Jelenlegi hely

Újkori kényelem

Újkori kényelem
Mexikó-cityben élő vendéglátóinknak egyetlen kérése volt a Garduno Arquitectos szakembereihez: minden ízében modern, élhető lakást tervezzenek számukra, mely megfelelő keretet nyújt közös életükhöz.
Házigazdáink kérésére a lakás minden apró részlete a modernizmus és a kényelem jegyében született.

A tágas térben szellősen elhelyezett bútorok, a különleges, finom színek, a nagyvonalú elrendezés egyaránt ezt a célt szolgálja. A Mexikó-cityben található 80 négyzetméteres lakás szinte teljesen egy légterű.

Az előszobába lépve több irányba vezethet az utunk: a konyha, az étkező és a nappali felé, de innen nyílik a magánszektor is. Háziasszonyunk szereti a minimalizmust, de bizonytalan volt a tekintetben, hogy egy abszolút modern formavilágú tér lehet-e barátságos és személyre szabott. Az építészek szerint a jól átgondolt anyaghasználat megoldás lehet a problémára.

A nappali éke az ezüstös kanapé, mely ugyan szögletes szerkezű, de ülőrésze finom plüss. Szinte egyedülálló megoldás a nappaliból a helyiség végéig futó mdf alapú polcrendszer, melyen remekül érvényesülnek a dísztárgyak. A formatervezett üveg dohányzóasztalok, az acélból készített kis asztalka, a nappalin áthajló állólámpa és a formatervezett műanyag ülőfelületű fotel önmagban rideg és személytelen, de ebben a kompozícióban – talán a harmonikus összkép miatt – barátságos, fiatalos összhatást kelt. A nappali és a hálószoba között mindössze a pirosra festett falfelület jelzi a funkció különbséget.

A hálóban folytatódik a nappaliban már látott polcrendszer. A bútorok is hasonlóak, ám a kanapé itt kinyitható, vastagabb, sötétebb textillel borított. A hölgy kérésére a hálószoba a lakás legtávolabbi pontjára került, így, ha egyiküknek a dolgozószobában éjszakába nyúló munkahelyi teendője akadna, párja zavartalanul kipihenheti magát.

A nappalival egy légtérbe került az étkező is. Az asztal acélból, a székek fröccsentett műanyagból készültek. A nappali polcrendszerével megegyező anyagú a tároló, mely leginkább egy szobai szekrényhez hasonlít. A design szobrok és a kortárs festmény a tulajdonosok kitűnő ízléséről árulkodik. Ha nem helyezték volna el a  puha kézi készítésű, világos szőnyeget az asztal alatt, kevesebb biztonsággal állíthatnánk, hogy a tér barátságos és otthonos.

A konyha egyszerű, modern, sallangmentes. Érdemes egy pillantást vetnünk a centrumban elhelyezett asztalra. A tálalópultot mintegy karéjszerűen öleli körül az étkezőpult, melyhez három praktikus szék tartozik.

A fürdőszobákban a márványé és az üvegé a főszerep. Az mdf alapú szekrényekhez márvány mosdópult tartozik. Az üvegfallal határolt zuhanyozó a helyiség legizgalmasabb eleme, hiszen leginkább egy finom üvegdobozra emlékezteti a szemlélőt.

Rendhagyó megoldásokból sem itt, sem az apartman többi helyiségében nincs hiány.

Szöveg: Szász Fanni
Fotó: Garduno Arquitectos, Mexikó
Tervező cég: gardunoarquitectos.com

További cikkek hasonló témában

Vagány eklektika
London külvárosában található az eklektikus ház...
Vizuálisan lenyűgöző ház...

... melyet a nagy tető és erkély túlnyúlás tesz különlegessé
...

Hozzászólások