Jelenlegi hely

Városi lakások

Városi lakások
A lakáskérdésben a társadalom általában két csoportra oszlik, egyik felük a nagy kerttel rendelkező házat preferálja, míg a többiek a kisebb ám de könnyen megközelíthető lakásokat kedvelik. Ebben a cikkben a kislakások előnyeit taglaljuk és megpróbálunk tanácsokat adni, hogyan lehet a kicsiből, tágas tereket varázsolni.
 
A titok nyitja az elrendezésben és a fantáziában rejlik…
A lakások kialakításának célja, hogy az otthon, „a nyugalom és a béke szigete” mellett a szabadidő eltöltésére is alkalmas hely legyen. Így kell egyensúlyt teremtenünk és praktikus megoldásokkal elválasztanunk a helyiségeket egymástól úgy, hogy az ne menjen leginkább a „fény rovására”. A világosság és a tágasság érdekében a falakat nagyon halvány színekre vagy fehérre fessük. A nagy üvegfelületeknek és a bátran használt üvegtéglának köszönhetően az addig begubózott kis lakás fényben fürdő otthonná változtathatjuk, ahová már csak az elképzelésünknek megfelelő bútorokat kell összeválogatni.
A tér tágasságát erősíthetjük még az elütő anyagok használatával, mint például a tükrök a különféle faanyagok használatával. A tükrök felbecsülhetetlen szerepet játszanak a fény visszaverése során, miáltal kisebb terekben növeli térérzetünket.

A tetszőlegesen szabdalt nagy tér tagolására alkalmasak a rafinált burkolatváltások: kerámia járólap és fa parketta találkozása.

A magas beltéri lakásokban a galéria használata a tér lehető legjobb kihasználása. A felső szint hálószobaként vagy irodaként is szolgálhat, míg a galéria alsó részén tökéletes helyet kaphat a konyha és a nappali. Ilyenkor a belsőépítészeti megoldásokat közvetett fényforrások egészíthetik ki. 
Jó megoldásnak bizonyulhat, ha a hálót és a fürdőszobát gardrób köti össze, aminek nyugodt hangulatot kölcsönözhet az egyszerű megoldások. Egy kis lakásnál ugyanis sok más összetevő mellett a legtöbb tárolóhely kialakítása is cél. A minimalista stílusban a rend az egyik legfontosabb tényező. A méretre készített elemek nagyszerű tárolóhelyet biztosítanak, és a lehető leghatékonyabban használják ki a teret.
 

A fürdőszobánk az a része a lakásunknak, aminek kialakítását leginkább meghatározzák annak adottságai. A kisméretű helyiségekben az egyszerű mintázat érvényesül a legjobban, de ettől még nem kell nélkülöznünk a határozott karaktereket, például egy bordűr könnyen feldobhatja fürdőnket. A helyiségnek nagyobb optikai mélységet ad, ha a zuhanyzót a többi résztől elválasztó falba üvegtéglát építenek.

 
Ha modern, elegáns látványra vágyunk, válasszunk letisztult, egyszerű vonalú bútorokat olyan színben és anyagban, melyek illenek a háttérhez. A halvány pasztell- és krémszínekkel extravagáns fényűzést biztosíthatunk, amit selyem vagy velúr anyagokkal tovább hangsúlyozhatunk. A falak árnyalatával megegyező szőnyeg nyugodt légkört, határozott és kifinomult hátteret képez. A nappaliban egy kinyitható kanapé egy szükséges bútordarab, amely egyben vendéghálóként is funkcionálhat.

Mindenesetre olyan teret kell kialakítanunk, amelyben öröm élni és teljes kikapcsolódást biztosít a stresszes hétköznapokon.                                                                                  

Papp Zsuzsa                                       

 

További cikkek hasonló témában

Skandináv stílusú szellős lakóház

Villa N1 lett a neve annak a deszkákból épült lakóháznak, melyet...

Ipari stílusú apartman

Az 1076 négyzetméteres ipari apartman...

Rovarirtás otthonunkban
Mielőtt a vegyszerhez nyúlnánk, ha ellepnek...
Sokszínű otthon

Szeretem a szép és furcsa, kicsit eltérő otthonokat.

Hozzászólások