Jelenlegi hely

A fa padlóburkolatokról

A fa padlóburkolatokról

Napjaink műanyagokkal fertőzött világában egyre többen fordulnak a természetes anyagok felé. Ez egyre inkább észrevehető a lakóterek kialakításánál, így a padló burkolásánál is. Az eredetiség és a természetesség azok a tulajdonságok, amiért fákból készítik a legegészsége-sebb és a padlónak legalkalmasabb anyagot, legyen az ipari vagy lakossági felhasználású.

A valódi fa az egyetlen újra termelődő alapanyag. Felhasználása során is élettel teli marad, harmóniát sugározva változtatja otthonná lakását. A természetes faanyag minden darabja egyedi és megismételhetetlen, bármilyen környezetben melegséget kelt. Különösen igaz ez olyan belsőépítészeti résznél, mint a lakóterek padlója. Itt kitűnően érvényesülhet a különféle fafajok természetes színtónusának és jellegzetes erezetrajzának együttes hatása.A valódi fapadló ezen kívül jó hang és hőszigetelő képességgel is bír. Antisztatikus, könnyű tisztán tartani és nem vált ki allergiás tüneteket. Mindezek a jellemvonások adják a fának azt a karakterét amit az emberiség hasznosítani tud padlóburkolóként és ezzel saját egészségének és lakóhelyének a szolgálatába tudja állítani a fát.Napjainkban a hazai piacon is egyre bővülő típus és fafajta választékból tudjuk kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb parkettát-fapadlót. Mivel a parketták különféle típusa más és más mérettel, illetve műszaki tartalommal bír, érdemes szót ejteni róluk.Tömör padlók- Hajópadló. A padlók legrégebb óta használt típusa. Markáns méreteinél fogva elegáns megjelenést ad lakásunknak. Klasszikus módon szögelve kerül lefektetésre. Vastagsága 20/22 mm.


- Hagyományos parketta. A fa padlóburkolatok "klasszikusai". A csap és horony élmegmunkálás pontos illeszkedést eredményez, a léceket pedig rendkívül változatos mintába lehet lerakni. A lerakás történhet hagyományos módon vakpadlóra szegezve vagy betonaljzathoz ragasztva. Vastagsága 22 mm.

- Mozaik parketta. Téglalap elemekből összerakva épül fel, melyeket alul műanyagháló tart össze. Olcsó és anyagtakarékos parketta fajta, amely azonban esztétikus. Kis szerkezeti vastagsága miatt - 8 mm - jól alkalmazható szőnyegpadló kiváltásával, régi burkolatok bontás nélküli felújítására.

- Lamella parketta. Egyesíti a mozaik és a hagyományos parketta előnyeit. A lécek csaphorony nélküli élkiképzéssel készülnek. Igen változatos alakban rakhatók le. Készül műanyag hálóval táblásított alakzatban (halszálka, angol kötés) is. Kis vastagságuk miatt - 10 mm - padlófűtésű lakóterek burkolataként is használható.

- Ipari parketta. A mozaik parketta éléreállított elemeinek összeragasztásával táblásított parketta típus. Nagyforgalmú, erős igénybevételnek kitett helyiségek masszív burkolata. Vastagsága 22 mm.Rétegelt parketták- Háromrétegű (kész) parketta. Magas színvonalú és használati értékű. Lakások valamint egyes típusai tornatermek, sportpályák padlózatának készítésére alkalmas. A parketta stabilitását három egymásra merőleges szálrendezéssel összeragasztott fa réteg adja meg. A parketta felülete csiszolt, UV. lakkal vagy olajjal kezelt, amely lerakás után azonnali használatra teszi alkalmassá. Készül 3 soros (szalag), 2 soros (svédpadló) és osztatlan (hajópadló) mintázattal. Lerakása gyors és gazdaságos. Panelek csaphornyosan illeszkednek egymáshoz. Rögzítésük élragasztással, egyes típusainál ragasztás nélkül, pattintással történik. Többször csiszolható, felújítható. Vastagsága 14/15 mm.

- Kétrétegű parketta. Mivel az utóbbi időben egyre nagyobb igény jelentkezett a padlófűtéses lakóterek fával való burkolására, megszületett a parketta család legfiatalabb és legkorszerűbb típusa. Ez egy nagy méretpontosságú, két rétegben ragasztott csappal és horonnyal ellátott fa alapú padlóburkolat. Alsó rétege 6 mm vastag fenyő vagy rétegelt lemez, felső rétege 4-6 mm vastag keményfa, melynek színe, rajzolata adja meg a padlóburkolat hangulatát. A termék magában hordozza a "kész" és a "hagyományos" parketta előnyeit. Felülete csiszolt, lakozott, azonnali használatra kész. Méreteiből adódóan többféle mintába fektethető az aljzatbetonra ragasztva. Hosszú élettartalmú, többször csiszolható és lakkozható. Vastagsága 10-12 mm.A fapadló egy életre szóló választás. Megfelelő kivitelezéssel, kellő ápolás mellett mindig szép marad és soha nem megy ki a divatból.Információval szolgált:

Márkus András, Parkett Center Kft.

További cikkek hasonló témában

Eco Sprint aljzatszerkezet

Egy aljzatszerkezet mely meggyorsítja a munkálatokat,...

4 szuper forralt bor recept télire!

Egy hideg téli estén nincs is kellemesebb, mint egy jó fűszeres...

Okosan építkezni, avagy miért érdemes generálkivitelezőt választani…

Életünk egyik alapvető fontosságú...

Hozzászólások