Jelenlegi hely

A tetőtéri ablakokról általánosságban

A tetőtéri ablakokról általánosságban

Tetőtéri ablaknak nevezünk minden olyan ablakot, melyet párhuzamosan a tető síkjába építenek be.

Története:A tetőtéri ablakok története 2000 évvel ezelőttre nyúlik vissza, de persze akkoriban csak bevilágító szerepet töltöttek be, ugyanis az ablakokat nem lehetett nyitni.A mai értelemben vett tetőtéri ablak egy dán építőmérnöknek, Villum Kann Rasmussennek a nevéhez fűződik. A fiatal mérnök 1941-ben egy iskola tetőtér beépítésének kapcsán dolgozta ki az első ablak terveit. (Nem lebecsülendő tény, hogy az ablakok a mai napig működőképesek!)Az ablakok:Előnyük az, hogy mivel a tető síkjába vannak beépítve, kisebb a beázás veszélye, nagyobb a széllel szemben való ellenállásuk. Megkülönböztetünk alsó és felső kilincses ablakokat.Ennek a beépítésnél van jelentősége, ugyanis, ha a felső kilincses ablakot túl magasra rakják be, akkor az ablakot csak távműködtetővel lehet nyitni. Ugyanígy, ha az alsó kilincses ablakot túl alacsonyra építik be, akkor túl kényelmetlen a használata.
Az ablakok nyitásmódja lehet középen forduló, felső tengely mentén nyíló, vagy a kettő kombinációja.A másik két nagy csoport az ablak alapanyaga, van fából, és van műanyag profilból készült ablak.Az ablakok üvegezés szerint is megkülönböztethetők. Léteznek normál, és fokozott hőszigetelésű üveggel (K=1,1) gyártottak.Léteznek használaton kívüli helységbe beépíthető, ún. tetőkibúvó ablakok. Ezek jóval egyszerűbb kivitelűek, s vagy sík (egyrétegű) vagy normál üvegezéssel kaphatók.A burkolókeretek:Az ablakok másik fontos része a burkolókeret. A keret biztosítja az ablak és a tető vízhatlan kapcsolatát.A kereteken belül megkülönböztetünk palához, és cseréphez való keretet. Tudni kell, hogy az ablakok csak a kerettel együtt építhetők be. Az ablakok egymás mellé, egymás föléépítéséhez használják az ún. kombi keretet.Az árnyékolók:
Belső rolók:

- Belső vászonroló: csak a napfény ellen véd. Erről jó tudni, hogy önmagában hamar tönkremegy a napsugárzástól, ezért érdemes a külső hővédő rolóval kombinálni.

- Belső vászonroló, hővisszaverő borítással: véd a napfény, és a hő hatásai ellen.

- Belső vászonroló, hővisszaverő borítással, alumíniumborítással: véd a hő ellen, s teljes sötétséget biztosít.

- Reluxa hővisszaverő bevonattal: véd a hő, és a napsugarak ellen.

- Szúnyogháló: kizárólag a rovarok elleni védekezésre szolgál.Külső roló, redőny:

- Külső hővédő roló: csak hővédelemre szolgál.

- Redőny: nagyon jól véd a napsugárzás, a zaj, és a betörők ellen.Vásárláskor:Az ablakok vásárlásánál érdemes egy pár dologra figyelmet fordítani:- Felületkezelés: Javaslom a készre felületkezelt termékek megvételét, ugyanis ezek az ablakok beépítés után semmiféle festést, lakkozást nem igényelnek.

- Érdemes az ablak gyártó szolgáltatásai után is érdeklődni (garancia, szervízhálózat).Azt hiszem ez az írás tényleg eléggé általánosra sikerült, hosszan lehetne sorolni a típusokat, gyártókat, ablak-kombinációkat, a lehetőségeket a tetőtér otthonná teremtésére, de sajnos helyhiány miatt ezt most nem tudom megtenni.Összegzésül annyit, hogy az ablakok, és az őket kiegészítő tartozékoknak ma már olyan sok kombinációja van, hogy biztos mindenki megtalálja a neki megfelelő megoldásokat.Információval szolgált:

Gö-Fa Kft.

További cikkek hasonló témában

Mi már 90 éve Árnyékolunk - Faredőny
Higgye el a faredőny még mindig él és élni fog....
Tölgyfa padlók Parador-módra

A tölgyet padlóburkolatként évszázadok óta...

Mi is az AquaFinesse?
Manapság egyre gyakoribb igény a klórmentes vízkezelés. Cégek...
Gőztisztító

Univerzális eszköz: a gőztisztító. A Kärcher gőztisztítóival Ön és...

Hozzászólások