Jelenlegi hely

Beltéri lépcsők

Beltéri lépcsők

Az igényesen elkészített lépcső lakásunk bútoraként jelenik meg. Nagyon fontos, hogy akár új ház építéséről beszélünk, akár régi házunkat újítjuk fel, gondoljunk a lépcső megfelelő elhelyezésére a térben, ugyanis díszítő jellegénél fogva jelentősen emelheti lakásunk esztétikai értékét.

Mivel a felhasználói felület más és más, így többféle kialakítású, illetve szerkezetű lépcsőt különböztetünk meg. Meglévő monolit beton burkolható egyszerűen és teljesen egyaránt. Ez azt jelenti, hogy az egyszerű járólaptól egészen a teljes járólap, fellépő, pofafal és korlát kombinációjáig többféleképpen variálható.A következő változat az, amely acél vázon nyugszik, és itt szintén a látvány és esztétikum kombinációjaként több változat is szóba jöhet. A környezettől függően dekoratív például a fa és fém együttese, de lehetőség itt is többféle adódik. Ezt a szerkezeti megoldást akkor célszerű alkalmazni, ha a fesztávolság nagy, de nem szeretnénk betonozni azért, hogy a régi lépcsőnket lecseréljük, viszont a mai nyersanyag árak mellett szeretnénk költséget csökkenteni.Ugyanez a megoldás alkalmazható teljesen fa kialakítással is, de fából jóval nagyobb költséget jelent, és egy teljesen burkolt acélvázas lépcső megkülönböztethetetlen a favázastól. A teljesen önhordó fa lépcső megálmodásánál a legfontosabb szempont a helyes méret megválasztása, ugyanakkor fontos az is, hogy a kialakult helyigény esztétikailag ne rombolja a kialakítani kívánt látványt.

Főként a sötétebb színűre pácolt lépcsők szűkítik a térérzetet, így ha nem vagyunk körültekintőek, előfordulhat hogy nem a kívánt látvány jelenik meg lépcsőházunkban, nappalinkban.Az elmúlt pár év alatt a belsőépítészet kezdi újra felfedezni a természetes anyagokat, így melegség érzete miatt például a fát, melyből ma nagyon sokrétű a kínálat, a lombos anyagoktól egészen a trópusi faanyagokig, így egyre több és több fa, vagy fa jellegű lépcső készül, esetenként kovácsoltvas, acél és réz kiegészítőkkel. A mai technológia sokkal időtállóbbá tette a korábban csak "muszáj" jellegű fát. Ennek okán napjainkban már szinte csak a képzelőerő szab határt, viszont egy jó szakember sokat segíthet ötleteink megvalósításában.Természetesen a korral haladva a ma használatos felületkezelő anyagok már sokkal nagyobb igénybevételt bírnak ki, de a megfelelő utókezelés így is elengedhetetlen, viszont a megfelelő anyagok kiválasztása és a gondos karbantartás eredménye az, hogy házunk egy tartós és esztétikus használati tárggyal bővül.Információval szolgált:

Pápa Zsigmond, PÁPA Bt.

További cikkek hasonló témában

Praktikus tanácsok kültéri vastagított padló lerakásához
A nyár a legjobb alkalom arra, hogy a kertünket...
A Vanita titok

Biztos Te is feltetted már a kérdést, mitől lehet más a Vanita...

Amikor a KERTÉSZ kimegy a teraszra!

Kertész vagyok. Mindig úgy gondoltam, hogy egyszer lesz egy igazán...

Buszos épületautomatizálás PC-vel vagy anélkül I.

A technika, a technológiák fejlődésével, s az igények...

Hozzászólások