Jelenlegi hely

Tojásfestés

Tojásfestés

Mint minden évben most is közeleg a Húsvét. Ez a számomra oly utálatos és mégis szeretett ünnep. Utálatos, mert minden évben megrohannak a locsolkodni vágyók hadai, amit én ki nem állhatok. Másrészt nagyon szeretem, mert imádok tojást festeni, imádok sonkát főzni, stb, stb…

De ha már a tojás festésnél tartunk álljunk is meg egy perce. A keresztlányom a múltkor közölte velem, hogy tojást festeni olyan uncsi dolog. Azt kérdeztem mért, hiszen nincs is annál jobb mulatság. Hosszas noszogatás után kiderült, hogy náluk a tojás festés nem áll másból, csak felolvasztanak forró vízben néhány tojás festő festéket, bele a tojás és már kész is… Hát valljuk be, ez tényleg unalmas így. Ezért aztán gondoltam megmutatom neki, hogy milyen sokféle módon lehet tojást festeni:)

Azzal kezdjük, hogy eldöntjük későbbi megevésre vagy dísznek készítjük a tojásokat. Amennyiben megevésre készül a tojás, akkor jó 10 perc alatt keményre főzzük (de semmi kép ne a sonka mellett, mert bár úgy nagyon finom íze lesz, de semmilyen festék nem fog majd rajta:) ).

 Ha dísznek szánjuk, akkor egy tű segítségével a két végén fúrunk 1-1 pici lukat és kifújjuk belőle a tojást. A fújáshoz jó tüdő és kellő gyengédség kell, hogy a tojások össze ne roppanjanak, de a belsejük mégis eltávozzon belőlük.

Miután így előkészítettük a tojásokat lássuk hogyan is díszíthetjük fel őket:

1. Viaszolás: Az első technika amit kipróbálunk az a viaszolás. Ez kicsit hasonlít a makettezésben használt maszkolásos technikához. A lényege a következő: fogjuk a viaszt és megolvasszuk. Ezt követően veszünk egy toll betétet, vagy bármilyen kellő képen vékony eszközt (hurkapálca, kötőtű, 0-ás ecset) és belemártjuk a még folyékony viaszba majd felvisszük a mintát a tojásra. Ezt követően megvárjuk míg a viasz megszárad. Amíg a viasz szárad felolvasszuk a festéket. A beviaszozott tojásokat belehelyezzük a festékbe. Ha a festék kellő képen megfogta a tojásokat kivesszük őket és hagyjuk megszáradni! Fontos, hogy teljesen hagyjuk megszáradni, ha előbb megfogjuk őket foltosak lesznek! Amint a festék teljesen megszáradt a viaszt egy éles késsel (pl: tapéta vágó kés) lekaparjuk, vagy hajszárítóval megolvasztjuk. Ott ahol a viasz fedte a tojást, nem fogta meg a festék és előtűnik a tojás eredeti szép fehér színe, kiadva számunkra a mintát:)

2. Szalvétázás:  A következő technika a már oly sok mindenen kipróbált szalvéta technika! Minő meglepő a tojás felületére pontosan ugyan úgy lehet alkalmazni a szalvéta technikát, mint a fára vagy az agyagra. Itt fordított a sorrend. Először festünk és utána díszítünk. Ha szalvétázni akarunk itt is követendő, hogy a tojásokat csak világos színre fessük! A sötét színeken ugyanis nem igazán látszanak a szalvéták, vagy pedig meg kell erősíteni őket! Szóval oldjuk fel a szükséges tojás festéket és fessük be vele a tojásokat. Ha csak sötét színű festékünk van a problémát áthidalhatjuk úgy hogy rövidebb ideig hagyjuk benne a tojást az előírtnál. Amint a tojások elérték a kellő színhatást kivesszük őket a festékből és hagyjuk teljesen megszáradni! Amíg a tojások száradnak a szalvétából kivágjuk a nekünk tetsző mintákat és a szalvéta legfelső rétegét elválasztjuk a többitől. Ugyanis csak a legfelső nyomott rétegre van szükségünk. Amint a tojások megszáradtak vesszük a szalvéta ragasztót (javasolt olyat használni, ami lakk is egyben) és a minta helyére egy pici pöttyöt teszünk, majd ráhelyezzük a mintát. Majd a minta közepétől a szélek felé haladva enyhén ragasztós ecsettel (vagy akár az ujjunkkal) kisimítjuk a mintát.

