Kétségünk sincs afelől, hogy a Valentin-nap az egyik legmegosztóbb „ünnepünk”. Sokan tartják fölöslegesnek, tengerentúlról begyűrűzött hóbortnak, de talán ugyanennyien döntenek úgy, hogy február 14-ét a szerelmük ünneplésének szentelik. Mi most az utóbbi csoport tagjainak kedvezünk! Kezdőknek, ínyenceknek, húsevőknek is adunk tippeket!
A szűzérmével jól járhatunk, mert hamar elkészül, ízletes fűszerezéssel és petrezselymes krumplival tálalva viszont a konyhatündér benyomását kelthetjük – viseljük büszkén kivívott szerepünket! Másik ajánlatunk a libamájragus házi rétes – ez aztán a vacsora, hmmm!
Libamájat tényleg nem eszünk minden második kedden, pláne nem ropogós rétestészta-rétegek közé csomagolva, almával, lila hagymával, snidlinggel turbózva! Az első olvasásra szokatlan összeállítás valójában isteni egységbe olvad össze, s bár előételnek ajánlják, biztosak vagyunk benne, hogy két-három szeletig nem lehet megállni vele, szóval főfogásként is tökéletesen helytálló.
Ha szeretjük, előző nap keressünk a piacon lazacfilét! Sokkal jobban járunk vele, mint a bolti, előrecsomagolt termékekkel. A cajun fűszerkeverékkel felturbózott hal sütés során kibontakozó isteni illata az egész lakást beborítja majd, aki egyszer már kóstolta, tuti, hogy rászokik!
A leveles pizzette kicsit munkaigényesebb, többszöri nyújtást igényel, de azért az így elkészült otthoni vajastésztát egyetlen mirelit sem pipálja le. Az ízesítés lehet klasszikus: tejfölös alap, pármai sonka, sok sajt, (konzerv) paradicsom, ezeken kívül pedig bármi, ami a saját és a partner fogára való.
A Maccheroni-torta a menthetetlen tésztaimádók receptje lesz! Gyúrhatunk hozzá házilag tésztát, Bolognese- és Morney-szószok gondoskodnak a szaftosságról és a tetejére az elmaradhatatlan sajt!
Lazac céklaágyon
Hozzávalók:
A lazachoz
- 40 dkg lazac
- 1 csokor kapor
- 1 citromból nyert citromlé
- 4 ek olívaolaj
- só ízlés szerint
A körethez
- 12 kis db cékla
- 100 g vörösáfonya
- 1 narancsból nyert narancshéj
- 4 ek olívaolaj
Elkészítés:
A lazachoz
- Egy nagy edénybe teszünk olívaolajat, citromlevetés egy fél csokor felaprított kaprot.
- Leszedjük a lazac bőrét, és a "pácba" tesszük. Legalább fél órát állni hagyjuk.
- A céklákat megpucoljuk és - mérettől függően - feldaraboljuk. (Félbe vagy negyedekbe.)
- Kibélelünk egy tepsit sütőpapírral, beletesszük a céklákat, és egy kevés olívaolajat öntünk rá.
- 180 fokon körülbelül 30 percig sütjük, majd ráfektetjük a lazac szeleteket.
- Rádobáljuk a vörösáfonyátés a narancshéjat, majd tovább sütjük még 10-15 percig.
- Tálaláskor megszórjuk a maradék kaporral
Jó étvágyat hozzá!
Forrás: Nosalty
Hozzászólások