Jelenlegi hely

27%-ról 5%-ra

27%-ról 5%-ra
A Fideszes propaganda része lett az új építésű lakások és családi házak 5%-os ÁFA összegre való csökkentése, mely leváltja a jelenlegi, a világon legmagasabb 27%-os ÁFA besorolást.
A Fideszes propaganda része lett az új építésű lakások és családi házak 5%-os ÁFA összegre való csökkentése, mely leváltja a jelenlegi, a világon legmagasabb 27%-os ÁFA besorolást.

Ezt az 5%-os építőipari ÁFA összeget már több éve halljuk a FIDESZ háza tájáról, de most kormánypropaganda részeként, mint az építőipar megmentőjét húzták elő a kalapból és dobták oda a népnek.

Ez az ÁFA csökkentés valóban megoldást jelentene a magyar állampolgároknak, hogy új lakásokat és családi házakat építtessenek?

    Egyik nagy probléma ezzel az, hogy az ÁFA 5%-ra való csökkentésének lebegtetése hosszú távon azt eredményezte, hogy még az sem vágott bele az új lakás projektbe akinek a zsebében lapult a pénz, mert kivárt a 27%-os ÁFA 5-ra való csökkentésére. Tehát évek óta a gyengébbnél is gyengébb az építőipari teljesítmény, melyet a politikai és gazdasági helyzet is indokol, de az ÁFA lebegtetés önállóan is kivárásra szólítja fel az építtető családokat, akik elodázzák a beruházásokat. Ezzel a kormány az utolsó kormányzati ciklusában óriási népszerűségre tehet szert.
   

A másik nagy probléma a 27%-ról 5%-ra csökkenő ÁFA összegével, hogy nincs az építőiparban Magyarországon szakképzett munkaerő, aki a megnövekedett családi ház építéseket és lakás építéseket meg tudja majd valósítani korrekt minőségben. Tehát előre borítékolható a jövőben csökkenő ÁFA miatt épülő házak egy nagy részénél a silányabb minőség, a szakmunkások hatalmas hiánya miatt. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a napjainkban épülő lakások és házak felépítéséhez is nagyon nehéz megfelelő képesítéssel, tudással rendelkező szakembereket alkalmazni. Felmérhetetlen kárt okozott a szakmunkásképzés lerombolása Magyarországon, mely legjobban az építőipart sújtotta. A szakmunkáshiány problémáját csak fokozta, hogy a részben szándékosan leépített, -tönkretett lakásépítéssel foglalkozó magyar építőipari piac szakembereinek nagy része külföldi munkavégzésre távozott az országból. A szakmunkáshiányt a szakmunkásképzés mellett az is növelte, hogy a nyugati országokban a magyar építőipari szakmunkás béreknél akár négyszeres-ötszörös fizetésekkel csábítják a magyar dolgozó szakembereinket és aki tehette az le is lépett itthonról egy jobb élet reményében.

Az elmúlt időszakban több család mondta, hogy kivár, mert a kormány csökkenti az ÁFA összegét 5%-ra. Mivel nem hangzott el most Orbán Viktor és a Fidesz politikusainak a szájából konkrét céldátum a kaotikus építőipari kivárás még kézzelfoghatóbb lesz, mert már nem csak valaki mondta valahol, hanem az Orbán Viktor szájából konkrétan is elhangzott. Ma reggelre a postaládánkban több olyan levél landolt, hogy akkor mondjuk meg, hogy mikor lesz ÁFA csökkentés, de több olyan levél is volt, hogy velünk szeretnének házat építeni, de ugye mi is csökkentjük az ÁFA összegét 5%-ra, tehát akkor egy már kiadott árajánlatunk mennyivel lesz olcsóbb? Nem tudhatjuk előre, hogy a gyártó és építőipari kereskedelemmel foglalkozó cégek a termékek nettó árát meg fogják-e emelni a közeljövőben, de szinte biztosak lehetünk abban, hogy ha egyszer lesz is ÁFA csökkentés 27%-ról 5%-ra, akkor a bruttó árak ezt a csökkenést nem fogják egy az egyben lekövetni.

Addig is mindenkit arra buzdítunk, hogy ha tervben van az új családi ház építés, akkor indítsák el a telekvásárlást és az építész tervezést, mert ezzel időt fognak nyerni és a telek ára borítékolhatóan drágulni fog, ha egy  építőipari bumm lesz mégis ha a kormány valóban ÁFÁ-t csökkent.

Persze a megvalósítás tekintetében még azért igen sok akadálya van az ÁFA csökkentésnek, például ki kellene találni, hogy egy megvásárolt építőanyag mitől lesz új építéshez felhasznált és mitől lesz használt lakásba beépített anyag. Ugye-ugye ez még azért elég sok kérdést felvet magában, lehet, hogy ez olyan lesz, mint korábban a gázolaj szőkítési ügyek, ott volt traktorba és autóba való gázolaj és ez az évszázad legnagyobb magyar bűneseteit hordozta magával. De persze az is elképzelhető, hogy az építőanyagok ÁFA összege továbbra is marad 27%, viszont ha eladja egy új ház építéséhez az építőipari kivitelező, akkor majd ő csak 5%-ot fog felszámolni ÁFÁ-ra. A kérdés az, hogy van-e olyan tőkeerős az építőipari cégek nagy része, hogy majd ő kivárja, ameddig a NAV vagy visszaadja a különbözetet, vagy éppen nem, mert úgy gondolja, hogy nem jogos a visszaigénylés.

Forrás: Készház Portál

További cikkek hasonló témában

Medence jövőre is!

Bár  vége már a hosszúra nyúlt meleg nyárnak...

CONSTRUMA  2011
Az idei CONSTRUMA az élhető környezet, a...
A TELJESÍTMÉNY MINDENEK FELETT Everest Expedíció és STIHL – Értékazonosság

A természet iránti alázat, a profi hozzáállás, a maximalizmus és a...

Megelőzhető a szénmonoxid és széndioxid mérgezés

Szinte nap-mint-nap hallani a híradásokban olyan tragédiákról,...

Hozzászólások