3. Batikolás: Ez egy nagyon egyszerű és furfangos technika, amivel érdekes mintájú tojásokat lehet készíteni. Nem szükséges más hozzá csak kimenni a kertbe, parkba és szép érdekes leveleket gyűjteni. Ha megvannak a levelek az első lépés, hogy a szennyeződésektől megtisztítsuk őket. Ezt legegyszerűbben egy ecset segítségével tehetjük meg. Ha ez megvan, akkor a következő feladat, hogy a leveleket jó szorosan ráerősítsük a tojásra. Ehhez egy már nem használt harisnyát tudok ajánlani:) Ha a levelek a tojáson szorosan rögzítve vannak, akkor mehetnek a festékbe. Amint eléri a tojás a kellő színt kivehetjük a festékből. Azon a helyen ahol a tojást a levél fedte világosabb lesz és látszani fog rajta a levél erezete (már ha elég szorosan rögzítettük a tojásra a levelet!).

Na most még egy dologra kell kitérni, és az pedig a festés. A festés is többféle módon lehetséges. Az első, hogy az üzletben vásárolható tojás festéket alkalmazzuk. Azonban ha valaki ki akarja próbálni a hagyományos módszereket, akkor 2 lehetséges módot is tudok neki javasolni:

a.) az egyik és legismertebb módja a vöröshagyma héjával való festés. A hagymának a színes, száraz külső héjára van szükségünk. Ebből kell jó sok! A hagyma héjára vizet öntünk és az egészet felforraljuk, majd ebbe helyezzük a tojásokat. Ettől a tojások szép pirosas – barnás színt kapnak. Minél tovább hagyjuk a tojásokat a lében, annál sötétebb lesz a kapott szín. Ha ugyan ezt fekete teával végezzük, akkor a tojás szép barna színt kap, a spenót létől zöld, míg a lila hagyma héja piros színt, a bodzabogyó pedig kék színt kölcsönöz a tojásoknak.

b.) A másik módszert nem sokan ismerik. Vegyünk szép rikító és főleg erős színű krepp papírokat. Majd a krepp papírt tegyük enyhén ecetes vízbe (1 l vízhez 1 ek. ecet). Az ecet kioldja a papír színét, de nem gátolja meg, hogy az így kioldott szín aztán a tojásokat megfogja! Na és ez után nincs más dolgunk, mint a tojásokat a krepp papíros vízbe helyezni. Itt is igaz, minél tovább hagyjuk a tojásokat a lében annál sötétebb színt kapunk.

A festék megszáradása után, ha azt szeretnénk, hogy a tojások szépen csillogjanak, a kész tojások felületét kenjük be szalonna zsírral (kivéve a szalvétásat, azt szalvéta lakkal lakkozzuk!). Azokat a tojásokat, amelyeket kifújtunk még egy kicsit megspékelhetjük.

Vágjunk ki színes filcből 2 köröcskét, majd vegyünk egy akkora tűt amelyik hosszabb mint a tojásunk (zsák varrótű!). Fogjuk az egyik filc lapot és hímző cérnával szúrjuk át és kössünk csomót a végére, majd a cérnát húzzuk át a tojáson (ehhez kell a hosszú tű!) és a tojás tetejére kerüljön a következő filc lapocska. A filc lapocska tetején kössünk csomót, majd a hímző cérnából csináljunk kis hurkot, hogy a tojás felakasztható legyen.

És már csak egy van hátra. Az így feldíszített tojásokat szépen elrendezni, majd kitenni az ablakba azzal az üzenettel, ha nem locsolsz meg vehetsz egyet :) és elmenekülni a locsolók hada elől:)

Az elkészítésben a  Praktikák Online Kézműves Magazin volt a segítségünkre.

További cikkek hasonló témában

Világítás ünnepi díszben
A „Lumenio család” dizájnerei a fényt és a...
Mézeskalács illat a hegytetőn
Hazánk legkisebb és legrégebbi városában...
Finom, rusztikus simításokkal bemutatott ház Vietnamban

Az épület az Ecopark zöld övezetében található Vietnámban, melyet...

Hosszú és keskeny üzletből - lakás

Nem szokatlan, hogy némely üzletet magánlakássá alakítanak át....

Hozzászólások