Jelenlegi hely

A kovácsolt munkákról

A kovácsolt munkákról

Elsőként lényeges, hogy elképzelésünket illesszük be a környezetbe. Ha egy külső kovácsolt korlátot akarunk készíttetni, nézzük meg a körülötte lévő épület formavilágát, és ezen vonalak összhangjában tervezzük meg az elkészítendő munkát is. Ne tegyünk be egy barokkos korlátot egy egyenes vonalvezetésű épületbe, mert magára vonja a figyelmet, és az épület elvész mellette.

A jól kiválasztott formák összhangja kellemes és szépérzetet kelt. Minden ház saját stílusú. Ha megvan a formai elképzelésünk, válasszuk ki milyen kovácsolással akarjuk elkészíttetni elképzelésünket.Nem sokan vannak tisztába azzal, hogy milyen is a kézi- illetve a gépikovácsolás és mi a kovácsoltvas kézileg, gépileg, vagy nagytömegben való gyártása. Milyen a felületük és a formájuk.A kézzel készített munkák felülete egyenetlenebb, ütésekkel nyújtják. A kovácsolás alaptechnikáinak alkalmazásával, lyukasztással, vállazással, csavarással, szegecseléssel, bilincseléssel adja meg a kovácsolás formáját. Mindezeket karakteres anyagokkal a tűz segítségével melegen. Az így elkészített tárgy sugározza az elkészítője bensőségességét és a formavilágát. A tűz pedig a felület különlegességét.

Mindezek megjelenítéséhez sok szakmai gyakorlat és idő szükséges, így természetesen ezek drágábbak. A nagy tömegben gyártott kovácsolt jellegű munkák sajtolással, préseléssel készülnek, így nincs bensőséges kisugárzásuk. De a kovácsolt munkák összeállítása, kivitelezése függ a díszműlakatos ügyességétől, kvalifikáltságától. Nagyon lényeges, hogy a sok munkával elkészített tárgyaknál milyen felületkezelést alkalmazunk. Olyan technológiát kell kiválasztani a felület védelmére, hogy hosszú ideig tudjuk megőrizni eredeti szépségében.Gondolom, akinek sikerül felépíteni álmai házát, úgy egy kovácsolt kerítéssel, korláttal teheti fel rá a koronát.Információval szolgált:

Molnár József kovács, népi iparművész

További cikkek hasonló témában

Veszélyesek a szén-monoxid-riasztók?

Egy-két évtizeddel ezelőtt, a nyílt égésterű gázkészülékek...

Polisztirol díszítőelemek- a XXI. Század jövője…
A homlokzati és beltéri díszítőelemek termékcsaládja forradalmi...
Iroda az otthonban
Olyan, elsősorban az irodákban használatos...
Pár négyzetméter is számít!
Egy kicsi erkély is lehet kényelmes és hívogató...

Hozzászólások