Jelenlegi hely

A kövek "reneszánsza"

A kövek "reneszánsza"

Sajátos kettősség jellemzi köztereink, közútjaink, otthonunk teraszainak stb. kőhasználatát. Egyrészt az európai kőreneszánsz terjedése nyomán örvendetesen terjed a természetes felületű és formájú kövek alkalmazása, másrészt azonban a természetes köveket utánzó beton térkövek, műkő elemek, csempék, műanyag kerti bútorok fékevesztett alkalmazása elvágni látszik az építészeti és természeti környezetbe harmónikusan beépülő, egységes anyaghasználatú és látványvilágú kőkultúra kiépülésének útjait.

Mivel napjainkban a kereskedelem a természetes köveknek a korábbiaknál lényegesen nagyobb választékát kínálja mind színben, minőségben, mind pedig anyagfajtában, ezért e téren igen nagy felelőssége van az építész-társadalomnak és a különböző szakmai szervezeteknek. Felelősségük abban áll, hogy élve a kiszélesedett lehetőséggel, melyre az előbb is utaltunk, kezdeményezze egy olyan kőkultúra kialakulását, amely a jelenleginél esztétikailag igényesebb és egységesebb város- és utcaképet, házakat és kerteket eredményezhet. Ugyanakkor pedig figyelemmel kell lennie arra is, hogy jól tisztítható és karbantartható felületeket használjon, melyek a hazai időnként ugyancsak szélsőséges időjárási viszonyoknak is kiválóan megfelelnek.

Ahogy jeleztük, számtalan új az előzőeknél lényegesen jobb minőségű, szélesebb színválasztékú és felhasználhatóságú új kőzet jelent meg a különböző kőkereskedések kínálatában. Fussunk röviden végig ezeken.

Ilyen például az olasz porphyr, melynek pirosas-lilás színe, igen jó fagyállósága, kellően sima felülete, gazdag formaválasztéka (szabálytalan- és vágott lap, falazókő, kockakő, törtkő stb.) széles körű kültéri felhasználhatóságot biztosít a számára.

Hasonlóak mondhatóak el a szintén olasz Luserna kvarcitról is, aminek több színváltozata (zöldes, kékes, szürkés arany) és szintén széles termékválasztéka ugyancsak kiváló kültéri fagyálló burkolóanyaggá avatja, melyet bátran használhatunk kerítések, lábazatok, járdák, teraszok, garázsfeljárók, támfalak stb. készítésére.

Viszonylag kevéssé ismert kőfajta az Alpokban bányászott fagyálló szerpentin, amely rendkívül szép mélyzöld színnel és széles körű felhasználhatósággal rendelkezik, és az előzőekben felsoroltak mellett tetőpalaként vagy beltéri burkolatként is gyakran használják külföldön.

Hasonlóan új kőfajta a már igen keresett brazil kvarcit, melynek rendkívül szép és excluzív színei (fehér, sárga, zöld, piros) fagyállósága, könnyű tisztíthatósága hamar nagy népszerűséget szerzett. Ebből a kőfajtából is könnyen be lehet szerezni szabálytalan- és vágott lapot, kockakövet, falazókövet, antikolt lapot, uszodaszegélyt és lépcsőelemet is. Uszodák széleinek burkolására kimondottam ajánlott előnyös tulajdonságai miatt (tisztíthatóság, csúszásmentesség).

Megújult és kibővült a gránit kockakövek kínálata is, hiszen több színben (szürke, fehéres, sárga, piros, fekete) és méretben vált több helyen is elérhetővé.

Régóta ismert és szinte tradicionális kő a német solnhofeni mészkő, melyet a brazil, portugál, indiai és olasz palákhoz hasonlóan inkább fedett beltéri felhasználásra ajánlanak. Igen szép és széles szín-, méret- és termékválasztékkal jelentkezik és követel magának egyre nagyobb helyet az indiai homokkő, mely valószínűleg fényes karriert fog befutni.

Az előző rövid sétával korántsem merítettük ki a teljes kínálatot, úgyhogy az egzotikus kövek rajongói bátran kutakodhatnak a különböző kőkereskedések kínálatában (lásd bolgár, svájci gneiss, andezit, mészkő stb.).

És rövid kitérővel mindenképpen szólni kell a különböző színű és méretű kavicsok, zúzalékok, görgetegek, egyedi sziklák nagy választékáról is, amit korábban nem vagy csak igen korlátozottan lehetett megtalálni hazánkban. Hasonló mondható el az utcai- és kerti bútorokról is (padok, asztalok, virágládák, oszlopok, falikutak, itatók stb.), melyek kínálata mind színében, mind anyagában, és minőségében egyre bővül. Mindez igen örvendetes, hisz talán ez a terület az, ahol az igényes kőkultúra kibontakozása a leginkább égető és mégis a leginkább várat magára.

Üdvözlendő fejlemény, hogy a természetes kőburkolatok alkalmazása nem torpant meg az otthonok bejáratánál, hanem bátran átlépve azt, egyre gyakrabban keresik és használják a mészkövet, kvarcitot, palát stb. a különböző belső terek vízszintes és/vagy függőleges burkolására.

Mindezek az új természetes kőtermékek remélhetőleg kovászai lesznek mind a jobb minőség térhódításának, mind a tradícióteremtés generációk környezeti kultúráját meghatározó, égetően sürgető feladatának.

Információval szolgált:
TELI-HÁZ Kft.

További cikkek hasonló témában

Kanadai fazsindely

Az ember már több évezreddel ezelőtt előszeretettel használta a...

Viszlát, elszíneződött régi tömítés

Bosszantó, amikor az amúgy szép, tiszta fürdőszobában...

Az Exotic Wood Kft.

Az Exotic Wood Kft. az egyik legnagyobb trópusi fa forgalmazó cég...

Hozzászólások