Jelenlegi hely

Vendégségben Chernél

Vendégségben Chernél

Van egy különös épület Hollywoodban, amire fokozottan érvényes a mondás: „Ha a falak mesélni tudnának…!” A híres Sierra Towers épületében ugyanis nem kisebb nevek laktak, mint Elton John, Joan Collins, Sidney Poitier, Matthew Perry és sokan mások. Ide tekintünk be most, méghozzá abba a lakásba, melyet Cher ízlése szerint rendeztek be.

A Los Angeles-i Sunset Strip-en számos extrém épület található, ezek egyike a 31 emeletes Sierra toronyház, melynek 1966-os átadása óta külön történelme van. Ebben található Cher egyik lakása.

A kétszintes duplex közel 400 m2 alapterületű, és nem kisebb név volt a lakberendezője, mint a hírhedt enteriőr-tervező Martyn Lawrence-Bullard.

„Etno-eklektikát akartam, abból is legjobbat” – mondja a lakberendező – „hiszen Cher buddhista életérzést és nyugalmat szeretett volna, így semmi színeset, és extrémet nem akart látni maga körül. Ezért lett a végeredmény egy fűszeres és romantikus etnikai hatású otthon.”

És valóban, a nappaliban egy óriási (és eredeti XIX. századi) indiai faliszőnyeg borítja a falat, melyet arany és ezüst szálakból szőtt készítője, a kanapé és az ópium asztal - a lakberendező tervei alapján legyártott - egyedi bútorok, miként a XVIII. századból származó tibeti szobrok és a kézzel faragott, majd 200 éves fekete elefánt is az „etno-feelinget” erősítő különleges és drága darabok.

A rengeteg trópusi fa, a barnák és fehérek kontrasztja, a természetes anyagok használata nyugalmat áraszt, ám nem hagy kétséget lakója anyagi helyzete felől.

„Különleges élmény a város közepén ilyen kilátással rendelkezni, de nekem megadatott” – nyilatkozta Cher a körpanorámás teraszról, melyen néhány kínai lampion, és elefántcsontszínű kárpitozású ülőbútor gondoskodik a lazításról.

Az énekesnő hálószobája is egyedi tervezésű, ahol a lakberendező egy indiai palotából származó – és aprólékos kézi munkával faragott – falpanelből alakította ki a franciaágyat, és az azt körülvevő íves tükörfalat, ami mögött egy méretes gardrób bújik meg. (Azt talán már mondanom sem kell, hogy a kopott tükör is évszázados példány.)

Még az éjjeli szekrények is elefántcsont berakású mestermunkák, melyek fölött a Marrakesh-i bronzlámpák egyáltalán nem hatnak idegenül. Amerre nézünk berakásos bútorok, faliszőnyegek, bronz-fogantyúk és egyéb csodálatos tárgyak, melyek mindegyikének évszázados történelme van, és egy letűnt korszak aprólékos kézimunkáinak emlékei.

A fürdőszoba mérete is lenyűgöző, ám a szarkofágszerűen középre állított, faragott mészkővel burkolt kád és a lakás többi részére jellemző különleges famunka ellenére sem teátrális. (Na, jó, a rózsaszirmok a vízben talán túlzás – bár Cher-t ismerve, ha belegondolok, akár szamártej is lehetne…)

Távol-kelet a Nyugati-parton. Nem egy tipikus Hollywood-i otthon, ám mégis azzá válik, amint kiderül, hogy mibe is került mindez…

Etno-eklektika? Sikerült, és már megint egy mestermunka! (Igaz, Martyn Lawrence-Bullard-tól nem is vártam mást.) Nekem máris megvannak a kedvenc darabjaim Cher lakásában. Önök mit választanának?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Martyn Lawrence Bullard: Nagy-Britániában született, ám évek óta Los Angeles–ben élő sztár-designer, aki kizárólag A-listás celebeket tudhat kliensei között (Cher, Elton John, Tamara Mellon, és sokan mások). Lakásai különleges hangulatot árasztanak, melyekben mesterien keveri az orientalizmust a modern kor termékeivel, és a különböző régiókból származó antik tárgyakkal, megspékelve mindezt saját tervezésű bútoraival.

Szöveg: Dr. Németh Gábor
lakberendező, enteriőr-tervező,
a LOSZ vezetőségi tagja
Tel.: (+36 20) 9411 416
www.interior-design.hu

Tervező: Martyn Lawrence Bullard
martynlawrencebullard.com

Fotó: martynlawrencebullard.com

További cikkek hasonló témában

Hogyan teremtsünk modern-mediterrán enteriőrt?
Ez a nappali a tervezői leleményesség remeke:...
WWW.DESIGNMANIA.HU - Szerethető tárgyak

Várjuk kiskereskedők jelentkezését termékeink forgalmazásához,...

Tervezési ötletek kis konyhába

Miközben mindannyian egy nagy és barátságot konyha-étkezőt...

Hozzászólások