különböző funkciók.
További előnyük a buszos rendszereknek, hogy nemcsak minden riasztóberendezéssel, de a különböző érzékelőkkel is kompatibilisek. Az EEPROM tároló cserélhetősége miatt akár többféle variáció is tárolható felesleges módosítások nélkül. Példa rá, hogy több típusú érintőképernyős távirányító segítségével az érintett lakó-, iroda- vagy egyéb épület egésze (világítás, redőnyök, belső berendezések, televízió, DVD stb.) kezelhető, szabályozható, ami különösen az épületek, így az irodák, üzlethelyiségek bérbeadásánál játszik fontos szerepet.Mindemellett fontos még kihangsúlyozni a buszos épületautomatizáló rendszerek árelőnyét, ami egyrészt a PC nélküli használattal, a piacon történő létjogosultsággal, eladhatósággal, másrészt pedig a gyors változtatások alkalmával felmerülő, nem jelentős átalakítási költségekkel magyarázható.A következő számunkban folytatjuk.Információval szolgált:

Temesvári Tamás

Architechnik Kft.

További cikkek hasonló témában

Az utólagos tetőszigetelés módszerei

A fűtési költségek egyik lehetséges módja a családi ház minél...

A Hubert Parketta Kft.

Igazi családi kisvállalkozásként indult el 1992-ben a veszprémi...

Hozzászólások