Jelenlegi hely

Bejelentették az új szocpolt

Bejelentették az új szocpolt

2015. július 1-jén életbe lép az új szocpol a csok, amelynek keretében immár használt lakás vásárlásához, bővítéshez és egy gyermekkel rendelkező családok számára is elérhető lesz !

A vissza nem térítendő, 500 ezertől 3 millió 250 ezer forintig terjedő egyszeri otthonteremtési támogatás - jelentett be sajtótájékoztatóján Novák Katalin államtitkár. Évi 12 ezer igénylő családdal és 9-10 milliárd forintnyi igénnyel számolnak. Az év végén lejáró, meglévő lakáshitel-kamattámogatási rendszer sorsáról nem esett szó.

Kovács Zoltán kormányszóvivő többek között az alábbiakról beszélt:

-   A kormány már 2010 óta kiemelt témaként, döntéseit alapvetően befolyásoló tényezőként tekint a családokra, a gyermekvállalást az Alaptörvény is támogatja.
- Olyan intézkedések (pl. adózás, bankok elszámoltatása, családi kedvezmények rendszere) szükségesek, amelyek megerősítik a családokat, segítik a gyermekvállalást. Ezúttal a lakhatás elősegítése van terítéken.
- 2012-ben részben már visszaállította a program az otthonteremtési támogatási rendszert, amit most továbbgondoltak.

A jelenlegi szocpolt eddig - mivel csak új lakásokhoz és legalább 2 gyermek után járt - nagyon kevesen vették igénybe, ahogy az alábbi táblázat mutatja.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár többek között az alábbiakról beszélt:

- A vágyott gyermekek megszületésének elősegítése a cél, amelyet sokszor a lakhatási problémák akadályoznak.
- A családok otthonteremtési kedvezményének új rendszerét 2015. július 1-jétől vezetik be. Két fontos változás: az egy gyermekesekre és a használt lakásba költözőkre is kibővítik a szocpolt.
- Amennyiben bővíti az ingatlant a család, akkor is igénybe vehető a vissza nem térítendő támogatás.
- Alapelv marad, hogy több gyermek után és energiatakarékos ingatlanok esetén több támogatás jár.
- Éves szinten 12 ezer családdal és 9-10 milliárd forintos igénnyel számolnak, de nincs korlátozva az igénybe vevők száma.
- 500 ezertől 3 millió 250 ezer forintig fog terjedni a támogatás összege, a négy éven belül megszülető vállalt gyermekre előre igénybe vehető lesz.
- Több példát is bemutatott az államtitkár, a pontos támogatási szabályokat azonban egyelőre nem közölték.
- Használt lakás, illetve egy gyermek esetén 500, két gyermek esetén 800 ezer forintos támogatásról szóló példát mutattak be.

A szocpol új feltételeit részletesen nem közölték, az új lakásokhoz járó jelenlegi szocpol támogatási összegei az alábbiak.

Forrás: szocpol-.blog.hu

További cikkek hasonló témában

Ne menjen füstbe a biztonság!

Bár kevés szó esik róla, a jó kémény a biztonságos és hatékony...

Szocpol 2014 használt és új lakásra

Mekkora lehet a szocpol összege 2014- ben?

A hűtés tudománya

Mindenki nagy örömére végre beköszöntött a tavasz és vele együtt a...

Hozzászólások