Jelenlegi hely

A legjobb „jó itt lenni”-alkotások

A legjobb „jó itt lenni”-alkotások

Második alkalommal hirdették ki az Év festője, első ízben a Trilak Év lakberendezője címeket nemrégiben Lajosmizsén, a Festőmester Találkozón. Míg az építőipari szakmák jelentős átrendeződésen mennek át, addig a megrendelők már a legújabb nemzetközi trendeket keresik.

„Az elmúlt időszak szelektálta a festőtársadalmat. Az első figyelmeztető jel az volt, amikor a tisztasági festések ötéves periódusa elkezdett nyolc-tíz évre tolódni, azaz gyakorlatilag megfeleződött a munka mennyisége. Az építőipar és ennek az egykor divatszakmának a presztízse ezzel párhuzamosan esett vissza. Sajnos csökken a szakemberképzés is, a szülők és a diákok nem a kétkezi munkát részesítik előnyben, ha pályaválasztásról van szó. Ugyanekkor visszaesett a hazai festők száma: rengeteg kolléga próbál szerencsét Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Belgiumban és Angliában. Akik a külföldi piacon sem tudnak érvényesülni, szakmát váltanak.

Úgy gondolom, mindez azoknak kedvez, akik Magyarországon, minőségi munkát adnak ki a kezükből, vagy akik most választják ezt a pályát. Aki valahol letette a névjegyét, az biztosan meg tudja szerezni a biztos megélhetéshez szükséges munkamennyiséget” – vélekedik Csáki Csaba, a Trilak Kft. külsős szakértője, a festőakadémiai képzések egyik állandó oktatója, aki a képzési rendszerben is részt vesz. 

Az Év festője

Mindennek élő példája a kunszigeti Mészáros Ádám, aki épp csak kijött az iskolapadból, kézről kézre adták a megrendelők, majd 21 évesen első helyezést ért el az Év festője versenyen. A zsűri úgy jellemezte, hogy született tehetség. Öt-hat nap alatt életet varázsol a falra. Ezer festőből jó, ha egy rendelkezik olyan térlátással és kézügyességgel, mint ő, mindez szerénységgel és a szakma szeretetével, az anyagok pontos ismeretével párosul. Munkái ráadásul ahhoz a nemzetközi trendhez közelítenek, amely az elmúlt két-három évben nálunk is nagyon népszerű.

„Érdekes, hogy ahogy az év divatszínei is alkalmazkodnak a gazdasági helyzethez, az emberek hangulatához – az idei smaragdzöld például a megújulást és a megfiatalodást hordozza magában –, úgy az ügyfeleim is csupa pozitív, megnyugtató dolgot kérnek. Hogy varázsoljak őserdőt, balatoni tájat vagy épp magát Buddhát otthonuk falaira. Ennél jobb munkát el sem tudnék képzelni!” – mondta.

A Trilak Év lakberendezője

A legjobb lakberendezőnek Varga Katalint, a LOSZ tervező tagját ítélte a zsűri, aki egy Régiposta utcai polgári lakás teljes műszaki és esztétikai felújítását mutatta be. A 45 négyzetméteres, karakteres otthon berendezése egy velencei vörös kanapé és az olasz reneszánsz palotákat idéző, jellegzetes velencei aranymintás tapéta köré épült, amelybe a tulajdonos azonnal beleszeretett.

„Az időtlen eleganciát ötvözve a modern lakberendezéssel, egy egységes, "jó itt élni"-érzésű otthont alakítottunk ki. A lakás eredeti polgári jellegét megőriztük, így a nyílászárókat, a csaphornyos parkettát felújíttattuk, a 374 cm belmagasságot csak optikailag hoztuk lejjebb. A funkcionálisan nem megfelelő belső elrendezés miatt a nappaliból nyíló fürdőszoba lett a konyha, itt a válaszfalat kibontottuk, ezáltal a közösségi teret egybenyitottuk. A legnagyobb lehetőség az egyedi bútorok tervezésével adódott, hiszen így a legoptimálisabb helykihasználás valósult meg. A fűtést is korszerűsítettük, és a világítási terv is a berendezésnek megfelelően készült”– mesélt Katalin a projekt kihívásairól.

További cikkek hasonló témában

A masszázsmedencék gyémántja

Elég néhány négyzetméternyi szabad hely a teraszon vagy a kertben...

Testreszabott relaxáció – minden nap

A masszázsmedence ma az egyetlen eszköz, amely saját otthonunkban...

Hozzászólások