Jelenlegi hely

Teraszok

Teraszok
A hosszú tél után alig vártuk, hogy végre kitárhassuk ablakainkat, és bejöjjön a természet a lakásba. Így erkélyeink és teraszaink inkább tűnnek a lakás meghosszabbításának, tele minden földi kényelmet szolgáló kiegészítővel.

Anyaghasználatában, színeiben és formáiban is fordítsunk rá épp olyan gondot, mint más helyiségekre, hiszen tavasztól őszig megnöveli lakásunkat, néha egy szabadban lévő szobaként funkcionál. 

A kibővített élettér, ahol különösen nyáron nyüzsög az élet, hiszen itt folyhat az étkezés, a vendéglátás, a pihenés. Fontos a kerttel való kapcsolat, az összhang is. Tervezésénél tehát mindezeket érdemes figyelembe venni.

A téralakításnál elsődleges szempont a funkciók meghatározása, hogy kik, hányan, mikor és milyen célra használják a területet.

- Ha pihenésre, napozásra szánjuk, ne árnyékoljuk különösebben, inkább a napágyaknak jusson a főszerep, kiegészítve néhány zsúrkocsival.
- Amennyiben baráti összejöveteleket szeretnénk rendezni, gondoskodjunk megfelelő méretű fény- és vízálló kerti bútorról, napvédelemről, illetve szélvédelemről, s akár egy kisebb kerti sütőt is felállíthatunk.
- Ha gyerekek játszó területe lesz az erkély, biztonságos, csúszásmentes, kellemes járófelülettel lássuk el, gondoskodjunk a korlát telítettségéről, hogy lehetőség szerint még a legkisebb játékszer se hullhasson le a magasból.

A különféle stílusú és anyagú járda- és teraszlapokkal könnyen lehet látványos eredményt elérni. Teraszaink padlóját a rideg kőburkolatok után lassan felváltja a melegebb, lábkímélőbb, és kétségtelenül kényelmesebb fapadló.

A szobaszerűséget erősítik a bútorok is, hiszen az egyszerű ülőalkalmatosságokat felváltják a karfás, pozicionálható, dúsan párnázott karosszékek, fonott fotelek, napozók és kanapék. A fiatalos szelleműek kedvelik a függőágyakat és fotelokat, ezek állványos vagy fatörzsre szerelhető fajtáit.

A világítási fronton a kültéri lámpák mellett hangulatteremtő lámpások, lampionok, ezernyi színes mécses és a szúnyogriasztásra, vagy pusztán fényteremtésre szolgáló fáklyák derítenek jókedvre.
Kert híján létrehozhatunk kis dézsatavakat, hogy közelünkbe kerüljön a víz is, de választhatunk keleti hatású minicsobogót és szökőkutat is.

A teraszok lehetnek nyitottak, zártak vagy fedettek, illetve ezek kevert változatai is. Ideális tájolásuk délkelet, dél, vagy délnyugat, de minden esetben alakítsunk ki rajtuk kisebb árnyékos részt. A terasz mellé ültetett gyors növekedésű fa kellő árnyékot nyújt a nagy melegben és télen sem árnyékol túlságosan.

További cikkek hasonló témában

Luxus loft az állomáson

Arran Patel biztos nem kési le a vonatot. Csak ki kell néznie...

A függönyök varázsa
A lakástextilek felöltöztetik otthonunkat,...
Piros a konyhában
A piros szín az öntudatosság megtestesítője, a...
Hajtassunk jácintot és amarilliszt télen!
Nincs is szebb látvány, mint amikor kint...

Hozzászólások