Jelenlegi hely

Tengeri akvárium a lakásban

Tengeri akvárium a lakásban
Vajon lehet-e kisebb lakásban, szűkösebb keretek között tengeri akváriumot kialakítani?
Nem egyszerű, de nem is lehetetlen dologra vállalkozunk. A tengeri akvárium beállítása nagy szakértelmet igényel, és nem olcsó mulatság, ezért a buktatók elkerülése érdekében kérjük mindenképpen szakember segítségét.

Első lépés az akvárium méretének megválasztása: minél nagyobb az akvárium, annál könnyebb a biológiai egyensúly fenntartása. Korábban az volt a nézet, hogy 1000 literesnél kisebbhez ne is fogjunk hozzá, de szaküzletekben már 250 litereset is lehet (berendezéssel, kövekkel stb.) kapni. Az akváriumot érdemes üvegtetővel lefedni, és bútorba építeni, alatta ugyanis remekül elfér a külső szűrő, valamint minden más technikai felszerelés és egyéb kiegészítő is. A profik a "látványakvárium" alatt egy ugyanakkora tisztítóakváriumot helyeznek el, amely a takarítást és a szűrést hivatott szolgálni.

A vízbe megfelelő mennyiségben sót kell tenni, amelyet előtte csapvízzel össze kell keverni, míg a kívánt fajsúlyt el nem érjük. A sűrűséget hidrométerrel lehet ellenőrizni. A természetes párolgással csak a víz távozik az akváriumból, így majd feltöltéskor csak tiszta vízzel kell pótolni az elpárolgott mennyiséget, különben a fajsúly megváltozik.

A legtöbb tengeri hal számára a 24-26 Celsius fokos víz az optimális. A fűtést legegyszerűbb termosztáttal megoldani, és célszerű az akváriumra hőmérőt szerelni.

Az aljzatra úgynevezett korallhomok kerüljön, arra pedig az úgynevezett élőkövek, amelyek speciális kövekre ragasztott csalánozók. Érdemes az akváriumba néhány kagylóhéjat helyezni, amelyek kiváló búvóhelyként szolgálhatnak a halaknak. Élettelen vagy mesterséges korallokat is tehetünk díszítésként, ezek később, kicsit bealgásodva az élő korall látványát nyújtják.

Az akváriumban tartható tengeri halak általában a trópusi korallszirtek lakói. A korallszirtek Földünk legkiegyensúlyozottabb élőhelyei: állandó a víz oxigéntartalma és hőmérséklete, erős a fény, az áramlások hatására tiszta a víz, csak elenyésző mértékben van jelen nitrát és szén-dioxid, és a tengervíz nagy mennyiségben tartalmaz oldott sókat. A 3,5 százalékos sótartalmat egy nagyon összetett sókeverék alkotja. A tengervíz kémhatása lúgos, a pH-ja általában 8,0-8,3 körüli. Ez a korallszirt környékén lejátszódó kémiai folyamatoknak köszönhető, amelyek pufferrendszert hoznak létre: ez minden lehetséges változásnak ellenáll, és mindig automatikusan visszaállítja a normális kémhatást.

A tengeri halak tartásakor a fenti egyensúly biztosítása az akvaristára váró - igen nehéz - feladat. Állandóan résen kell lenni, hogy időben észlelhessük a vízminőség minden olyan változását, amely eltér a normálistól, és azonnal tudjunk cselekedni, ha helyre kell állítani az egyensúlyi állapotot.

Az akvárium lakóinak betelepítése előtt akár több hetet is várni kell, a frissen beállított akváriumba még nem célszerű a halakat betenni. Hogy milyen halak kerülnek aztán az akváriumba, azt nagyban befolyásolja az áruk, egymással való összeférésük és az akvárium mérete is. A halak (doktorhal, bohóchal, korallsügér stb.) mellett más, alsóbbrendű élőlények is élnek az akváriumban, mint például lágykorallok és rákok. Az élő korálok a keletkezett szerves anyag lebontásban is részt vesznek.

A tengeri akvarisztika nagyon szép, bár embert próbáló feladat. Mindennapos elfoglaltságot és nagyfokú odafigyelést igényel. Nem árt a családból valaki mást is bevonni, ha időnként szeretnénk elmenni szabadságra. Aki viszont mégsem vállalkozik erre, és van lehetősége, az kedvenceit egy előzetes búvároktatás után megtekintheti eredeti közegükben a tengerben, vagy ellátogathat (akár hazánkban, akár külföldön) egy óceanáriumba.

További cikkek hasonló témában

Country a városban?
A huszadik század első évtizedeinek kereskedői...
Barátságos minimál

Kustánczi Lia párjával egy gyönyörű budai...

Tedd különlegessé az idei húsvéti dekorációt!
A dekortapasz, melyet külföldön masking tape...
Allergénmentes otthon
Az allergiás betegség egyfajta életmódváltást is...

Hozzászólások