Jelenlegi hely

Az egzotikus fákból készült burkolatokról

Az egzotikus fákból készült burkolatokról

Az egzotikus parkettákon általában a dél-kelet ázsiai, vagy afrikai, vagy dél-amerikai kontinensekről érkezett fákból készült parkettát értjük, melyek jelenleg igen kedvelt lakásburkoló anyagok. Ezek színe lehet egészen világos beige (guatambu), világos barna (iroko, teak), narancsos vörös (doussié), mélyvörös(jatoba), rozsdaszínű (merbau), sötét barna (ipé), fekete( wengé), de számos más egyéb színárnyalatban is pompázhatnak.

Mindenek előtt szem előtt kell tartani e fáknál is, hogy nem csak a színük számít, ennél sokkal fontosabb a stabilitásuk - hogy ne legyen hézagos a parketta - ezért, minden esetben győződjünk meg róla, hogy az adott fajta mintatáblán hogyan néz ki. A parkettának szánt fák keménysége ideálisan min. 3,5 Brinnel (pl. tölgy, iroko) az ennél puhább fák sérülékenyek, a túl kemény fák - 4,5 Brinnel fölött - esetében viszont vigyázni kell, mert nagy többségük nem stabil.Az egzotikus fák esetében is léteznek különféle minőségi osztályok a fa tulajdonságainak megfelelően, ezáltal az áruk is módosul a parkettáknak. A nagyobb forgalmat lebonyolító boltok általában más európai országok tapasztalatai alapján felhasznált fákat forgalmaznak, nem érdemes ritka fákból készült padlóburkolatokkal próbálkozni, mivel lehetséges, hogy parkettának való felhasználása nem jó. Egzotikus fából készítenek szinte valamennyi Európában megszokott méretet: ipari, lamella, kis és nagy svédpadlók és maxi méretek is vannak. Lehet rétegelt szerkezetű és már felületkezelt, szalagparketta, svédpadló,

sőt bepattintós rendszerű is (!), ekkor a lerakási idő jelentősen lerövidül. A tömör anyagok felületkezelése megegyezik a nálunk már megszokott fákéval, néhány kivétel esetében lehet szükség speciális anyagokra. E fák felhasználása is igen sokrétű, padlóburkolat lehet beltérre, kültérre: teraszra, medencéhez, sőt kézi és lézeres intarzia minta is készíthető egyesekből. Léteznek olajosabb struktúrájú, mint a teak, ami e tulajdonsága miatt hajókon is előszeretettel használt fa, valamint a sűrű ám, stabil és ellenálló ipé, esetleg a yellow balau is alkalmas kültéri használatra. Az ipé kültérre akár 25 évig is alkalmazható, ezt használják közép- és dél amerika tengerpartjain, mólóin is stégeken, sőt vasúti sínek alá is. E padlók készülhetnek akár úgy is, hogy felső illesztése nem látható. Egyes egzotikus fák alkalmasak akár fürdőszobai felhasználásra is, természetesen speciális technológiával és nem minden fajta!
Természetesen a jó minőségű parkettázáshoz szükség van jó alapra, ha ez nincs meg akár az egész anyag kárba is veszhet, ezt segíti elő az Eco Sprint aljzatszerkezet, mely megtakarítja az aljzatbeton és az aljzatkiegyenlítő használatát és száradási idejüket, viszont tökéletes alapot biztosít hideg és melegburkolathoz is. Tetszés szerinti szigetelőanyag alkalmazható, mindenféle lerakási technológiához használható, kül- és beltérre is felhasználható.Információval szolgált:

Itun Kft.

További cikkek hasonló témában

Festett falak
Ma már azt is tudjuk, hogy a körülöttünk lévő...
Épületek vízellátása és fűtése korszerű csőrendszerekkel

Az új építkezéseknél és a régi épületek felújításánál a legtöbb...

Kondigépekről, nemcsak férfiaknak

Az utóbbi időben egyre nagyobb teret hódít a szabadidősportban a...

Természetes anyagunk a mészkő

Országot, világot járva, televíziót nézve gyakran ámulatba ejt...

Hozzászólások