Jelenlegi hely

Tippek lakásvásárlás előtt

Tippek lakásvásárlás előtt
Legtöbb ember álma a saját otthon, amit nem csupán birtokol, de ízlés szerint dekorálhat, alakíthat, és életmódjának megfelelően lakhat benne. A lakásvásárlás éppen ezért nem csupán életünk legfontosabb anyagi befektetése, de egy érzelmi folyamat is, amit mégis muszáj ésszel, nem a szívünkkel vezérelni.

Lakásra mindenkinek szüksége van, ám az ingatlanárak ismeretében ma már nem mindenki felel meg a legfontosabb feltételeknek. A fő kérdés több alkérdésre bontható, amely kérdések szituációtól függőek. Ha már van lakásunk, érdemes megnézni, mennyi idő alatt leszünk képesek azt eladni, és a benne lévő pénzt mozgósítani. A legtöbben persze előre szeretnének lépni, ezért drágább lakást akarnak venni: vagy összegyűjtött pénzüket hozzáadva, vagy pedig némi hitelt igényelve. Sokkal nehezebb a döntés, ha első lakásunkra gyűjtünk. Ilyenkor jelentősebb kölcsönre van szükség: akkor kezdjük a lakáskeresést, ha biztosan látjuk, fizetni tudjuk a kölcsönt. Ehhez állandó munkára van szükség rendszeres fizetéssel, valamint arra, hogy egyéb, közüzemi számláinkat is fizetni tudjuk.

Soha ne kezdjünk el az interneten böngészni vagy az ingatlanirodák ablakaiban nézelődni addig, amíg minden tényezőt átgondoltunk, alaposan átrágtunk. Írjunk egy listát, majd ez alapján kezdjünk ingatlanokat keresni és szemlélni.

Feltétlenül szemléljünk meg minden lakást, amely felkeltette az érdeklődésünket! Továbbá regisztráljunk minden környékbeli ingatlanközvetítő irodánál. Az irodáknak mindig kevesebb árkeretet mondjunk -  ha a maximális költségvetésünket eláruljuk (azaz nem vonjuk le az eljárások, illetékek költségeit), az ingatlan iroda a megadott irányárnak a felső határvonalán fog ingatlanokat mutatni (és ezzel a szívünket csábítani). Ne feledjük, hogy az ingatlan iroda célja az, hogy minél gyorsabban  tovább adjon egy ingatlanon.

Az első benyomást általában az épület, bejárati ajtó, majd a lakás dekorációja alkotja. Ha egy lakás jól néz ki vagy hangulatos, még nem jelenti azt, hogy valóban megfelelő számunkra. Mindig vizsgáljuk meg az épületet, a szigetelést, a nyílászárókat, a tetőt, az alapokat. Különösen vigyázzunk nedvességre, fal- ás padlózat repedésekre. Ha egy lakás túl illatos, az általában valami problémát takargat.

Az esetleges esztétikai hibákat könnyebb orvosolni, mint például a rossz elrendezést vagy rossz környéket. Ezért célszerű előre meghatározni, mi az, amit elvárunk leendő otthonunktól. Készítsünk egy listát, amelyen szerepelnek a szükséges tényezők és a pozitívumot jelentő extrák. A kerület vagy település és az ingatlan jellege (családi ház, lakóparki lakás)csak kezdet. A szükséges tényezők között szerepel a szobaszám, alapterület, a magunk vagy családunk szokásaihoz illő elrendezés, az esetleges kert vagy terasz megléte, mérete. A környékre vonatkozó információk is ide tartoznak: legyen közel iskola, bolt vagy posta? Legfeljebb milyen messze lehet a legközelebbi a tömegközlekedési megálló? Milyen jellegű házakat szeretnénk látni a szomszédságban? A jól kiválasztott ingatlanok a szükséges tényezőknek megfelelnek, a többi pedig azt szolgálja, hogy két hasonlóan jó lakás közül ki tudjuk választani a tökéleteset.

Győződjünk meg arról, hogy bővíthető-e a lakás vagy éppen arról, hogy nincsen szükség bővítésére. Fontos, hogy legyen helye bútorainknak és legyen elég tárolóhely a lakáson belül. Van-e szükség javításra, valamilyen munkálat befejezésére: ezek árát le lehet vonni a vételárból. Ajánlatos az ingatlant a nap több szakaszában  megszemlélni – a fény, zaj, hőmérséklet teljesen más reggel, délben és este.

Mindig kérjünk valakitől másodvéleményt. Vigyünk el egy brutálisan őszinte barátot vagy rokont, és kérjük ki a véleményét. Ha van belsőépítész, lakberendező vagy statikus ismerősünk – kérjük ki a szakmai véleményüket.

Ha már komolyan fontolgatjuk egy ingatlan megvételét, menjünk el a földhivatalba és a helyi önkormányzatba. Nézzük át a tulajdoni lapot, valamint érdeklődjünk a helyi rendezési, szabályozási tervekről. Kiderülhet, hogy olyan zajos beruházást terveznek a környékre, amely a csendesnek ígérkező környéket kereskedelmi pokollá változtatja. Szintén szigorú előírások vonatkoznak a beépíthetőségre, amely korlátozza hozzáépítési terveinket. Nem is beszélve a műemléki vagy egyéb védettség alá eső házakról, ahol a felújítás módja is szabályozott, ezért a fejünkben lévő szándékokat össze kell egyeztetnünk a lehetőségekkel.

Beköltözés előtt elsősorban a mérőórák adatainak egyeztetésére van szükség, így gondoskodhatunk arról, hogy ne mi fizessük az előző lakó áram- vagy fűtési számláját. Jobban járunk, ha minden más bekötött szolgáltatást, internetet, kábeltévét, telefont kikapcsoltatunk, és teljesen új szerződést kötünk. Az átírás egy perccel sem rövidebb, egy kicsit sem egyszerűbb, ráadásul elesünk az új ügyfeleknek járó, gyakran igen kedvező akcióktól.

Kérjük el a lakás tervrajzait, alaprajzait, bármilyen építési információt. Legyen nálunk a beépített műszaki eszközök (kazán, konyhai gépek) használati utasítása, garancialevele. Kérjük el a közös képviselő elérhetőségét is.

További cikkek hasonló témában

Görög szigeteki Butik hotel

Egyedülálló tervezésű butikhotel nyitotta meg kapuit a...

A szürke néhány árnyalata

Ez a Kelly Hoppen által tervezett konyha jó példa arra, hogyan...

Kényeztetés felsőfokon
A legendák szerint Egyiptom uralkodónője...
Sokoldalú tajvani családi otthon

Taiwanban található ez a családi otthon, melyben a tervezők a...

Hozzászólások