Jelenlegi hely

A szaunáról...

A szaunáról...

...annak, akinek még nincs, és annak, aki már kényezteti magát. A szauna szót ma már szinte az egész világon a pihenéshez, a relaxációhoz, a felfrissüléshez, és az egészséges életmódhoz kapcsolják.

A szaunaépítők évek óta azon fáradoznak, hogy a szaunázás, ez a finn eredetű, ősi egészségápoló testkultúra hazánkban is széles körben ismertté és mindenki számára elérhetővé váljon.A forró levegőjű szaunákat az emberek már időszámításunk előtt élvezték. Ezen időktől napjainkig tartó kultusza nemhogy hanyatlott volna, de még soha nem látott reneszánszát éli. Az északi népeknél a szauna évszázadok óta az élet mindennapi tartozéka, hiszen rendszeres használata javítja az általános közérzetet, rugalmassá, fiatalossá teszi a bőrt, fizikailag és szellemileg is felfrissít.Épülő vagy átalakítás alatt álló otthonok egyre inkább szükségszerű, és nem luxus tartozéka lehet a finn típusú szauna, a mélymeleg terápiás infrakabin, vagy mindkettőnek - a hely és költségkímélő, kompromisszummentes - ötvözete, a kombikabin.Infra vagy finn? Az érvek és ellenérvek száma végtelen, a mérleg nyelvét nehéz lenne bármely irányba is elmozdítani, ezt mindig a hely, az igény, az áramellátás és nem utolsó sorban a használó szervezete dönti el, ezért ajánlatos telepítés előtt kipróbálni mindkét variációt.
A szaunaépítő cégek az Ön otthonába viszik a szauna varázsát. Vállalják, komplett szaunák tervezését és kivitelezését a 2-4 személyes családi szaunától a 8-12 személyes közösségi szaunákig, legyen az akár az épületben, vagy a szabadban, egy faházban. Egyedi igényekhez igazodva az elektromos és a hagyományos fatüzelésű kályháinkat, illetve az infraszaunákat.Kínálják továbbá a különféle szauna tartozékok teljes skáláját, melyekkel még élvezetesebbé tehető a szaunázás. Ide tartoznak a szaunázás kellékei, a napjainkban egyre inkább elterjedt fényterápia, a különböző fény-, és hanghatások, a hagyományos merülő dézsa, különböző pihenőszékek, és még sok más egyéb.A szaunázásnak nincsenek merev szabályai, sem a szaunázás hőfoka, sem pedig a szaunázás időtartamára vonatkozóan. Egy ősi finn "szabály" szerint azonban "Ha túlzottan meleged van, akkor menj ki a szabadba hűlni, és ha kint fázni kezdesz, akkor térj vissza a melegbe újra." Párás "izzadós" szaunázáshoz alacsonyabb hőfok (70-80C°) és magas (40-70%) páratartalom szükséges, a száraz szaunázáshoz, pedig ellenkezőleg, a hőfok legyen magas (80-100C°) és a páratartalom alacsonyabb (20-40%), így mindenki megtalálja a kedvének és szervezetének legmegfelelőbb szaunázási módot.A szaunázáskor rendkívül fontos dolog a jó szellőzés, így tehát a kabin aljánál hagyjuk szabadon a beömlő réseket és a kiáramló levegő nyílását sem szabad eltorlaszolni. A két szaunázási ciklus közt az ajtót 20-30 másodpercig nyitva is hagyhatjuk a teljes levegőcsere érdekében.
A szervezetünkből távozó folyadékot mindig pótoljuk ásványvízzel vagy gyümölcslevekkel.Az egészséges, pihentető és gondtalan szaunázás feltétele a szauna tisztán-, karbantartása is. A szauna fa részeinek tisztítását csakis speciális szauna tisztító folyadékkal végezze el. Más anyag használata után, magas hőfokon annak a faanyagból való kipárolgása irritáló, rosszabb esetben mérgező is lehet.A szauna forgalmazó társaságoknál már teljesen megszokott a szauna szerviz szolgáltatás is, amely kiterjed a már meglévő szaunák karbantartására, tisztítására, átépítésére és további kényelmi tartozékok felszerelésére is.Amennyiben a szaunakabinja gondosan ápolt és megfelelően működik elegendő évente egyszer egy ellenőrző, karbantartást kérnie, amely magában foglalja a kabin szerkezeti átvizsgálását, az elektromos csatlakozások, a kályha állapotának ellenőrzését, a repedezett, esetlegesen porladó szaunakövek cseréjét és egy alapos faanyag fertőtlenítést is!Reméljük ez a néhány sor, növeli a szaunázók élményét, és aki mérlegeli az építtetését annak segítettünk a pozitív elhatározásban.Információval szolgált:

Ba-Be-Lu Kft.

Baranyai Tamás

További cikkek hasonló témában

Egészségünk érdekében

A Halállal Játszol – Vagy Ami Még Annál Is...

Bemutatkozik a Picture Book, a Designers Guild és a John Derian első közös kollekciója

A lakberendezés iránt rajongóknak talán nem szükséges bemutatni a...

Design radiátorok - A lakberendező válaszol
A mai korszerű lakberendezésben a radiátorokat...

Hozzászólások