Jelenlegi hely

Tippek az otthoni vízfogyasztás mérsékléséhez

Tippek az otthoni vízfogyasztás mérsékléséhez

Vajon ha meg kellene tippelni, hogy Ön átlagosan napi hány liter vizet használ el, mennyit mondana? 10 litert, 20-at vagy netán 50-et? Felmérések szerint a valós érték ennek többszöröse! A magyarok ugyanis átlagosan napi 140 liter ivóvizet használnak. Ráadásul ennek nagy részét sajnos elpazaroljuk. A jelenlegi jóslatok szerint 2030-ra 40%-os lesz a globális vízhiány, ami azt jelenti, hogy gyermekeink, unokáink jövője múlhat azon, hogy mennyire tudatosan használjuk ma az egyik legnagyobb természeti kincsünket, az ivóvizet.

Nézzük először, miből áll össze a 140 literes napi átlagfogyasztás! Lehet, hogy meglepő, de a háztartások zömében a legnagyobb vízpazarló a hagyományos öblítésű WC tartály, amely minden egyes lehúzáskor 10-15 liter értékes ivóvizet enged a csatornába. Ha naponta hatszor megyünk ki a mellékhelyiségbe, az azt jelenti, hogy minimum 60 liter vizet használunk el WC öblítésre.

Ha esetleg a fürdés hívei vagyunk, akkor napi vízfogyasztásunk máris duplázódik vagy triplázódik, mert egy átlagos fürdés során nagyjából 100-120 liter vizet használunk el. Ezzel szemben a 3-4 perces zuhanyzáshoz mindössze kb. 40 liter vizet fogyasztunk. Ha tehát áttérünk a zuhanyzásra, napi 60-80 liter vizet takaríthatunk meg, ami havi már szinten nagyjából 2000 litert jelent. Ha Magyarország valamennyi lakosa áttérne a zuhanyzásra, akkor minden hónapban egy Kis-Balatonnyi vízmennyiséget tudnánk megőrizni a jövő nemzedékének.

Nézzünk két másik sokat emlegetett példát, a fogmosást és a mosogatást! Mindkettőre igaz, hogy ha folyó víznél végezzük, akkor percenként átlagosan 8 liter vizet engedünk ki a csapból, azaz a két perces fogmosás alatt 16 liter, az öt perces mosogatás során pedig akár 40 liter vizet is leengedhetünk a lefolyón. Ön hány liter vízzel mos fogat?

Az ivóvízkészlet megóvásával foglalkozik az október elején megrendezésre kerülő Budapesti Víz Világtalálkozó, ahol az ENSZ országok vezető politikusai, döntéshozói, tudósai és vízügyi szakemberei igyekeznek felhívni a figyelmet a vízkészlet végességére, és sürgetik a nemzetközi összefogást a probléma megoldása, a világkatasztrófa megelőzése érdekében. Fontos azonban, hogy a nemzetközi összefogás, a problémák globális szintű kezelése mellett elgondolkodjunk azon, hogy mi magunk mit tehetünk. Minden egyes apró lépés fontos, hiszen a sok kicsi gyorsan összeadódik! Az eredmény ráadásul a pénztárcánkon is meglátszik!

Legelőször nézzük azokat az apró trükköket, amiknek semmiféle eszközigényünk nincs. Ha a reggeli fogmosás közben elzárjuk a csapot, máris több mint 10 liter vizet megtakarítunk. Ha pedig már ilyen sikeresen indult a reggel, győződjünk meg róla, hogy a vízforralóba csakis annyi vizet engedjünk, amennyire a reggeli teához, kávéhoz valóban szükségünk van, hiszen a többi – legkésőbb másnap reggel – úgyis a lefolyóban köt ki. Vele együtt pedig elveszik a forraláshoz használt energia is. Mosogatáshoz lehetőség szerint használjunk mosogatógépet, mert annak vízfelhasználása jobb. Vagy inkább próbáljuk meg az állóvízben való mosogatást, és utána egy külön edényben, a másik tálcában, vagy esetleg nagyon vékonyan folyó víz alatt öblítsük le az edényt. Ha a mosogatáshoz, takarításhoz mindezek mellett még környezetbarát szereket is használunk, akkor még egy lépést tettünk vizeink megóvása érdekében.

Háztartási eszközeink, különösen a mosó- és a mosogatógép vásárláskor figyeljünk oda ezek víz- és energiafelhasználására. Lehetőségünkhöz mérten próbáljuk meg a leginkább környezetbarát készüléket kiválasztani. Mindössze néhány ezer forinttal kerülnek többe a víz- és energiatakarékos készülékek, hosszú távon azonban nemcsak saját pénztárcánkat kímélhetjük, de a környezetet is, hiszen egy újabb fontos lépést tettünk vízkészletünk megóvása érdekében.

Aki ennél is környezettudatosabb, és további lépéseket szeretne tenni saját vízfelhasználásának csökkentésére, különböző ötletes eszközök közül válogathat. A legegyszerűbbek például a csapra szerelhető adagolófejekkel, amelyek csökkentik az adott időegység alatt a csapon átfolyó víz mennyiségét, miközben levegővel dúsítják azt, így semmiféle különbséget nem érezhetünk a víz nyomásán. A WC öblítéséhez rendelkezésre állnak már különböző víztakarékos, vagy kétgombos – két különböző vízmennyiséggel öblítő – tartályok, de akár a WC tartály úszószintjén is állíthatunk, hogy kevesebb vizet használjunk. Felújításnál, építkezésnél már könnyedén beépíthetők olyan megoldások, amelyek segítségével a mosáshoz, kézmosáshoz használt un. szürke vizet, vagy az összegyűjtött esővizet használjuk a WC öblítésére. A kertes házban élők mindenképp gondolkozzanak el az esővíz gyűjtésén, hiszen egy egyszerű hordó segítségével megoldhatják a locsolást, miközben még a növényeikkel is jót tesznek.

További cikkek hasonló témában

Modern penthouse lakás

Sydneyben található, mely 2015-ben a Jodie Carter Design tervezése...

Szigetelési tanácsok
A különböző épületszerkezetek megfelelő...
Boldog, békés karácsonyi ünnepeket kívánunk!

Az otthonunk stílusát ne formáljuk át a karácsonyi dekorációval,...

Hozzászólások