Jelenlegi hely

Tökéletes egység

Tökéletes egység

Az amerikai enteriőr-tervező, Frank Roop a világ 80 legjobb lakberendezőjének egyike. Lessünk most be saját bostoni lakásába, ahol ismét valami különlegeset és csak rá jellemzőt alkotott.

Boston történelmi negyedének jellegzetes, barna téglás házai, a XIX. századi városháza épülete és a mögötte látható felhőkarcolók adnak keretet ehhez a kétszintes, duplex lakáshoz, melyen a tervező, Frank Roop összes kézjegye megtalálható.

Az 1865-ben épült ház közel 4 méteres magasságú belső terei bátorítólag hatottak a lakberendezőre, s mindössze pár hónapnyi renoválás után megszületett a mű, ahol az eredeti viktoriánus faldíszítés a modern és antik bútorokkal új értelmet nyert.
  
A magával ragadó elegancia vitathatatlanul mutatja Roop kötődését a divat világához, ahhoz a világhoz, ami még a „Louis Boston” luxus szabóságban eltöltött évei alatt fertőzte meg. -„Egykori főnökömtől tanultam meg azt, hogy dolgok, amelyek amúgy nem illenének össze, mégis fantasztikusan mutathatnak együtt” – nyilatkozta az ELLE Decor magazinnak a lakberendező.
  
Vegyük példának Roop nappaliját: egy indigó színű, bársony kárpitozatú szófa, előtte lakk-fekete, fémlábú, retró asztalok a 60-as évekből, szögletes karfájú, mély fotelek, mellettük egy gyöngyház-berakásos lerakó asztalka (egyenesen Szíriából), és egy zöld bársonyú, eredeti III. Napóleon ülőke. A falak burkolata mészkő lapokra hasonlító festést kapott, az eredeti viktoriánus stukkót megtartották.

Semmi sem logikus – vagy, lehet, hogy éppen ettől –, de mégis pazarul néz ki.
  

A konyha teljesen nyitott, magasfényűre polírozott beton pulttal, belülről festett üvegű felső szekrényekkel, és minden XXI. századi kényelemmel felszerelve. Az itt főzött ételeket a szomszédos étkező, diófa asztalán fogyasztják el.
  

A napos hálószobában alkalmazott textúrák adják a luxus érzetét. A nagy belmagasságot kitöltő baldachinos ágy Roop saját tervei alapján készült: bézses árnyalatú szarvasbőrrel kárpitozták, és koptatott réz-szögekkel szegecselték. A barna, polírozott bútorok határozottan a 60-as évek eleganciáját idézik, amire kiegészítőként fényes- és csillogó lámpák kerültek brossként. –„Az egész olyan, mint egy jól sikerült outfit, összeválogatsz különféle dolgokat a szekrényedből, egymásmellé teszed őket, és, ha tetszik, amit a tükörben látsz, csak annyit mondasz: igen, ez az! Az lakberendezés ugyanilyen, ha túlzásba viszed, mesterségessé válik.”

Az amerikai Frank Roop 1998-ban indította el saját enteriőr-tervező cégét, ám előtte alapos tapasztalatot szerzett az eleganciáról és a személyesre alakításról, abban az úri szabóságban, ahol korábban dolgozott. Itt leste el, és gyakorolta be azokat az alapokat, melyeket aztán számos lakberendezési korszak- és stílus befolyásolt. Az egészet átszűrte saját személyiségén, és olyan – világszerte ismert – tervezővé vált, akinek egyediségén mindmáig átérződik a divat, a “couture” világa.

Nemrég jelent meg első könyve, a „The New Bespoke”, ami egy szemtelenül iránymutató mű. A könyv csodálatos fotóit az ismert fotós, Eric Roth készítette. Olyan enteriőröket láthatunk benne, mint az itt bemutatott bostoni lakás, melyben az antik bútordarabok kézen fogva élnek a személyre szabott, egyedileg tervezett társaikkal. Az amerikai enteriőr-tervező nem hazudtolja meg magát, és a rá jellemző szürke-kék színekből mindegyik szobába jut. Kiadó: Pointed Leaf Press

Tervező:
Frank Roop, Boston
www.frankroop.com

Fotó:
Eric Roth

Szakértő:
Dr. Németh Gábor
lakberendező
enteriőr-tervező
A LOSZ vezetőségi tagja
Tel.: (+36 20) 9411 416

www.interior-design.hu

További cikkek hasonló témában

Élénk és komplex családi menedék

A Lovisaro Architecture + Design által elkészült az első apartman...

Szellős és színes ház Krétán

Elina Dasira Interior & Lighting Design Studio befejezte a...

Konyhaálmok és álomkonyhák a Konyhakiállításon
A konyha ablak egy különleges világra, vagy nem...

Hozzászólások