Jelenlegi hely

A kovácsolt munkákról

A kovácsolt munkákról

Elsőként lényeges, hogy elképzelésünket illesszük be a környezetbe. Ha egy külső kovácsolt korlátot akarunk készíttetni, nézzük meg a körülötte lévő épület formavilágát, és ezen vonalak összhangjában tervezzük meg az elkészítendő munkát is. Ne tegyünk be egy barokkos korlátot egy egyenes vonalvezetésű épületbe, mert magára vonja a figyelmet, és az épület elvész mellette.

A jól kiválasztott formák összhangja kellemes és szépérzetet kelt. Minden ház saját stílusú. Ha megvan a formai elképzelésünk, válasszuk ki milyen kovácsolással akarjuk elkészíttetni elképzelésünket.Nem sokan vannak tisztába azzal, hogy milyen is a kézi- illetve a gépikovácsolás és mi a kovácsoltvas kézileg, gépileg, vagy nagytömegben való gyártása. Milyen a felületük és a formájuk.A kézzel készített munkák felülete egyenetlenebb, ütésekkel nyújtják. A kovácsolás alaptechnikáinak alkalmazásával, lyukasztással, vállazással, csavarással, szegecseléssel, bilincseléssel adja meg a kovácsolás formáját. Mindezeket karakteres anyagokkal a tűz segítségével melegen. Az így elkészített tárgy sugározza az elkészítője bensőségességét és a formavilágát. A tűz pedig a felület különlegességét.

Mindezek megjelenítéséhez sok szakmai gyakorlat és idő szükséges, így természetesen ezek drágábbak. A nagy tömegben gyártott kovácsolt jellegű munkák sajtolással, préseléssel készülnek, így nincs bensőséges kisugárzásuk. De a kovácsolt munkák összeállítása, kivitelezése függ a díszműlakatos ügyességétől, kvalifikáltságától. Nagyon lényeges, hogy a sok munkával elkészített tárgyaknál milyen felületkezelést alkalmazunk. Olyan technológiát kell kiválasztani a felület védelmére, hogy hosszú ideig tudjuk megőrizni eredeti szépségében.Gondolom, akinek sikerül felépíteni álmai házát, úgy egy kovácsolt kerítéssel, korláttal teheti fel rá a koronát.Információval szolgált:

Molnár József kovács, népi iparművész

További cikkek hasonló témában

Támogatott lakáshitelekről
Leállította az államilag támogatott kamatozású...
Flodravin

Elektromos vízkő mentesítő.

Ohne Kalkstein típusú vízkőmentesítő készülék ismertetése

Az ország szinte minden pontján gondot okoz a víz keménysége (...

FLAGA superleicht propán gázpalack

FLAGA superleicht propán...

Hozzászólások