Jelenlegi hely

„Be Cool”

„Be Cool”
A Földközi-tenger vidékén kialakult ókori kultúrák már ismerték a hűtött gyümölcsöt és italt, valamint a jéggel is kereskedtek, ami akkoriban luxusnak számított. Az évezredes múltú Japánban létezik a “Jég ünnepe”, melyet június első napján tartanak- ilyenkor a császár kitüntetéseket ad át, amelyhez egy darab jeget is mellékel.
1790-ben egy göttingeni professzor, Johann Beckmann könyvében ír a korabeli szakácsművészet újításáról a fagylaltról, amelyhez hasonló finomsággal eddig személy szerint még nem találkozott. A jég ebben az időben már mind gyakrabban alkalmazott luxus áru, és egyre keresettebb cikknek számított. Az alapanyagot távoli, hideg tájakról szállítják, és speciális körülmények között, jégvermekben tárolják.

A hűtőszerkezetek tömeges előállításában forradalmat jelentett a vasgyártás, hiszen ezekben az üzemekben állították elő a jég tárolására alkalmas hűtőszekrények alapanyagát. Az első “hidegcsináló gépet” az Egyesült Államokban konstruálták, a feltaláló John Gorrie volt, 1851-ben. Miközben Európában még a hűtőszekrény újdonságnak számított, az Egyesült Államokban már javában folytak a kísérletek az elektromos hűtők, azaz a frizsiderek megalkotására. Az első darabot 1918-ban, Detroitban adták el belőle, azóta a karrierje töretlen. Napjaink frizsiderje a konyhabútor divatjával változik, a tendencia jelenleg a beépített típusok felé erősödik. 

Személyes ismerkedésünket úgy gondolom érdemes kezdeni az egyszerűbb kivitelű, egyajtós változatokkal, amelyekkel elsősorban kis háztartásokban, irodákban találkozhatunk.

EGYAJTÓS HŰTŐK

A Zanussi ZRG31SW űrtartalma 87 Liter, amelyhez pluszban jön még 9 Liter fagyasztórész. „A” energiaosztályú, fogyasztása 201 kWh/év, zajszintje 40 dB. Ajtónyílása cserélhető, automatikus leolvasztás funkcióval rendelkezik, hőmérséklet szabályozása mechanikus, ára pedig teljesen korrekt, mindössze 46 000 Ft. 

A Gorenje RB6288 OGR szintén egyajtós gép, de már egy teljesen más kategóriát képvisel. Cutruszöld/lime színével és formavilágával igazi oldtimer, nem is választható bármilyen stílusú lakásba. A hűtőrésze 247, fagyasztója 21 Literes, a leolvasztása automata, A+ energiaosztályú, a csillagainak a száma 4. 226 kWh energiát használ fel évente, az ára pedig 175 000 körül mozog.

KOMBINÁLT HŰTŐK

A Sharp SJ300SSL kombinált hűtő, felülfagyasztós, különnyitható ajtóval. A hűtő része 162, a fagyasztóé 61 Liter, és No-Frost rendszerrel üzemel. „A” energiaosztályú, szagtalanítót építettek bele, az üvegpolcai edzettek, légáramból pedig többet is alkalmaz. 85 ezer Forintos árában még a dupla jégkocka készítő, és az új típusú fogantyú is beletartozik.

A Whirlpool WBE3321 NFW szintén kombinált hűtő, de a 228 Literes hűtőhöz tartozó 100 Literes fagyasztó már lent foglal helyet. Az „A” energiaosztály vagy a No Frost kivitel ebben a kategóriában már teljes joggal elvárható, de ezek mellé még kapunk gyorshűtési funkciót, 4.5 kg/nap fagyasztókapacitást, és strapabíró üvegpolcokat. Az áruk így együttesen 130 000 Ft.

Picivel 200 ezer fölött már ún. side by side szekrényt is választhatunk az Ariston 4D SB személyében. Űrtartalma összesen 410 liter, amiből a fagyasztó részé 110. LED kijelzője van és Total No Frost rendszere. Super Cool és Super freeze funkciókkal rendelkezik, antibakteriális bevonattal látták el, és még szagtalanító szűrője is van. Naponta akár 8 kg termék lefagyasztására képes, egyéni, fekete külsejét pedig alumínium betétek teszik még vonzóbbá.

A Samsungtól ezúttal egy speciális borhűtőt mutatunk be RW52DASS1 típusjelzéssel. A szintén fekete termék rekeszenkénti hőszabályozással rendelkezik, ajtaja UV szűrős, belül LED világítású, zajszintje alacsony. Hőmérséklete 3-18 fok között állítható, digitális kijelzőjén követhetjük az aktuális adatokat, és még zárral is ellátták. Az ára 121 ezer Ft, ami abszolút indokoltnak tűnik a külső és belső tényezői alapján.

HŰTŐLÁDÁK

Meg kell említenünk a hűtőládákat is, amelyek bizonyos helyzetekben a leghasznosabbak lehetnek a számunkra. Közülük most egy 47 Literes elöltöltőset emelünk ki a Vitrifrigo C47-t. Hűtőrendszere Danfross féle kompresszorral működik, hőfokszabályzója automatikus, színe sötétszürke. Tápfeszültsége 12/24 Volt, teljesítménye 25,57 Watt, tömege 20 kg, ára pedig 175 ezer Ft.

Amennyiben kimozdulunk otthonról a nyári napokon nem kell aggódnunk, hiszen így is számtalan lehetőségünk marad az italok és ételek hűtésére. A Coleman Excursion 9 egy olyan hordozható kemping hűtődoboz, aminek az űrmérete 9 Liter, súly 1,6 kg. Belül poliuretánhab szigetelésével biztosítja a megfelelő hőfokot, a tere pedig egy kis lappal osztható ketté. Az ára 7 ezer Forint.

A Campingaz Powerbox 36 L Classic kétféleképpen állítható, hűt és fűt- ahogyan szeretnénk, 36 Literes belsejébe pedig pakolhatunk bátran. 12 Voltos szivargyújtó aljzatról működik, de vásárolható hozzá adapter is. Üzemmódot egy kapcsoló segítségével állíthatunk benne, a hőmérsékletet pedig a külső tényezőkhöz mérten csökkenti 18 fokkal- mindezt 36 000 Forintért vehetjük meg, majd vihetjük a szabadba.

Rövid kis áttekintésünk természetesen ezúttal is csupán ízelítő azokból a termékekből, amelyek a piacon vannak. A döntés már a miénk, és az is, hogy mindezt a fogyasztás, a méret vagy egyszerűen csak a külső alapján tesszük meg. A feladatát, a hűtést mindegyik biztosan ellátja, és nincs is annál fontosabb most a nyár derekánál, mint hogy az üdítőnket minden esetben hidegnek tudhassuk.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások