Jelenlegi hely

A szabályos kövek játéka

A szabályos kövek játéka

Úgy négy-öt évvel ezelőtt kezdődően - a mediterrán ízlésvilág betörésével párhuzamosan indult fejlődésnek a hasított, illetve tört felületű kövek felhasználásának máig tartó növekedése.Az addig a piacon szinte egyeduralkodó ürömi bánya termékei mellett megjelentek a karmacsi, keszthelyi és az eplényi hasított homok-  illetve mészkövek.

A legjelentősebb volument mégis - főként a Horvátországból, Németországból és Bulgáriából származó – import biztosítja.
Míg korábban a szabálytalan formájú (poligonális) hasítottkő termékek tették ki a kereslet nagy részét, a 2006-os Decorstone, és a 2007 évi Construma kiállításokon már látható volt, hogy a gyártók és kereskedők kínálatában a tovább feldolgozott, szabályosabb formájú kőburkolatok aránya növekedett.  

A tovább feldolgozás történhet fűrészeléssel, vagy roppantással, aszerint, hogy egyenes illetve simább, vagy durva, egyenetlen élekre, felületekre van szükségünk.
A feldolgozás módja hatással van a késztermék árára is, mivel főképp a homokkövek vágása igen szerszámigényes.
Ezért általában a tört, roppantott illetve hasított kövek alacsonyabb árfekvésűek.

A tört felületével a felszín felé rakott kőburkolatot - attól függően, hogy egyenletes vastagságú kövekből egyenesebb, vagy egyenetlenebb sorvezetésűre készítik - „szabályos mediterrán”, vagy „vad mediterrán” burkolatnak nevezzük.   A feldolgozott termékek másik csoportja, ahol a kő valamilyen szabályos osztással, vágott vagy tört éllel, de az eredeti hasított felületével kerül a felszínre.
Az ilyen burkolat készülhet azonos sortávval vagy váltósorosan (pl.: 8-15 cm között változó sortávolságú), tégla alakúra formált kövekből, vagy olyanokból, amelyeknek csak két párhuzamos éle van. A sorok közé akár eltérő színű kőből készült osztó sor is kerülhet.

A fűrészelt élű hasított felületű köveket szorosan egymás mellé lehet ragasztani, ilyenkor úgynevezett nullfúgás azaz fúga nélküli burkolatot kapunk.
Ha azonban tört élekkel rendelkező burkolóköveket alkalmazunk, akkor vagy ujjnyi vastagságú fúgatávolságot kell kihagyni és azt ki kell fúgázni, vagy úgynevezett száraz rakással a köveket egymáshoz illeszteni és a kövek közötti hézagot kitömítetlenül kell hagyni.  Látható, hogy csak a feldolgozás és a felrakás módjával többféle optikájú, burkolat készíthető. Akkor még nem is beszéltünk a különböző hasított kövek eltérő karakteréről.
Egy Keszthelyi kőből készített erősen rusztikus felületű nullfúgával rakott kétoldalt tört élű kőburkolat erős rusztikusságával gyökeresen eltér mondjuk egy Solnhofeni, vagy horvát kőből, téglalap formátumú lapokbólkészült kőburkolat szigorú szabályosságától.

Ebből is látható, hogy a korábban szinte egyeduralkodó szabálytalan formájú kőből rakott (pókhálóciklop) felületekhez képest ma már nagyobb eséllyel lehet az adott ház stílusához, az építészeti környezethez megfelelő kőburkolatot tervezni.

Kőzettulajdonságok tekintetében a falburkolásra felhasznált kövekkel szembeni elvárások sokkal engedékenyebbek, mint a térburkolatok esetében.
Gondoljunk bele, hogy míg egy térburkoló kőnek ellent kell állnia a rajta naponta megolvadó és megfagyó hólének, vagy akár a teherautó jelentette terhelésnek, addig egy falburkoló követ maximum a csapóeső áztatja.
Belső térben pedig még a fagyállóság sem lényeges szempont.  Mivel kőburkolatot az esztétikai értéke mellett tartóssága miatt alkalmazunk, (azaz hosszú időre lehet tervezni,) a fent említettek miatt is érdemes alaposan utánajárni milyen kőanyagból és milyen rakással kívánjuk házunkat díszíteni.
Javaslom, hogy a vásárlás előtt beszéljenek több kereskedővel és kivitelezővel és tekintsenek meg több referenciát akár élőben akár fényképen, hogy a kőburkolatok esztétikájában rejlő lehetőségeket minél jobban tudják elképzeléseikhez igazítani.

   Információval szolgált: Flóraaqua kft.
 

www.karmacsko.hu

 

További cikkek hasonló témában

Polisztirol díszítőelemek- a XXI. Század jövője…
A homlokzati és beltéri díszítőelemek termékcsaládja forradalmi...
Nespresso-De’Longhi Lattissima Premium
Tökéletes, tejhabos alkotások – elegáns és...
Magához tért az ingatlanpiac

Magához tért az ingatlanpiac: elindultak felfelé az árak. Egy...

Hozzászólások