Jelenlegi hely

Az utólagos szigetelésről

Az utólagos szigetelésről

Az utólagos szigetelés egy örök és nagyon hálátlan téma. Azért örök téma, mert ahogy elnézem, még a mai napig is nagyon sok olyan új épületet adnak át, amelyek már az átadás pillanatában több sebből véreznek. Azért hálátlan, mert sem a megrendelő, sem a hiba elkövetője nem tudja felmérni azt, hogy egy hiba kijavítása olyan hatalmas kiadást eredményezhet, ami az első kifogástalan kivetelezés árának a tízszerese is lehet.

A másik része a dolognak az, hogy a helyszín pontos ismerete nélkül, rajzok, kiviteli tervek hiányában nagyon nehéz egy stratégiát kidolgozni, hogy az adott épület utólagos szigetelését miként készítsük el. Ezért kell az ilyen jellegű problémákat először a mérnöki tevékenységgel kezdeni és a szigetelési megoldásokat, technológiákat és anyagokat a javítandó épületben megfelelően alkalmazni. Jelszó a GONDOLAT. És mit ér egy gondolat? Annyit, amennyit meg tudunk valósítani belőle. A hármas egység - a jó gondolat, a jó anyag, és a jó kivitelezés - ötvözete a jó megvalósítás.Számtalan esetben találkozhatunk olyan jelentős, nagy értékű középületekel, ahol az utólagos szigetelésük nem készült el, habár a felújítás megtörtént. Nem szabad megengedni, hogy anyagi okokra vagy egyéb más tényezőkre hivatkozva bárki is olyan tevékenységet végezzen, ami a megfelelő minőséget nem éri el. Sajnos a kivitelezés és a tervezőasztal két külön világ.Sok olyan épület létezik, ahol a szigetelés ugyan elkészült, csak nem azt az anyagot építették be az eltakart helyre, amelyik oda való. Számtalanszor teljesen evidens, még a paraszti ésszel is végiggondolható csomópontoknál szarvashibákat követnek el. Szapultam már a műszaki ellenőröket, felelős műszaki vezetőket eleget - akik nincsenek a helyzet magas fokán -, nem tudom elégszer szajkózni azt, hogy először a tervezés, utána a kivitelezés és az ellenőrzés. Nem elég valamit egyszer jól megcsinálni, az elkészített munkának 20-30 év múlva is be kell töltenie funkcióját.

Ezért csak olyan anyagokat építhetünk be, amelyek megfelelő minősítéssel rendelkeznek és csak oda, ahova valók.A parafa mint építőanyag idestova tíz éve kapható Magyarországon. Tíz éve látom látványos előretörését az értékesítésben. Most, hogy beleástam magam egy kicsit azokba a segédanyagokba, amelyek a parafára vonatkoznak, rá kell jönnöm arra, hogy már 20-30 évvel ezelőtt, amikor a Gellért-fürdő újjáépítésén dolgoztam, a zuhanyzók feletti patkófödémen már akkor is láttam beépítve a parafát, ami akkor a hőszigetelés funkcióját töltötte be. Úgy érzem, hogy ennek az anyagnak hőszigetelési minőségében is reneszánsza lesz, s ezért kívánom itt felhívni az olvasók figyelmét arra, hogy a parafa termékek megjelentek a piacon, megvásárolhatók és betervezhetők.Információval szolgált:

MÉHES-RENOSZIG Kft.

További cikkek hasonló témában

Gardenexpo és Orchidea Ünnep köszönti a tavaszt!

Kertrekész ötletekkel, a legfrissebb...

Konyhapult
Konyhánk meghatározó része a munkapult, hiszen...
Spóroljon az energiával!

Mit tehet Ön, hogy kevesebb legyen a villany vagy...

Hozzászólások