Jelenlegi hely

Természetes otthon

Természetes otthon
Egyre többen vásárolunk tudatosan – bio és szezonális ételeket, környezetbarát termékeket, mégis az otthonunk tele van toxikus, szintetikus elemekkel.

Az egészségünk és a földünk érdekében egy természetes otthon kialakítása is fontos tényező, amelyet könnyen megvalósíthatunk, ha odafigyelünk arra, hogy milyen alapanyagokat, bútorokat, dekorációs elemeket alkalmazunk a közvetlen környezetünkben, és ezeket miképp kezeljük, takarítjuk..

Takarítás

Mindig vegyük le az utcai cipőnket, mielőtt az otthonunkba lépnénk – kevesebb kosz, sár, baktérium kerül így a beltérbe. Egy lakás levegője 5-10-szer szennyezettebb, mint a kinti levegő! Ezért nagyon fontos az, hogy télen-nyáron  minden szobát naponta szellőztessünk ki.

A takarítószerek többsége toxikus, ezeket csakis gumikesztyűvel használjuk  és lehetőleg ne lélegezzük be – legegészségesebb a környezetbarát tisztítószerek alkalmazása, amelyeket házilag is el tudunk készíteni. Kerüljük az antibakteriális tisztítószereket és kézmosókat -  ezek több kárt okoznak, mint hasznot.

Néhány természetes anyag, amellyel egyszerűen és gyorsan tiszta és foltmentes lesz az egész lakás:
 
Ecet
• Amellett, hogy jótékonyan fertőtlenít, az ablakon és a tükrön lerakódott szennyeződések egyik legnagyobb ellensége is, és kitűnő vízkőoldó.

Citrom
• Rendkívül jó fehérítő a citrom, a konyhában és a fürdőszobában szinte mindenre használhatod.

Szódabikarbóna
• Hatékonyan tisztíthatjuk meg a fürdőszobai berendezéseket a szódabikarbónával.

Dekoráció

Dekorációs elemeket, díszeket tudatosan vásároljuk – válasszunk természetes alapanyagokból készült tárgyakat, de vigyázzunk arra, hogy ezek ne legyenek toxikus festékekkel, lakkokkal kezelve. A kézműveskedés kedvelői is figyeljenek arra, hogy milyen alapanyagokat, ragasztókat és egyéb elemeket hasznosítanak. Kerüljük a műanyagot, PVC-t, modern szintetikus anyagokat – helyettesítsük ezeket üveg, agyag, kerámia, fa, bambusz edényekkel és dísztárgyakkal. Legyünk óvatosak a kárpittal, szőnyegekkel, ágyneművel, párnahuzatokkal és egyéb textilekkel is – ezek többségét is vegyszerekkel kezelik. Helyette vásároljunk bio pamut, gyapjúszövet, len, juta, kender vászon-ból készült texileket. Sajnos bio textilekből készült díszpárnákat, takarókat, ágyneműket, terítőket, függönyöket bár már lehet manapság kapni, ezek többsége borzasztóan drága és nem valami trendi. Azonban ezek varrása nagyon egyszerű. A legegyszerűbb, legegyediebb, legolcsóbb dekorációt a természet biztosítja. Minden évszakban tudunk virágokból, levelekből, termésekből érdekes díszeket készíteni, amelyekkel felfrissíthetjük otthonunk hangulatát.

Lakberendezés

Akár egy tisztasági festés, akár egy teljes lakás felújítás a tervünk – feltétlenül figyeljünk arra, hogy milyen festékeket, lakkokat, építőanyagokat, építőelemeket választunk. A modern alapanyagokból, építőanyagokból toxikus gázok szabadulnak fel – ráadásul olyan belterekbe, amelyek természetes szellőztetését a modern dubla-tripla ablakszigetelés megakadályozza. Vigyázni kell azonban sok “környezetbarát” termékkel is – pl a legtöbb bambusz (és egyéb laminált technológiát alkalmazott) szalagparkettákat toxikus ragasztókkal préselik, és lakkal fényezik. Dettó a bútorokkal -  a furnérozott, mázolt, lakkozott bútorok többsége toxikus, még akkor is, ha tömény fa (azaz nem mdf) az alapjuk. Jobban járunk antik, (sőt eredeti retro!) bútorokkal, amelyeket nem lakkoztak, hanem viasszal fényeztek. Új bútorok esetében figyeljünk arra, hogy (tömör) fából, természetes ragasztóval, páccal, festékkel készüljenek. Fényezésre lenolaj, méhviasz vagy  Carnauba viasz alapú polírozót alkalmazzunk.

Egy természetes otthon mindenki számára kellemes környezetet biztosít – amellyel nem csupán az egészségünket védjük, de a környezetünket is.

További cikkek hasonló témában

Otthon karácsonyi hangulatban

Nem ez az első alkalom, hogy Marta és George fogadott minket a...

Garantált 20.000 Ft ajándékba, érdekli?

Mit szólna egy Balatoni nyaraláshoz, kényeztető wellnesszel?
...

Arábia luxusa

Ahogy betoppanunk a napfényes és tágas nappaliba, egyből a szemünk...

A négy fal szorításából a meleg otthon ölelésébe

A fiatal házaspár egy gyermekkel, panellakásból költözött a...

Hozzászólások