Jelenlegi hely

A létező meridián

A létező meridián

Meridian. A brit cég neve mindenkinek mond valamit, akinek egy kicsit is köze van a hifi világához. Egyesek csak álmodoznak róla, mások viszont birtokolni akarják termékeit. Miért is?

A magyarázat egyszerű. A Meridian 1984-ben alakult, és termékeik megalkotásánál a legnagyobb kritérium a hanghűség volt, amit párosítottak az első osztályú elektronikákkal, és az egyéni külsővel. Az ár ehhez mérten elég borsos, viszont a kategóriájában abszolút korrektnek tekinthető. A hifi hőskorszakában a bemutatkozást ők is egy CD-játszóval kezdték, amely formátum akkor még csak az első szárnypróbálgatásoknál tartott. 

Ők viszont az MCD, Pro-MCD, vagy később a 208-as lejátszójukkal bebizonyították, hogy az analógpártiaktól akkor még nagyon is távol álló ezüstlemezből is lehet minőségi hangot kihozni. Az idő azonban nem állt meg, létrejött a házimozi, és nagyon sok embert csábított el a sztereóhívők közül, ezért a cégeknek is igazodniuk kellett ezekhez az elvárásokhoz. Ennek egyik legkézenfekvőbb példája a cég DVD-receivere, ahol egyesítették a minőséget a komforttal. 

A G95 típusszámú készülék a sorozatban már megismert ezüstszínű, gondosan megmunkált és finoman lekerekített házban kapott helyet, melyet a tető és oldallapokon, valamint a kék megvilágítású pontmátrix kijelzőnél fekete betét tesz elegánssá. Az előlapon a megszokott nagyméretű funkciógombokon és a félkör alakú hangerőállítón kívül csak a lejátszó ajtaját találjuk, ami a helytakarékosság miatt csupán egy szűk kis nyílás. A G95 DVD-ROM mechanikája ún. slot-in rendszerű, háromszoros puffereléssel végzi munkáját, a jittereket teljesen kiküszöböli, a kiolvasási pontossága pedig hibátlan. A gyári DVD-k és CD-k mellett lejátsza az írottakat is, tömörített zenék terén az mp3-at, a nagyfelbontásúak részéről a DVD-Audiot pártolja. Dolby Digital, MPEG és DTS dekódereket tartalmaz, a sztereó mellett multicsatornás üzemmódban is használható. A digitális jeleket az unsampling rendszerű 176.4 és 192 kHz-es 24 bites D/A konvertere alakítja át analóggá, a videórészlegben pedig a Faroudja bevonásával készült broadcast minősítésű scaler és processzor képes a 480p, 576p, 720p, 1080i és 1080p felbontási szint elérésére. A beépített végerősítő ötcsatornás, D-osztályú és teljesen digitális, a szigorú kritériumok alapján válogatott alkatrészeknek köszönhetően pedig a hanghűsége mellett nem elhanyagolható tény, hogy még hosszú és teljes kivezérlés esetén sem melegszik. A Meridian a hangzása terén hozta azt, amit elvárhatunk egy abszolút felsőkategóriás brit terméktől, de azt már tudhatjuk, hogy a cég sosem elégedne meg ennyivel. Ez érthető, hiszen, ha valaki a kristálytiszta és precíz hangzást keresi, amely párosul a hanghűséggel és a kiegyensúlyozottsággal, akkor ezen az árszinten talál néhány alternatívát, viszont egyéniséggel nem mindenki rendelkezik.

A Meridian viszont igen. Olyan előadást produkál, amelynek élvezetét muszáj egy bársonyszékkel vagy bőrfotellel párosítani, hogy méltóan tiszteljük a zene iránti alázatát. Ha leírom azt, hogy a mélyek tisztességesek, kontrolláltak és teltek, vagy a hangszereket nem színezi ki semmilyen mellékzönge, úgy gondolom édeskevés, pedig igaz, csak ennél jóval többről van szó. A koncertfelvétel megtekintésekor a színesbőrű muzsikusok látványelemnek szánt mozgáskultúrája csupán harmadlagos, és az általuk szerzett és eljátszott dalok is másodrendűnek tűnnek, hiszen az első mindvégig a zene. 

A zene, melynek minden aprólékosan kidolgozott részlete ott van előttünk, mi mégis az előadás egészébe feledkezünk bele. A készülékhez természetesen kínálnak hangsugárzókat is, amelyek a zenehallgatás mellett a házimozi kritériumait is könnyedén kielégítik. Egyik nagyágyújuk a DSP 8000, amely egyéni formájával, és többek között Ferrari-piros színével tűnik ki, de a belseje sem mindennapi, hiszen a polypropilénből, és alumíniumból készült hangszórók mellett négy darab 24 bit/192kHz-es D/A konvertert, valamint 5x100 Wattos erősítőt is tartalmaz. Bob Stuart, és tervezőgárdája fejlesztésének lényege a teljesen aktív felépítés, így a hangsugárzókhoz elegendő egy előerősítő, valamint egy jelforrás csatlakoztatása, és már szól is a zene. A több, mint egy mázsás hangsugárzók belső kábelezése ezüstből készült, és a minőség védjegyeként érdemes még megemlíteni a beépített Motorola 100MHz-es IC-it is. Amennyiben a teljesítmény nem lenne elég, akkor subwooferek is a rendelkezésünkre állhatnak, ha pedig az elhelyezésükkel lenne gondunk, akkor falba, vagy mennyezetbe építhető modellek között is válogathatunk. Hogy teljes legyen a kör, még meg kell említenünk egy díjnyertes rádiót is, amely hangszórókat, 80 Wattos erősítőt, CD/DVD játszót, valamint iPod dokkolót is tartalmaz. Az F80 szintén a már említett neves olasz sportautó gyár együttműködésével készült, hangrendszere 2.1-es, és természetesen távirányítható is.
A korántsem teljes körkép után azt hiszem mindenki előtt világossá vált, hogy miért is örvend a cég ilyen óriási nimbusznak. A teljes meggyőződéshez természetesen látni, és hallani kell a produktumokat, ami szerencsére a Házimozi Stúdió jóvoltából már hazánkban is könnyedén megoldható bárki számára.

További cikkek hasonló témában

Kandallók régen és ma

A kandalló manapság fontos eleme az egyedi és igényesen...

Fenyőpadlók Parador módra

A fenyővel különleges kapcsolatban állunk. Mi is jut...

Központiporszívó-rendszer

Környezetvédelmi és egészségügyi szempontok miatt több európai...

Hozzászólások