Jelenlegi hely

A látványos InteriCAD tesók

A látványos InteriCAD tesók

Az Intericad lakberendező program családról semmit sem tudtam, amikor felkértek, hogy írjak egy cikket. Átnéztem a honlapokat, és rettentő mód kétségbeestem, hogyan lehet értelmetlen szakmondatok helyett olyan bejegyzést írni, amit végig is olvasnak. De minden valósághű látványkép, gyönyörű belső tereket bemutató videó azt sugallta, hogy a programokkal nagy dolgokat lehet csinálni, így erőt vett rajtam a kíváncsiság, és nem is csalódtam.

A honlapok áttekintése után kaptam egy gyorstalpalót, ahol megmutatták nekem, hogyan kell használni a programokat, hogy miket lehet benne alkotni. Az egész tervezősdi egyszerre hatott félelmetesnek és baromi érdekesnek is. Félelmetesnek nyilván azért, mert a számítógép használat egy magasabb iskoláját ismertem meg, mint a „Paint”, érdekesnek pedig azért, mert baromi egyszerűen lehet elég komplex dolgokat összerakni. Különösebb gyakorlat vagy tudás nélkül. Na jó, nem minden esetben.

Két napon át ültem a gép felett és próbáltam összerakni egy cikket is egy szoftvercsalád öt tagjáról, próbáltam szakmailag helyesen leírni minden érdekeset. És rájöttem, hogy felesleges, hiszen legtöbb tisztelt Olvasó sem rendelkezik nagyobb tervező program ismerettel, így amatőr okfejtésem lesz a legfelhasználóbarátabb – ha már szoftverről van szó.

A T6-tal kezdeném, ami az Intericad első gyermeke volt. A korábbi „na jó, nem minden esetben” erre a termékre vonatkozik, hiszen a többi intericades programmal ellentétbe ehhez a szoftverhez kell CAD-es ismeret. A félreértés elkerülése véget: ennek a használatához sem kell Nobel-díj, de ezt a programot olyanoknak tervezték, akiknek a munkájának eredménye egy rajz, így kisebb geometriai ismeret jól jöhet. A T6 kezelőfelülete nehezebben értelmezhető, több mindent tartalmaz, aprólékosabb projektre ad lehetőséget.

Kezdetben egy 2D-s alaprajzi felületen dolgozunk, ahol felrakjuk, hogy milyen legyen a helyiség vagy a fal felszerkesztésével, vagy egy típus kiválasztásával. Elhelyezzük az ablakokat, az ajtókat, a bútorokat. Ezután jön a 3D-s fázis, ahol szintén még megadhatjuk, hogy az adatbázisbeli 10.000 bútort hova kívánjuk elrakni. Az utolsó – rendre – fázisban a fényeket állíthatjuk a nap beesésétől a lámpák fényerősségén át. A látványkép percek alatt kész volt, csillogott-villogott, ahogy kellett. Talán a legjobb az volt, hogy egy szín megváltoztatása után nem futott le az egész eljárás. Amíg megittam Rózsa Gyuri kedvenc italát, kész is lett az újabb látványkép változat.

A T6 komplexitása miatt kézenfekvő megoldást nyújthat belsőépítészeknek és lakberendezőknek egy profi munka elkészítéséhez. Még egy fontos, ha már Otthonok és Kertek magazinba íródik a cikk. Külső látványképet csak a T6-tal lehet készíteni, a további modulok csak a belső terek ábrázolására alkalmas (bár megsúgták, hogy ezt a korlátot is meg lehet kerülni).

Az Intericad Lite komplexitása megközelíti a bátyját, hiszen minden igényt kielégít, de a T6-hoz képest ez egy jóval könnyebben kezelhető program, így ezt egyáltalán nem csak a profik használhatják. Sőt! A Lite lényege, hogy olyanoknak is megoldást nyújt egy igényes projekt dokumentációjának elkészítésére, akik nem mozognak otthon a tervező programok világában. Folyamat megegyezik a T6-ban leírtakkal, pikk-pakk idő alatt mindenki tud készíteni egy patent látványképet, vagy videót, köszönhetően a Lite egyszerű, lényegre törő kezelőfelületének. Minőség pedig egy szemmel sem rosszabb.

Az Intericad szoftvercsalád tagját képezi a két komplex termék mellett két specifikus is. A KD MAX és a Ceramic King. Az előbbivel konyhabútorokat és beépített szekrényt; az utóbbival fürdőszobákat és hidegburkolatokat tervezhetünk. Ez a két termék is egyszerűen kezelhető, leginkább az üzletekben használható a gyors és egyszerű kezelhetősége miatt.

A KD Max konyha tervező programban elvarázsolt a bútor gyors összeállítása és pillanatok alatti előlap lecserélés. De mivel nem konyhában akarom a jövőmet tölteni, így a beépített bútortervező funkció jobban megfogott és megterveztem vele új szekrénysoromat, és mehettem volna lapszabászhoz a kész listával- kár, hogy nincs rá pénzem.

A Ceramic King talán leglátványosabb része, amikor különböző csempe kiosztásokat a szoftver pillanatok alatt módosít, így az üzletkötő percek alatt bemutathatja a vásárlónak, a különböző variációkat, amihez vágás listát és körülbelüli árt is meg tud határozni a szoftver. Hasonlóan az eladást támogatja az iScan szoftver, de ott nem hoz létre új helyiséget a felhasználó, hanem az adatbázisban levő minta helyiségeken lehet a textúra csere játékot eljátszani.

Életemben nem nyúltam ilyen programhoz, bár alapvetően minden kreatív dolog érdekel, de mivel erről a tudásom felületes volt, és ami volt,  az is konvergált a nullához, ezért kerültem ezt az cikket, mint Török Gábor a önálló véleményt. De példám is mutatja, hogy negatív hozzáállással is elsajátítható, megérthető a szoftver. Az InteriCAD nagy előnye, hogy egyáltalán nem a szakavatott CAD-eseknek készült, hanem bárkinek, akinek szüksége van egy tervező programra. Az InteriCAD-et bárki meg fogja érteni, és bárki tudni fogja kezelni. A T6 révén viszont a CAD világában jártas emberek is megtalálják a maguk a programját az Intericad családon belül.

További cikkek hasonló témában

Gardenexpo 2019 – nyiss ajtót a kertedre!

Fogadni mernénk, hogy otthonod enteriőrjének tervezésével...

Álomkukta

Ki ne vágyna egy olyan főzőedényre, mely magától elkészíti...

Poliészter fürdőmedencék

Az üvegszállal erősített poliészter fürdőmedencék egy darabban...

Hozzászólások