Jelenlegi hely

Borválasztó tippek a karácsonyi menühöz

Borválasztó tippek a karácsonyi menühöz

A rohanó mindennapok után jól esik kicsit lazítani, pótolni az elmulasztott beszélgetéseket. A társalgás legfőbb színhelye vitathatatlanul a családi asztal, ahol az ünnepi fogások egy-egy jól választott borért epekednek, hogy az étel és a bor nászra keljen a szánkban az ízlelőbimbóink nagy örömére.

A legtöbb karácsonyi menü elmaradhatatlan kelléke a halászlé. Érthető, hogy ragaszkodunk hozzá, hiszen valóságos gasztronómiai robbanás, ízélmény minden kanál ebből az ezerféleképpen elkészíthető egyszerű ételből. Pikáns ízvilága miatt száraz, fűszeres borok passzolnak hozzá. A kellemesen fűszeres, magas savtartalmú kadarka talán a legtökéletesebb választás mellé, hiszen ez a Délvidékről származó borfajta nagyszerűen kiemeli a halászlé paprikás alapkarakterét. A legjobban egy szekszárdi kadarkával járunk jól.

A rántott hal szintén hagyományos fogásnak számít. A zsírosabb és közömbösebb ponty- vagy a szárazabb, karakteresebb harcsa-, csuka-, süllő-, amurszeletek mellé könnyű, száraz fehérbor illik. Ha egy sauvignon blanc-t választunk, tökéletes harmóniát alkot italunk a fogással. Lazachoz vagy pisztránghoz adható akár félédes vagy édes fehér bor is.

Töltött káposzta nélkül nem is igazi a Szenteste. Valóságos műalkotás, hiszen a savanyított káposztalevélből, darált húsból, rizsből, variációtól függően pirospaprikás vagy csomboros alapfűszerezéssel páratlan étel készül. Emellé a tartalmas, zsíros, nehéz fogás mellé célszerű valami emésztést segítő, élénk, fűszeres fehéret választani, egy chardonnay minden tekintetben méltó partner lehet.

Az angolszász hagyományokat követve egyre gyakrabban kerül a magyar családok ünnepi asztalára a sült pulyka, amely önmagában kevéssé karakteres húsfajta. A fogás ízvilágát leginkább a fűszerezés mértéke és az esetleges töltelék (gesztenyés, gombás, májas) határozza meg. Száraz vagy félszáraz fehérborok tökéletesen illenek hozzá, egy olaszrizlingben biztosan nem fogunk csalódni.

A hungarikumnak számító bejgli a karácsonyi ebéd vagy vacsora méltó befejezése. A mákos vagy diós töltelék és a benne megbúvó mazsolaszemek élményét tökéletessé tehetjük édes desszert borokkal. Pazar kísérő lehet egy Royal Tokas Csillagút késői szüretelésű Furmint, vagy egy aszúbor a tokaji borvidékről.

A Borháló országszerte már több, mint 45 üzletében kínál minőségi magyar folyóborokat a történelmi borvidékekről. Szakértő előadóik a karácsonyi menü mellé illő borok kiválasztásában is segítenek, hiszen hitvallásuk, hogy a megfelelő bor választása nem a pénztárca vastagságán múlik.

Kép forrása: kocsma.blog.hu

További cikkek hasonló témában

Kanadai fazsindely

Az ember már több évezreddel ezelőtt előszeretettel használta a...

Az intelligens otthon az alapok letételénél kezdődik

Jó lenne, ha a bejárati ajtó felismerne minket és magától kinyílna...

Hozzászólások