Jelenlegi hely

A fűtés alternatívái – A kandallók térhódítása napjainkban

A fűtés alternatívái – A kandallók térhódítása napjainkban

Pár éve  ismét teret hódít a kandalló, mely nem csak esztétikailag válik otthonunk díszévé. Megújuló energiaforrásként a fával tüzelés jelenti a jövő fűtéstechnikáját.

A hazánkban is egyre jobban teret nyerő passzívházakban a kandallóépítés vált a legelterjedtebbé.

Formája, színe és stílusa meghatározó eleme egy helyiségnek. Nincs is annál megnyugtatóbb, mikor egy hűvös téli estén, kávét vagy teát szürcsölve kuporodunk le a kandalló lobogó tüze elé. 

A kandallóépítésben fantáziánknak csak a szakember tehetsége és kreativitása szabhat határt. De előtte szakember segítségével fel kell mérni a ház adottságait, méretét.  Fontos arra figyelni, hogy a kandalló harmonizáljon a lakással.
 

Ha elköteleztük magunkat a kandallóépítés mellett, már csak azt kell eldöntenünk, milyen készüléket válasszunk.

Tisztáznunk kell, hogy számunkra mi a fontosabb, a kényelem, a fa égésének illata, látványa, vagy a lakásunk teljes fűtése vízteres kandallóval. Ha nem akarunk fát vágni és naponta többször is a tűzre tenni, akkor a pelletkandalló a számunkra megfelelő választás. A pelletkandallók a fatüzelésűekkel ellentétben adagolhatóak, tehát nem kell naponta többször a tűzre tenni, így időt és energiát tud megspórolni. Ugyanazt a komfortfokozatot biztosítják, mint egy gázkészülék, mégis olcsóbb velük a fűtés, ezenkívül otthonosabbá teszik a hangulatot, a lakás díszévé válnak.  Kényelmes, nem szükséges fát vágni, a takarításhoz pedig elegendő egy hamuporszívó. 

A pelletkészülékek közül kiemelkedő az MCZ olasz kandallócsalád, mely akár okostelefonról is indítható, károsanyag kibocsátása pedig kifejezetten alacsony. Az egész rendszer teljesen automatikus, hasonlóan a gázkazánokhoz. Nem igényel odafigyelést, a radiátorokra rákötve pedig az egész épület komplett fűtését ellátja. Vannak olyan típusok, melyeknél a pelletet elegendő 1-3 naponta feltölteni, így ha több napig vagyunk távol, akkor is a kellemes, meleg lakás fogad hazaérkezésünkkor.

A hagyományos fatüzelésű kandallókat úgy gondolom mindenki ismeri, de ennek ellenére néhány gondolatot megosztanék önökkel.  A fa, mint megújuló energiaforrás CO2 semleges, teljes mértékben környezetbarát, a használata pedig nagyon olcsó. 

Akkor érdemes fatüzelésű kandallót választani, ha kedvező áron jutunk száraz fához és fontosnak tartjuk a fatüzelés környezetvédelmi vonatkozásait, nem jelent problémát a farakodás, az aprítás is a hamuzás, illetve a tűzifát is van hol tárolni. A rönkházban vagy gerendaházban élők számára elengedhetetlen egy a nappali ékeként is funkcionáló rusztikus borítású magas párkányú kandalló. Ennek beszerelése azonban tűzvédelmi problémákat okozhat, főleg ha nem a megfelelő szigetelő és építőanyagot választjuk.

Gyakori, hogy kandallóépítésnél Ytong téglát, gipszkartont vagy valamilyen ásványgyapotot használnak fel. Sajnos ezzel a családjuk biztonságát teszik kockára. A kandalló mögött lévő rönk vagy gerenda könnyen túlmelegedhet, ezért speciális építőanyagot kell választanunk.

A cseh Grenaisol cég kifejlesztett egy olyan építő és szigetelőanyagot, mely kizárólag természetes anyagokból készül és 1250 C-ig hőálló. A termék alapanyaga duzzasztott vermikulit, mely a filoszilikátok tagja, a természetben több helyen is megtalálható. A porózus anyagok, mint pl. az Ytong, olyan szerves kötőanyagokat tartalmaznak, melyek 52 C fölött elpárolognak. A gipszkarton 100 C fölött veszít nedvességtartalmából, így deformálódik, porlad, illetve nem tűzálló. Az ásványgyapotok olyan kötőanyagokat tartalmaznak, melyek hő hatására kellemetlen szagot bocsátanak ki a légtérbe.

Ha ön könnyűszerkezetes házban vagy rönkházban él, gondoljon családja biztonságára és válassza a lehető legjobb megoldást a kandallótér építéséhez és szigeteléséhez.

 Zsófi Team Kft
3508 Miskolc, Csabavezér u 115
0630/3038-648
www.mczkandallo.hu
www.grenaisol.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások