Jelenlegi hely

A napelemek is igénylik a törődést

A napelemek is igénylik a törődést

Egy napelemes rendszer kiépítése komoly anyagi befektetéssel jár. Ahhoz, hogy ez egy valóban megtérülő befektetés legyen, érdemes figyelmet szentelni rá, hiszen mint minden műszaki berendezés, ez is igényli a törődést. Hogy ez mit jelent? Olvassa el cikkünket, hogy megtudja, mit tehet rendszeréért.

Miért kell a napelemeket tisztítani?

A napelemes rendszerek teljesítménycsökkenésének leggyakoribb forrása a lerakódott szennyeződések. A napelem modul felülete úgy van kialakítva, hogy a ráeső csapadék lemossa a rárakódott porréteget. Ez azonban nem elég hatékony makacsabb szennyeződések, vagy enyhébb napelem dőlés szög esetében (25º alatt). Ilyenkor érdemes lehet a napelem modulok eseti vagy rendszeres tisztítása. Egy, a Bisol napelemgyártó cég által készített kimutatás szerint a megtisztított modulok egy év elteltével átlagosan 5%-kal nagyobb hatékonysággal üzemelnek.

A napelem nem igényel karbantartást! Vagy mégis?

Sokan gondolják úgy, hogy a napelemes rendszerek nem igényelnek semmilyen karbantartást, ez azonban nem igaz. Ha szeretné, hogy rendszere az évek előrehaladtával is tökéletesen működjen, akkor érdemes figyelmet fordítania rá. A napelemes rendszerek meghálálják a törődést!

Az üzemelés hosszú évei alatt az elemek ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, és az emberi tényezőt sem lehet kizárni. Már a szerelés alatt is előfordulhatnak olyan szakmai hozzá nem értésből vagy szimplán figyelmetlenségből adódó hibák, amelyek évek múlva komolyabb problémákhoz vezethetnek.

A megfelelő minőségű elemekből összeállított, és jól kivitelezett napelemes rendszer hosszú ideig képes hatékonyan üzemelni. Ennek ellenőrzését érdemes szakemberre bízni.

Mikor érdemes ellenőriztetni, karbantartani napelemes rendszerét?

Több olyan eset is van, amikor érdemes ellenőriztetni rendszerét. Ilyen ok lehet például:
•    rendszerét 5 éve, vagy annál régebben telepítette,
•    ha az invertere hibát jelez, esetleg Ön észlel valamilyen meghibásodást,
•    ha az elvárthoz képest kevesebbet termelnek a napelemek,
•    napelemmel felszerelt ingatlant vásárolt és szeretné leellenőrizni a rendszer állapotát.

Érdemes szakember segítségét kérni akkor is, ha a termékgarancia lejárata már közeleg, hiszen hiba esetén ilyenkor még tudja érvényesíteni a garanciát.

Kivel tudja elvégeztetni a tisztítási- karbantartási munkálatokat?

Magyarországon jelenleg számos cég vállal napelem telepítést, de nem mindegyikük végez ilyen szolgáltatást. A szegedi székhelyű Solar Konstrukt Kft. már lassan egy évtizede van jelen a napelem telepítő cégek közt a piacon. A vállalat különlegessége abban rejlik, hogy nem csak telepítéssel foglalkoznak, hanem nagy hangsúlyt helyez arra, hogy megfelelő színvonalú a karbantartási és tisztítási szolgáltatást nyújtson a napelem tulajdonosok számára. Emellett a cég hivatalos Fronius és Solaredge inverter szakszervíz, így gond esetén ügyfeleik évek múlva is számíthatnak rájuk.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások