Jelenlegi hely

A világot jelentő deszkák

A világot jelentő deszkák

A padló a lakás alapja, hiszen a parketta típusa, színe, felülete meghatározó abban hogy otthonunk igazán meleg hangulatú, otthonos, bensőséges hangulatú legyen. Szerencsére a piac gyorsan reagál a keresetre és a hazai üzletekben is egyre nagyobb a kiváló minőségű választék.

A termékek közül kiemelt említést érdemelnek a felületkezelt szalagparketták. Ezt a technológiát használó gyártó a fapadlóinál a leleményes Wood-loc kapcsolódási rendszert használja a ragasztás nélküli lerakáshoz, amely biztosítja a parkettapanelek hézagmentes kapcsolódását, így nem igényelnek ragasztást, könnyen és egyszerűen lerakhatóak, egyszerűen cserélhetőek az elemek.

A parketták három rétegből állnak. A felső réteg egy színfa járóréteg, mely készülhet európai (bükk, juhar, kőris, nyír, tölgy cseresznye, dió) vagy trópusi (jatoba, rózsafa, jarrah, merbau) fából. A középső és alsó rétegek egymásra merőleges szálirányúak, így még ellenállóbbak a klimatikus változásokkal szemben, s kevésbé hajlamosak a vetemedésre. A készparketták felületkezeltek, általában UV lakkal lakkozottak, selymes fényt adva nekik és amely védi a padlót a külső behatásoktól.

Kínálatban megtalálhatóak még tömör svédpadlók, melyek változatos méretben és többféle felületkezeléssel készülnek, többféle többségében tölgy és trópusi fatípusból. Vannak színezett, antikolt, olajozott, natúr és rusztikus felületű svédpadlók, melyek igazán meleg, barátságos hangulatot kölcsönöznek lakásunknak. Ezeket általában csak ragasztva ajánlott lerakni.

Napjainkban nagyon népszerű lett a természetes burkolatok használata. Ilyen természetes burkolat, az újdonságnak számító bambusz parketta, mely időtálló, természetes. A bambusz parketta tartósabb és keményebb a legtöbb keményfa padlónál is. A keménységet mérő Brinnel-skála szerint 4,7 értékű, ami rendkívüli keménységét és tartósságát mutatja.

A bambusznád egy fűféle, mely egy nagyon gyorsan újratermelődő anyag. A bambuszparketta bármilyen környezetben melegséget, kényelemérzetet kelt. Erőssége és strapabírása miatt kedvelt burkolóanyag.

hspace=5

A forgalmazott bambuszpadlók felületkezeltek, Padló fűtésre is alkalmazható, mert 12 mm vastag. Rovartaszító és allergiás reakciót nem okoz, emiatt ajánlott lakásunk bármely helyiségébe.

A számtalan beltéri parketta mellett megtalálhatóak a kültérre szánt termékcsaládok is, köztük a hazai gyártású gőzölt akácból készülő kültéri burkolat, mely kérhető sima valamint bordázott felülettel egyaránt, valamint Ázsiából, Dél-Amerikából származó fákból - Ipe, Teak, Bangkirai- készült kültéri burkolatok is.

A kültéri burkolatok ajánlottak tetőteraszok, teraszok, medencék körüli burkoláshoz, mivel időtállóak, ellenállóak a vízzel és az időjárás behatásaival szemben. Többféle formában kaphatóak, léteznek táblásított, valamint szálas kültéri burkolatok is.

A táblásítottak felületkezeltek olajjal, a szálasak nincsenek felületükön kezelve csak előcsiszolva, ezeket fektetés után mindenképpen olajozni kell a tartósság éredekében. A kültéri felületkezelt fákat is kezelni kell állagmegóvás céljából, mert ha nem tesszük, a fa beszürkülhet. Ennek elkerülése érdekében évente kétszer, a szezon elején és végén át kell kenni a burkolatot olajjal.

Természetesen ápolásra a kül- és beltéri parkettáknak egyaránt szükségük van, de ez sem jelenthet gondot, hiszen az erre szakosodott üzletekben a megfelelő ápolószerek széles kínálata elérhető, melyek rendszeres használatával hosszú időre biztosított a szép és jó minőségű padlóburkolat otthonunkban.

További cikkek hasonló témában

Húsvéti programok Bécsben

Ahogy a tavaszi virágok bontják...

Lakóépületek tervezési folyamata 2.

Sokan akarnak manapság családi házat építeni, de azt sem tudják,...

Veszélyesek a szén-monoxid-riasztók?

Egy-két évtizeddel ezelőtt, a nyílt égésterű gázkészülékek...

Hozzászólások