Jelenlegi hely

A medencegépészetek világa

A medencegépészetek világa

A medence vizét a levegőből származó mikroorganizmusok és a fürdőzők által bevitt anyagok szennyezik, ezért fontos a megfelelő szűrőberendezés kiválasztása. A medence gépészetét attól függően kell megválasztanunk, hogy mekkora a tervezett medence mérete.

A leghatékonyabb gépészet a homokszűrős gépészet, de 15m³-es méretig elegendő egy egyszerűbb filteres szűrőberendezés, ami lehet beakasztós, illetve külső szűrő. A beakasztós szűrő használata egyszerű, már meglévő medencére is könnyedén felszerelhető, és a legtöbb fajtához porszívókészlet csatlakoztatható, így a medence aljára leülepedett port és egyéb szennyeződéseket is könnyedén eltávolíthatjuk. A beakasztós szűrő előnye még továbbá, hogy lefölözővel is rendelkezik, így a nagyobb szennyeződéseket (pl. falevél, bogarak, stb.) eltávolítja a medence felszínéről. 15 m³-es méret felett a homokszűrős gépészetet ajánljuk, amelynél a medence vize a szkimmeren (lefölöző) keresztül a megfelelő szelepekkel ellátott vezetékeken át jut el a szűrőberendezéshez, majd a megtisztított víz a befúvókon át jut vissza a medencébe. A befúvók a szkimmerrel ellentétes oldalon helyezkednek el, így érhető el a medence vizének teljes frissítése. 
A homokszűrős vízgépészethez mindenképpen szükséges egy úgynevezett gépészeti kiszolgálóakna kialakítása, amelyben elhelyezésre kerülnek a gépészeti berendezések, és amelynek mérete attól függ, hogy az alapgépészeten kívül még milyen gépészeti elemeket kell benne elhelyezni. A homokszűrős víztisztító berendezés működéséhez 230 V feszültséget kell biztosítani, melynek áramfelvétele a 10 A-t nem haladja meg. A homokszűrős gépészetben lévő szűrőhomok fogja fel a szennyeződéseket, azért fontos annak rendszeres tisztítása (erre a célra szolgál a tartályon lévő hatállású szelep visszamosatás funkciója), hiszen a szennyeződés telíti a homokot, ezáltal akadályozza a víz zavartalan átfolyását.

Az alapgépészeten túl fel lehet szerelni a medencét fűtéssel, ami lehet hőcserélős gázfűtés, napelemes fűtés, hőszivattyús fűtés, illetve elektromos fűtés, továbbá világítás, ami lehet 300W-os reflektor vagy 50W-os hangulatvilágítás. Ezenkívül léteznek különböző ledes világítótestek is.
Sokféle komfortnövelő létezik, többek között az automatizált vegyszerezés, ami lehet PH adagolás, mérés, szabályzás, PH/Cl adagolás, mérés, szabályzás, és aktív oxigénes adagolás, ami kiegészíthető UVC berendezéssel, illetve ózonos fertőtlenítéssel. A medence mechanikus tisztításán kívül a kémiai eljárással történő vízkezelés elengedhetetlen. Ehhez manapság már sokféle vegyszer létezik, azonban alapvetően kétféle megoldást használunk, a klóros, illetve az aktív oxigénes fertőtlenítést, melyek elpusztítják a bevitt mikroorganizmusokat és baktériumokat. 

Mind a két vegyszerezési típusnál fontos előzetesen beállítani a medencevíz PH értékét, amely Magyarországon többnyire magas, ezért PH csökkentőt használunk a kívánt 7,2-7,4 PH érték beállítására. Ez az az érték, amely mellett az uszodavegyszerek hatékonyan tudnak fertőtleníteni. A PH érték mérését PH teszterrel végezzük, ami lehet műszeres, tablettás, folyadékos, illetve lakmuszpapíros megoldás. Ezt a vizsgálatot hetente egyszer el kell végeznünk, és ha szükséges, ismét be kell állítani a PH értéket. A klóros fertőtlenítés mellé célszerű az algásodás meggátlására algagátló folyadékot használni, erre az aktív oxigénes fertőtlenítésnél nincs szükség, mert a vegyszer tartalmazza ezt az adalékanyagot. Továbbá szükség lehet még pelyhesítő vegyszerre, ami a medence vízében láthatatlan szennyeződéseket teszi láthatóvá, ezáltal a gépészet számára szűrhetővé.
 
Amint a fentiekből kitűnik, a medence kezelése egy összetett folyamat, de ha odafigyelünk, és rendszeresen kezeljük a vizet, egész nyáron élvezhetjük a kristálytiszta vizű medencénk használatát.
 
Kívánunk hozzá jó szórakozást és sok örömet: RelaxPool

További cikkek hasonló témában

Vissza a fához

Manapság, mikor egyes műanyagablak-gyártók agresszív és torzított...

Biztonsági kamerák a szem előtt, ...

...avagy mindent szemmel tartunk…
Ez a kényes téma sajnos...

Az Exotic Wood Kft.

Az Exotic Wood Kft. az egyik legnagyobb trópusi fa forgalmazó cég...

Hozzászólások