Jelenlegi hely

A fazsindely aranykora

A fazsindely aranykora

Napjainkban a fazsindely aranykorát éli szinte az egész világon. Nem véletlen, hiszen az egyik legszebb, és a legtermészetesebb tetőfedőanyagról van szó.

A jégkorszak alatt Európában az Alpok kedvezőtlen fekvése miatt rengeteg fafaj kihalt. Ellentétben Észak-Amerikában, a szikláshegység észak-dél irányú elhelyezkedése miatt, a fafajok fennmaradása lehetséges volt. A középkori Európában a fakitermelés újratelepítés nélkül folyt, ezáltal a hajóépítések idején nem maradt elegendő mennyiség fazsindelyek gyártására. Még ha akadt volna is, akkor sem lehetett volna felhasználni, mivel a városi tűzvészek miatt a fazsindelyt sok helyen betiltották. Napjainkban egyre elterjedtebbé és népszerűbbé vált a fazsindely. Felhasználási területe napról-napra közelebb kerül hozzánk. Családi házakat, nyaralókat, kerti épületeket, filagóriákat takarunk ezzel a nemes anyaggal. Kanadában a fazsindelyt nemcsak tetőre, hanem oldalfalra is alkalmazzák, s, mivel a fa hőszigetelő képessége messze meghaladja a cserépét, otthonunk nyáron hűvös, télen meleg marad.
A két kontinens között az alapanyag, valamint a gyártási és kivitelezési eljárás jelentősen különbözik. Míg Európában a zsindelyeket hosszú (6-9 cm) vékony csíkokra fűrészelik ill., hasítják, valamint az oldalát nútosra készítik, addig Kanadában, lapjával ék alakú 10-30 cm széles darabokat gyártanak, és diletációs hézagokkal fednek. Az európai fazsindely alapanyaga vörös- és erdei fenyő tölgy, vagy bükk, amit füsttel, kátránnyal, vegyszerekkel, impregnálással tesznek tartóssá.Kanadában sárga- és vörös cédrust használnak fel, melyek magas illóolaj tartalmuknak köszönhetően a világon egyedülálló képességük van az időjárással, gombákkal, rovarokkal szemben. Az illóolaj tartalomnak, és cédrus egyedülálló szövetszerkezetének köszönhetően ezek a fafajták tartósítást nem igényelnek. A szakszerűen felrakott vörös cédrus nem reped, nem vetemedik, és 220 km/h-s szélvihart is képes elviselni. A kanadai vörös cédrusból alapvetően két fajtát forgalmazunk, az un. fűrészeltet, ami 46 cm hosszú, és a hasítottat, melynek hossza 61 cm. A különböző szélességű zsindelyek a tetőn kerülnek válogatásra, ügyelve, hogy a diletációs hézagok soronként minél távolabb kerüljenek egymástól, mielőtt elnyerik végleges helyüket.

A kész tető felületén ezáltal egy érdekes, aszimmetrikus látványban lesz részünk, melyet fokozhatunk, ha sorokban az elemeket szándékosan lejjebb, vagy feljebb csúsztatjuk, esetleg minden harmadik-negyedik sort duplán rakunk. A szakszerű munkához professzionális szegbelövőt használunk, speciális horganyzott acél szegekkel. A szegezés, takarásban történik, végeredményképp egyetlen szegfej sem látszik a kész felületen.A telepítési, valamint kivitelezési előírások betartása mellett, a gyártó, termékeire 30 év garanciát biztosít, de bizonyított tény, hogy 100 évnél idősebb zsindelyek is még kellő szilárdsággal rendelkeznek. Cégünk közvetlen importőre a Nyugat-Kanadai fűrészüzemnek, megtéve 22 ezer kilométert a Panama csatornán keresztül, hogy megrendelőink házait ékesíthessék.Információval szolgált:

Cédrus-Tető Hungary Kft.

További cikkek hasonló témában

Kukatárolás felsőfokon
Az esztétikus megjelenésű KUBIO kukatárolók...
Folttisztítás
Ennek ellenére azokkal a makacs fránya foltokkal...

Hozzászólások