Jelenlegi hely

Az ideális paplan

Az ideális paplan

Az, hogy az életünk harmadát ágyban töltjük, azt jelenti, hogy a paplan alatt töltjük a legtöbb időt életünkben. Ezért nagyon fontos, hogy olyan paplannal töltsük az életünk harmadát, ami pont ideális számunkra. 

Nézzük, milyen egy ideális paplan.

Az ideális paplan tulajdonságai

Az ideális paplan nem nehéz, nem gyűrődik kupacba, csomóba. A mérete megfelelő, nem esik le az ágyról folyton, csupán azért, mert túl nagy. Otthonosan, puhán körbeölel minket, betakar mindenhol. Pont jó meleg van alatta, nem fázunk, de nem is izzadunk. Nem foszlik szét könnyen, nem fogy el a paplan anyaga. Könnyű változatos színű huzatot venni rá.

Összegezve:

•    Alatta melegben, biztonságban érezzük magunkat.
•    Az ideális paplan alatt nem fagyunk meg, és nem izzadunk alatta nyáron sem.
•    A töltő anyaga nem tűnik el a hónapok során, nem laposodik el, a paplan hosszú életű, strapa bíró.

A paplan legyen könnyű, rugalmas, csomómentes.

A paplan súlya és rugalmassága a méretétől és a töltőanyagától függ. Például a műszálas paplan könnyű, szinte nem is érzed a súlyát, csak a kellemes melegét. A poliészter szálak nem nyúlnak, nem gyűrődnek, vagyis  többszöri mosás során sem csomósodnak össze, formatartóak.  Gyakran használják gyerek ágyneműk töltésére.   Az agynemuwebshop paplanjainak a súlya : egyszemélyes nyári paplan  400 gr, a dupla méretű nyári paplané 650 gr, míg a téli paplan súlya 1000g illetve 1500g.

Melegben, biztonságban érezzük magunkat a paplan alatt.


A paplan legfontosabb tulajdonságai a hőszigetelés, és a hővezetés. A hőszigetelés biztosítja, hogy ne fázzunk a paplan alatt, benntartja a meleget a testünk körül. A paplan töltetének nedvszívó  képessége nagyon fontos, hogy az alvás közben keletkezett a fölösleges párát, magába szívja és szárazon tartsa testünket. A legjobb nedszívó töltetet a pamut, bambusz, selyem, gyapjú.

Tehát a jó paplan képes arra, hogy melegben tartson bennünket, de megakadályozza, hogy izzadtan, csatakosan ébredjünk reggel.

A paplan lehet nyári, téli vagy négyévszakos.Nyári paplan

Könnyű és vékony, nagy nedvszívó képességű töltettel rendelkezik :
Vadselyem paplan töltete rugalmas és kiváló nedvszívó vadselyemszál és gyapjú ideális keveréke. A mikroorganizmusokkal szemben ellenálló. Körbeöleli a testet, ezáltal szabályozza a hőháztartást, maximális komfortérzetet nyújt. Biztosítja a bőr légzését és pozitív hatással van a vérkeringési és reumás panaszokra.

Pamut paplan: a pamut természetes anyag, kiváló hővezető és jó légáteresztő. Jó a nedvszívó képessége, szabályozza a test hőmérsékletét a külső hőmérsékletnek megfelelően. Nyári paplannak tökéletes.

Téli paplan

Télen még fontosabb a hővezetés, hiszen a télen, a fűtött lakásban is betegséghez vezet, ha izzadtan fekszünk egész éjjel a paplan alatt.

Pehelypaplan: a legjobb választás igazi csúcs katetória. A 100% libapehelyből készült paplan olyan könnyű és lágy, hogy aki egyszer kipróálja egy életre függővé válik. Téli időszakban a legjobb benne aludni, melegít és nagyon puha. Hőszigetelő és légáteresztő képessége verhetetlenné teszi. Valamivel kedvezőbb árfekvésű a félpehely paplan, ami liba pehely és liba toll keveréke. Szintén jó meleg és kellemes pihentető alvást biztosít.

Gyapjú paplan: a gyapjúszálak göndörsége miatt sok levegő marad az ágyneműben, és a levegő remekül szigetel, ezért télen melegen tartja a testet. Ugyanakkor a gyapjúszálak a saját súlyuk 30-40%-ának megfelelő nedvességet képes magába szívni, tehát nem engedi felmelegedni az alvó embert.

Ezen kívül még egy fontos tényező van, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül. Az egyre gyakoribb allergia.

Paplan allergiásoknak – kiemelt figyelemre van szükség

Az allergiásoknak is megfelelő paplan lehet:

Atka-stop paplan: a poratka és mikroba ellenes paplan töltetben a poratka nem telepedik meg, a pamut fedőrétege statikusan nem töltődik fel, ezért nem vonzza a levegőben szálló port.

Medisan  paplan - 95 fokon mosható, ezt a poratkák nem élik túl az biztos.

Bamboo  paplan– a bambusz szálak hatására a paplan természetes anti-allergén hatású. Kiváló nedvesség kiegyenlítő, a bambusz szálak magukba zárják, ezért kiváló választás fokozott izzadás esetén.A hozzád leginkább illő paplant kiválaszthatod az agynemushop.hu paplan kínálatából és ha bármilyen kérdésed van, akkor itt szakértő segítséget kaphatsz telefonon, e-mailben vagy letötheted az ingyenes paplanválasztó kisokost, ami segít eldönteni, hogy számodra melyik az ideális paplan.

Pihentető alvást !

Szabolcsi Andi

Az agynemushop.hu álomtündére

További cikkek hasonló témában

Toto Cutugno

2016. október 15. - Tüskecsarnok
Ki ne ismerné a dalt,...

Tévesen becsülik meg...

Egyes hőszigetelési módszerek hatékonyságát túl, a teljes...

Biztonságos fűtőrendszerrel a szén-monoxid-mérgezés ellen

Bár a hivatalos fűtési szezon szeptember 15-én elkezdődött,...

Passzívházhoz alkalmas nyílászárók

A szigorú, passzívház építési követelményeknek megfelelő,...

Hozzászólások