Jelenlegi hely

Béla Borászat- Az Alföld is rejteget csodákat

Béla Borászat- Az Alföld is rejteget csodákat

„Egy korty napfény” - valljuk borainkról, melyhez minden adva van Imrehegy dűnéi között.

Borainkat kizárólag saját szőlőtermésből készítjük megújult, modern üzemünkben, mely 2012-ben került átadásra. A borkészítés során rendkívül fontos a fajtajegyek megőrzése mellett a teltség és a gyümölcsös jelleg kiemelése, hiszen a mészben gazdag, humuszos homok talajaink erre kiválóan alkalmasak .

Imrehegy határában találhatóak szőlőültetvényeink, melyeket jelenleg is 70 ha-on művelünk. Termőtájunk legjellemzőbb borai az Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, Nektár, Tramini, Kövidinka, Sárfehér, Rajnai Rizling, Sauvignon Blanc, Ezerjó-Generosa házasításunk és a gyümölcsös rozék. A vörösborok készítésekor a primőr jelleg, gyümölcsös ízvilág az elsődleges cél, ehhez Kékfrankos és Pinot noir fajtákat használunk, illetve Cabernet franc fajtát telepítettünk 2019 -ben. Gyöngyöző borokat is készítünk 2019 óta, Irsai Olivér és Pinot Noir rozé fajtákból.

Tavasz a vírusok árnyékában

Egy szépen megmetszett tőke, akár legyen az fejművelésű is, elgondolkodtat az újra és újra megújuló természetről, amit próbálunk kordában tartani a mi érdekeink szerint. Az év végére a drasztikus beavatkozásaink dacára és persze az áldásos termés megóvása után borral, reméljük nagyon jó borral ajándékoz meg minden élő tő minket borászokat és a borainkat kedvelőket. Megcseppentek a friss metszlapok, könnyezik a szőlő…indul az élet az ültetvényeinkben, kezdődik a lemosásos permetezéssel, kénnel, rézzel, mint nagyapáink tették. Néhány borversenyre, Brüsszel és Párizs patinás versenyeire neveztük kiválónak vélt borainkat, illetve beért a Nektár 2019 évjáratú fahordós száraz borunk, valamint a 2020-as év gyümölcsösebb, de könnyedebb Nektárja is. A Nektár ültetvényünk 20 éves lett idén, már nagykorú, ezért robosztusabb borokat is várunk tőle. Ezerjónk, Sárfehérünk, Kövidinkánk új házasítású tételekkel fog a következő hetekben palackba kerülni. Új telepítésű Rajnainkhoz, Cserszeginkhez és Generózánkhoz nagy reményt fűzünk, BIO termelést kívánunk megvalósítani ezeken a  területeken, ami több, mint 7 hektár.

Terveink 2021-ben

A borászat kertjében egy pihenő szekciót elkezdtünk kiépíteni, mely hamarosan elkészül. Selection borcsaládunk is megújul, ugyanis új címkéket fognak kapni. Must hűtő kapacitásunkat szeretnénk ebben az évben bővíteni. Idén szeretnénk minél inkább átállni a környezettudatosságra, ezért a szőlő növényvédelmi és tápanyag-utánpótlási munkáinkban környezetbarát anyagokat használunk elsődlegesen.

Amire büszkék vagyunk

Amire leginkább büszkék vagyunk, az a Brüsszelben Champion díjat elnyert kései szüretelésű boraink, mint például a 2009-es Nektár borunk 2011-ben, vagy a 2013-as Kései Szüretelésű Nektár, mely 2015-ben nyerte el Brüsszelben a Grand Gold Medált, illetve a 2013-as Kései Szüretelésű Olaszrizling, mely szintén aranyérmes lett 2015-ben, így Magyarországon mi voltunk az elsők, akik nagy aranyéremmel tértek haza. Legújabb sikerünk a Vinagora 2020 versenyen elnyert két aranyérem, melyet az Imrehegyi Kékfrankos Rozé ’19 és a Nektár Kései szüretelésű 2013-as évjáratú borunk kapott.

Szolgáltatásaink, rendelési lehetőségek:

Borászatunkat egész évben lehet látogatni és számos szolgáltatás közül lehet választani. 2012-ben elkészült borházunk lehetővé teszi 25-30 főig borkóstolók, kisebb családi, baráti rendezvények lebonyolítását. Reméljük, minél hamarabb újra nevetéssel és jó hangulatú borkóstolóktól lesz hangos és telik meg élettel a borászat!
A hozzánk látogató turistáknak, borbarátoknak borkóstolási lehetőséget, kikapcsolódást kínálunk Imrehegyi pincénk borbemutató termében, valamint gyűjteményes Irisz kertünkben. Borászatunkban aktuális és néhány muzeális bortételéből tudunk ízelítőt adni. Előre egyeztetett időpontban már 5 főtől fogadunk csoportokat.

Bővebb információ: https://belaboraszat.hu/vendeglatas/

2020 és a karantén időszaka pedig alkalmat adott arra, hogy megújuljunk, ugyanis augusztustól már elérhető új honlapunkon elindult webshop szolgáltatásunk is, melynek keretében az egész ország területére szállítjuk borainkat!

https://belaboraszat.hu/uzlet/

Újdonság! Elkészült borászatunk újabb helyisége, a borkimérő sarok. Boraink nagy része folyóborként is megvásárolható, palackozott borkínálatunk mellett. Részletekért érdeklődjön az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Elérhetőségeink:

E-mail: info@belaboraszat.hu

Telefon: +36 20 938 6161

További cikkek hasonló témában

Mediterrán hangulatban

Korunk magas technológiai követelményeinek megfelelő, ugyanakkor a...

Amit a szénmonoxid-mérgezésről tudni érdemes

Fűtési szezonban szinte nem múlik el hónap a nélkül...

Hozzászólások