Jelenlegi hely

A légtechnikai komfort biztosítása energiahatékony lakóépületekben

A légtechnikai komfort biztosítása energiahatékony lakóépületekben

A lakások komfortjának alapvető eleme a friss levegő. A megfelelő légcsere nélkül elhasználódik az oxigén és feldúsulnak a káros- és szennyezőanyagok, hiába tartjuk fűtéssel/hűtéssel a megfelelő hőmérsékletet, mégsem érezzük jól magukat.

Az energiahatékony szellőztetés alapja a jó hatásfokú ventilátor. Az ErP irányelv, és a kapcsolódó rendeletek ma már kötelezővé teszik a magas hatásfokú motorok alkalmazását a ventilátorokban is. A központi szabályozás mellett már jó pár éve a piaci igények is megkövetelték az EC hajtások alkalmazását olyan feladatoknál, ahol az energia megtakarítása magas prioritást élvez.

A szellőztetéseknél a legnagyobb energia megtakarítási lehetőség a hőveszteség minimalizálásban található. Egy nagyon egyszerűen, passzívan működő elem – a hőcserélő betét – segítségével ez a feladat is nagyon jó hatásfokkal megoldható.

 
Kép1. Egyedi helyiség szellőztetők (forrás: Helios)

A hőcserélős szellőztetés legegyszerűbb megoldását az egyedi helyiséges berendezések adják. Ezeknél nincs extenzív csövezés, egy-egy fali nyíláson keresztül történik a légcsere. A legegyszerűbb, regenerációs elvű hőcserélős szellőztető (KWL EC 45) iránt ismét egyre nagyobb az érdeklődés, mivel akár utólag is könnyen beépíthető és meglepően jó, akár 88%-os hatásfokot is elérhet. A reverzibilis, oda-vissza járó üzem miatt mindig két vagy több egység szükséges a megfelelő légcsere eléréséhez.

A rekuperációs elvű (KWL EC 60), folyamatos üzemű hővisszanyerős szellőztetés is lehetséges csövek nélkül, fali kivitelben, viszont a szűkös hely miatt akárcsak az előző megoldásnál, itt is kompromisszumokat kell kötni (hatásfok, légáram, zaj, stb..). Mivel itt már nem keveredik a légáram, bármely helyiségbe telepíthetők.

Az egyedi helyiséges, fali készülékek közös tulajdonsága, hogy beépítésükre csak a frisslevegővel érintkező külső fal jöhet szóba, így kisegítő elszívásokra van szükség a belső terű helyiségeknél.

 
Kép 2. Központi hővisszanyerős szellőztetés (forrás: Helios)

A legteljesebb komfortot a központi hővisszanyerős lakásszellőztetők nyújtják, melyekhez már szükséges kiépíteni a minden helyiséget ellátó csőhálózatot. A maximális komfortot és nem utolsó sorban a hosszú távú higiéniát a csillagpontos elrendezésű, műanyagcsöves rendszerek (FlexPipe®Plus) kínálják. A központi hővisszanyerős rendszereknél (KWL®) már van hely a ventilátorokon kívül a 90% feletti hatásfokú, kereszt-ellenáramú hőcserélőknek, pollenszűrőnek valamint az előfűtőnek is.

 
Kép 3. Párásító berendezés (forrás: Helios)

A komfortos belső levegő talán műszakilag a legnehezebben előállítható tényezője a páratartalom. Téli üzemben a légcsere egyre szárazabb belső levegőt eredményez. A párásítás szükségessége elodázható a vízmolekulákat részben áteresztő ún. entalpia hőcserélők használatával, de ha bent kevés a nedvesség felszabadulás, akkor nincs mit visszanyerni. A nagyobb légkezelőkben szokásos gőz-, vízbeporlasztásos megoldások helyett, a lakásszellőztető rendszerekben csak kisebb energiaigényű párásítás lehet életképes. A teljesen autonóm vezérléssel ellátott lakásszellőztető rendszer párásítói (KWL® HygroBox) a természetes elpárologtatás útján nedvesítenek. A higiéniát többlépcsős szűrő, automata vízürítés és átmosás, valamint az UV fényű fertőtlenítés biztosítja.

A komfortos levegőt biztosító rendszereink energiahatékonyságuk maximumát csak megfelelő vezérléssel érhetik el. A belső levegő jellemzői közül a páratartalmat, CO2 tartalmat, és a felszaporodó káros anyagok összességét (VOC) érdemes monitorozni, és ennek megfelelően szellőztetni.


 
További információ:

Web: www.helios.hu; www.frisshaz.hu; facebook.com/heliosventilatorok

Tel.: +36 (1) 425 3288

Kamleithner Budapest Kft. - A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete

További cikkek hasonló témában

Formás szakácskönyvek

Minden konyhában ott a helyük!
Reneszánsza van manapság a...

Ingatlanfelmérésen

Legyen szó üzlethelyiségről vagy lakóingatlanról, az...

Az IKEA több ezer ajándékkal lepte meg a járókelőket
A járókelők kora reggel óta az IKEA több ezer...
Az „Év Lakberendezője Pályázat”

A Lakberendezők Országos Szövetsége által odaítélt, az “Év...

Hozzászólások