Jelenlegi hely

Új élet, régi falak

Új élet, régi falak
A Kanadában élő és dolgozó, lengyel származású fiatal belsőépítész, Isabelle Glinka egy nemrégiben átadott luxusvillába invitálja olvasóinkat. A ház a viktoriánus korból származik, s a tervező, meghagyva az épület értékeit, egy élhető, kellemes otthonnal örvendeztette meg ügyfeleit.
Akkor, amikor az Isabelle Glinka vezetése alatt működő LUX design tervezői végigsétáltak a kissé lelakott otthon szobáin, úgy érezték, hogy egy csiszolatlan gyémánthoz jutottak.

A nagy helyiségekkel, magas belmagasságokkal kialakított házban megmaradtak a néhány száz éves, eredeti díszlécek, s olyan egyéb részletek is, melyek mai otthonokra aligha jellemzőek.  Isabelle és tervezői egyöntetűen úgy érezték, hogy nem szabad megbolygatni a régi, klasszikus hangulatot. Korszerűvé, használhatóvá, praktikussá kell varázsolniuk úgy, hogy a belső terek hangulatából semmi ne vesszen kárba.

A lakás hagyományos felosztású, egy keskeny folyosóról a nappalival egybenyitott konyha, majd a vendégszoba és az étkező birodalmába jutunk. A nappaliban alapvetően a nőies és finom megoldásoké a főszerep, ezt jelzi a bútorválasztás is.

A kényelmes kanapé, és a klasszikus vonalú ülőalkalmatosságok mellett vastag, bolyhos szőnyeget helyeztek el a szobában, mellyel remekül ritmizálnak az üvegtestű éjjeli lámpák, a csillár, valamint a kiegészítők.

A nappali mellett található a vendégszoba, amely tulajdonképpen ugyanazt a funkciót látja el, csak éppen zártabb és elegánsabb is némileg. Ebben a szobában egy kis trükköt árultak el a tervezők: az ablakok nem olyan magasak, mint amilyennek tűnnek.

Az ablak fölé emelt sötétítő függöny kelti azt az érzetet, mintha alatta is üveg lenne, noha ott már zárt falszakaszt találunk. A vajszín, a relief-szerű ovális faldísz, valamint a kiegészítők és bútorok tökéletesen komponált egységének lehetünk szemtanúi.

A belsőépítészeti átalakítások túlnyomó része egyébként a konyhát érintette. A lépcsőt, amely a ház hátsó frontjából vezetett az emeletre, áthelyezték a bejárat közelébe, így több négyzetméternyi helyet nyertek a konyhának. A konyhát világos színek segítségével vizuálisan is bővítették a tervezők. A fehér nem csak itt dominál: valamennyi helyiség színhasználatára alapvetően jellemző.

A ház egyik éke egyértelműen az étkező. A tömör fa, ovális étkezőasztal szép antik darab, melyhez nagyon jól illenek a kényelmes, puffos karosszékre emlékeztető étkezőszékek.

         

Az antik, úgynevezett Butler lépcső a dolgozószobába, valamint a hálószobába vezet. A dolgozó aligha lehetne elegánsabb, noha az íróasztalt körülölelő könyvespolcrendszer fafurnér alapú. Olyan ez a szobarészlet, mintha egy kis szigetet képezne a ház magányra és elmélyülésre vágyó gazdájának.

         

A hálószoba képviseli talán a legjobban a klasszikus miliőt ebben az otthonban. Az ablak alatt a kiugró falszakasz egyértelműen a régi korok építészeti megoldásait idézi, akárcsak a háromlábú éjjeli asztalka, vagy a behúzásokkal díszített fejtámla a franciaágyon.

  
„A burkolatokkal, a világítással, a sok ülősarokkal tettük a teret mind fizikailag, mind vizuálisan kényelmessé”, mondja Isabelle, majd hozzáteszi, hogy nem volt könnyű ezt a hangulatot elnyerniük. Az, hogy az egyes darabok jól illeszkedjenek a tér egészéhez sokkal nehezebben érték el, minta egy modern enteriőr terveztek volna.

Designer:
Isabelle Glinka, LUX design, Kanada
www.luxdesign.ca

Szöveg: Szász Fanni
Fotó: Cameron Smith

További cikkek hasonló témában

Húsvéti dekorötletek: 24 látványos ünnepi teríték

A húsvéti nagy eszem-iszom előtt állunk – nem hagyhatjuk figyelmen...

Szobanövények a fürdőszobában
A fürdőszoba páradús levegője sok szobanövény...
Pazar panoráma

Budapesttől néhány különleges panoráma fogadja a település...

Modern kétszintes otthon

2015-ben a Neuman Hayner Építészeti...

Hozzászólások