Jelenlegi hely

Amikor a ház fába burkolódzik

Amikor a ház fába burkolódzik

Igen kellemes és esztétikus hatást érhetünk el, ha házunkban, lakásunkban a falak és a padló egy részét valódi fa burkolatokkal látjuk el. Hiszen a fát már évezredek óta használjuk, mint építő és díszítő anyagot. Azt már nem is hangsúlyozva, hogy a fa újra és újra megújul környezetszennyezés nélkül és élete során az éltető oxigént is termeli számunkra, a mesterségesen előállított anyagokkal szemben. Könnyen megmunkálható, kiváló hőszigetelő, melegséget, meghittséget sugároz és sosem megy ki a divatból.

Felhasználásukban, méretükben, profilukban és fafajuk tekintetében lehetnek különbözőek, de napjaink kínálatában mindenkor megtalálhatjuk a céljainknak, ízlésünknek megfelelőt. Jól harmonizálnak különböző kő és csempe burkolatokkal még kevert felhasználás esetén is. Ezért javasoljuk, hogy használjuk mind szélesebb körben. De mit kell tudnunk az alkalmazás során?

Padlóburkolatok: Az úgynevezett hajópadlók négy oldalon megmunkált fa deszkák, melyeket nút és féder oldalukat összeillesztve 3-6 m hosszú szálakban fektetjük le, általában a szoba valamely oldalának hosszában. Elsősorban luc-, borovi- és vörösfenyőből készülnek, de manapság már lombos és egzóta fajokból is gyártják. Nedvességtartalma 10 +- 2 százalék kell, hogy legyen, de lerakás előtt ajánlatos abban a helységben kibontva pihentetni néhány napig, ahol fel kívánjuk használni, mert a fának "akklimatizálódni" kell (a helyiség nedvességtartalmából valamennyit magába vesz.) Fa burkolatok elkészítéséhez csak akkor szabad hozzákezdenünk, ha a házban az összes vizes munkát elvégeztük és a falak, valamint a beton felületek megfelelőkeppen kiszáradtak. A hajópadlót az aljzatra vakpadló vagy párnafa segítségével rögzíthetjük, így a teljes anyagvastagság 4-6 cm is lehet. Ezért már a tervezésnél, de legkésőbb a kivitelezésnél gondoljanak arra, hogy az aljzatbetonozást, az ajtók beépítését ennek figyelembevételével kell elvégezni. Ma már olyan szivacsszerű alátétlemezeket tudunk alkalmazni, hogy a használat során recsegő, nyikorgó hangot teljesen elnyeli.

A jól lerakott hajópadlónkat a körbeszegés után kezelhetjük lakkozással vagy lazúrozással, sok színben, fényes vagy selyemfényű kivitelben.

Ha elkészült burkolatunk, nemcsak esztétikus lesz, de abban is biztosak lehetünk, hogy korszerű nagyon jó ár és értékarányos anyagot választottunk.

Információval szolgált:
Nagy László
Fleurimport Kft.

További cikkek hasonló témában

Az energiatermelő épületeké a jövő

Valódi rezsicsökkentők: a passzívházak...

Fischer SX - a sokoldalú dübel

A Fischer SX dübel kategóriájában a legnagyobb kihúzóerővel bír,...

Hozzászólások