Jelenlegi hely

Velencei otthon

Velencei otthon
A megfoghatatlan olasz stílus, a ’dolce vita’, az élet igazi élvezete, legyen szó divatról, designról, gasztronómiáról. Vagy éppen ezek találkozásáról. Divat, mint jól ápoltság és kifinomultság, lakberendezés, azaz luxus és elegancia, gasztronómia pedig a valódi kulináris élvezet.

Design, stílus elegancia – általában ezekre a szavakra asszociálunk az olasz belsőépítészettel kapcsolatban. A harmóniakeresés a déli ember vérében van, akárcsak az az örökös törekvés, hogy a finom részleteket egy teljes és tökéletes egésszé komponálják. A design központja ma Itália, mi sem bizonyíthatja ezt jobban, mint ez a Canal Grande-n található épület legfelső emeletén elhelyezkedő, világos, kortárs lakás Velence szívében.
 
A Canal Grande csatorna a város fő közlekedési útvonala, három km hosszú és átlagosan négy-öt méter mély. Több mint száz palota illetve több templom sorakozik két partján.

A lakásban található árnyalatok a meleg homokszínek, a bézs, amely színeket a csokoládé és fekete színek tesznek kontrasztossá. Mozgalmasságát pedig a bátran használt lakástextíliák, kortárs design tárgyak és műalkotások adják.

A plafon gerendái, mint szervesen kapcsolódó építészeti elem vesz részt a térben, ettől lesz még különlegesebb, ugyanakkor szinte befejezetlen az enteriőr. Az épület patinájának és nagyszerű adottságait kihasználva, mintegy meglovagolva szinte önmagukban álló műalkotást képeznek a gerendák, amelyeket jobban megfigyelve: feje tetejére állított hajótestre hasonlítanak. A szenvedélyes Afrika és Távol-kelet rajongó tulajdonosoknak fontos volt, hogy utazásaik során gyűjtött és nagy becsben tartott kortárs alkotásaikat beillesszék a térbe. A stílusokat összefonni, a lakás velencei sajátosságának és különlegességének megőrzése mellett igényes és lakható miliőt létrehozni. Igényesen, összeillően, ugyanakkor ösztönösen.
  
         

Már az előtérben is jól láthatjuk azt a kifinomultságot, amely az egész enteriőrön végigsiklik. A fekete falfülkében a tükröződő felületű, fényes komódon található fakaros design lámpa és a falon precízen elhelyezett afrikai kincsek szép egységet alkotnak. Az előtérben a beépített szekrény, fekete előlapjával és bézs színű keretével mintegy előfutára a nappaliban uralkodó halvány színeknek.

Az elegáns nappaliban a természetes anyagok és visszafogott színek tökéletes keretet adnak Timothy Tompkins After Delacroix című alkotásának. Éppen ettől lesz kiegyensúlyozott a tér, hiszen a szinte egész falfelületet borító mű mellett már semmilyen hangsúlyos lakberendezési tárgy nem érvényesülne. Fehér, szürke és szögletes. Fehér minimalista stílusú kanapé, alacsony fémkeretes kockaasztal és puha, a nagyi foteljére emlékeztető szürke ülőalkalmatosság, szögletes lábtartóval. Egyetlen színes pontként Dale Chihuly üvegművész muránói üvegből készült sárga csillárkompozíciója töri meg a színtelen teret. A gerendák mögött található süppedős kanapé szinte különálló szobaként csábít a pihenésre, olvasásra, ám az olajképek színvilága a textíliákban itt is visszaköszön.
  

A tárgyaknak lelkük van, értő kezek választották és értő szemek vigyáznak rá. Az étkezőben is a természetes színtónusok a jellemzőek: törtfehér és csokoládé. A falon látható lenyűgöző alkotás Jacob Hashimoto falikárpitja. A megszámlálhatatlan hajtogatott pergamendarab, az igazgyöngyök és plexiüveg-darabok, vékony szálakkal összefűzött egysége, alulról megvilágítva grandiózus műalkotás. Nagyon szép egységet képez az étkező székek kerek háttámlájával.

         

A dolgozószoba is a gyűjtőszenvedély szentéje. Sok festmény és szobor, ami nagyon érdekes hangulatot alkot a vidám, sárga íróasztallal és a félköríves szófával.

A folyamatosan mozgásban lévő tér, elegancia és a kifogástalan ízlés jellemzi a kortárs design lakást a lagúnák városában.

Szöveg: Szatmári Éva
Fotó: Giorgio Barioni
Lakás designer: Claudia Pelizzari
Archiglam Építészeti Stúdió
pelizzari.com

További fotók a galériában.

További cikkek hasonló témában

Penthouse eklektikus stílusban díszítve
Ez a penthouse lakás Hollandiában található,...
Fenntartható ház napfényvilágítással

Az LR Fenntartható ház a Tecto Architectura által Romániában...

Modern otthon a fa különböző árnyalataival

A lakás saját karakterű, ami megmutatja, hogy tulajdonosa...

Magán villa Szardínia szigetén

Olaszországban található ez a modern...

Hozzászólások