Jelenlegi hely

Természetes anyagok otthonunkban

Természetes anyagok otthonunkban

Semmi sem új a nap alatt - tartja a közmondás, s gyakran vélekedünk mi magunk is így, ha a múltból visszaköszönő jelenségekkel, tárgyakkal találkozunk. A mai kor fiataljai az újdonság erejével fedezik fel a természetes anyagokból készült bútorokat, lakberendezési tárgyakat, az idősebbek azonban a viszontlátás örömével találnak rá szüleik vagy nagyszüleik vesszőből készült ládájára (ami talán a padláson még megvan, benne a letünt életformák egy-egy tárgyi darabkájával), vagy a porszívó száműzte szőnyegporolót vásárolnak - nosztalgiából, dekorációnak. Generációk találkozási pontja, műanyag uralta évtizedek után.

Örömmel konstatálhatjuk, hogy mind a természetes alapanyagok köre, mind a belőlük készülő eszközök választéka nagymértékben kiszélesedett. A hazai alapanyagok közül a legelterjedtebb és a legrégebb óta használt (a szó finnugor eredete is erre utal) a fűz. A jól ismert bútorokon és kosarakon kívül a tárolóeszközök rendkívül sokféle formáját készítik belőle. Manapság a legkeresettebbek a különböző nagyságú és alakú fiókok, amelyeket konyhabútorokba építenek be, kiváltva a hagyományos fiókokat.Ugyancsak régről ismert a gyékény, amelynek rostos levele, szára könnyen fonható, szőhető anyag. Közkedveltek az ebből készült szőnyegek, de a cserépborítótól kezdve a női táskáig számtalan felhasználási területe van.A háncs a növénynek a kéreg alatti rostos rétege, amely lehántva kötözésre, fonásra használható. Kenyérkosarak, függönyt helyettesítő térelválasztó, gyerekjátékok, sőt autóülésvédők készülnek belőle.Az import alapanyagok zömének Dél-Kelet Ázsia a hazája. Nem üzemszerűen telepített növényeket dolgoznak fel, hanem a vadon nyújtotta lehetőségeket használják ki úgy, hogy egyben védik is azt. Például a lián, ez a más növényekre kapaszkodó, fás szárú növény, elhatalmasodva megfojtaná a fákat, míg learatásával - és aztán megmunkálásával - megakadályozzák az erdő befulladását.
A legsokrétűbben felhasználható trópusi növény a bambusz, ez a nádszerű, de fás szárú növény. Hatalmasra megnő, s érdekessége, hogy fejlődése szemmel látható: akár napi 5-10 cm-t képes nőni. Kereszt- és hosszirányú hasítékából az evőeszköztartótól a papírkosáron át a tálcáig szinte mindent készítenek.A pálma harmonikaszerűen szétterülő levele önmagában is dekoratív, de a hajtások mentén könnyen csíkozható, s ezáltal fonhatóvá válik: falvédők, kosarak, lámpabúrák készülnek belőle.A tengeri fű (a magyar sásnak felel meg) víz alá merülve élő, keskeny levelű növény. Szárított tömegét matracok töltésére használják, de kis ékszeres dobozkák is fonhatók belőle.A kókuszrost a kókuszdió középső héjáról leválasztható rostos anyag, az ebből készülő szőnyegeket, lábtörlőket sokan ismerik. Kókuszrostból erős köteleket is lehet fonni, s ezt újabban díszítésre, pl. képkeretnek vagy tálcák peremének kialakításához használják. A kókusz héjából edények, evőeszközök készülnek.Mindenki által ismert a fahéj mint fűszer, kevésbé tudott azonban, hogy a fa kérge aromás dobozok alapanyagául szolgál.
A növényi anyagokból készült eszközöket általában a természeteshez közelálló pácolással látják el, de nincs akadálya a színezésnek sem - ami akár házilagosan is megoldható.Sok oka lehet annak, hogy a természetes alapanyagokból készült bútorok, lakáskiegészítők reneszánszát éljük. Az egyik magyarázat talán az, hogy ezen tárgyak eszközök között egyetlen gépipari termék sincs, csak az emberi kéz és fantázia szülöttei, funkcionalításuk nem szigorúan behatárolt, ezáltal a felhasználó képzeletének is tág mozgástere marad.Végezetül arról sem szabad elfeledkezni, hogy a zaklatott hétköznapokat élő embernek egyre erőteljesebb az a vágya, hogy olyan tárgyakkal vegye körbe magát, olyan környezetet teremtsen, amelyben érzi a természet megnyugtató hangját, ízét, lélegzetét.Információval szolgált:

Tagalok Kft.

További cikkek hasonló témában

A Való Világ Vitkó Villája

Laci jött, játszott és győzött. A Való Világ 2 játék nyertese nem...

A tervező birodalma
Ezúttal egy belsőépítész saját otthonát mutatjuk...
A legendás sziget újra életre kel
A híres ókori birodalom, Atlantis ezúttal...
WWW.DESIGNMANIA.HU - Szerethető tárgyak

Várjuk kiskereskedők jelentkezését termékeink forgalmazásához,...

Hozzászólások